Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

«Σπάρτακος»: επιδημία αυτοκτονιών στον στρατό

στο Γιάννη Μπασκάκη
Μία αυτοκτονία τον μήνα είναι ο τραγικός απολογισμός στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και πλέον αφορά κυρίως το μόνιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος», οι αυτοκτονίες στον Στρατό,
που ιδιαίτερα μετά το Πάσχα βρίσκονται σε έξαρση, αφορούν τις περισσότερες των περιπτώσεων χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και συνδέονται άμεσα με την κρίση και την κατάρρευση του οικογενειακού εισοδήματος. Μάλιστα πλέον το φαινόμενο εμφανίζεται σε όλα τα Σώματα ενώ παλιότερα εντοπιζόταν στον Στρατό Ξηράς.
Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) από τη μία καλούνται να ζήσουν με τον συρρικνωμένο μισθό τους και από την άλλη βλέπουν το οικογενειακό τους εισόδημα να πλήττεται και τη βοήθεια της οικογένειας προς αυτούς να τείνει προς την εξαφάνιση. Την κατάσταση εντείνει η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος της απόλυσης, καθώς οι ΕΠΟΠ με τη συμπλήρωση 7ετίας περνούν από αξιολόγηση και είτε μονιμοποιούνται είτε απολύονται. Στη δεύτερη περίπτωση γνωρίζουν ότι θα ριχτούν στον ωκεανό της ανεργίας και της κατάρρευσης των εργασιακών δικαιωμάτων που έφερε το Μνημόνιο.
Η τελευταία αυτοκτονία στον Στρατό που έγινε γνωστή ήταν το προηγούμενο Σάββατο (28 Δεκεμβρίου 2013). Επαγγελματίας οπλίτης, λοχίας του 265 Μηχανοκίνητου Τάγματος Εθνοφυλακής στο Μαντανάδο της Λέσβου έβαλε τέλος στη ζωή του. Αυτοκτόνησε περίπου στις 3.40 π.μ. με το όπλο με το οποίο φύλαγε σκοπιά. Το έκανε όταν ο έτερος στρατιώτης στη «διπλοσκοπιά» απομακρύνθηκε για λίγα λεπτά. Ο ΕΠΟΠ ήταν 28 χρόνων.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το Δίκτυο «Σπάρτακος» έφερε στο φως μια επιστολή­ καταγγελία σύμφωνα με την οποία σμηνίτης προειδοποίησε ότι όταν θα πάει στη σκοπιά θα αυτοκτονήσει. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Ο σμηνίτης υπηρετεί στο Συγκρότημα Εξυπηρέτησης Προσωπικού Αεροπορίας (ΣΕΠΑ). Η προειδοποίησή του περί αυτοκτονίας σχετιζόταν με το γεγονός ότι υποχρεωνόταν να κάνει 9 ώρες σκοπιά τη μέρα. Τελικά οι γονείς και υπεύθυνοι του ΣΕΠΑ­ΚΕΑ κινητοποιήθηκαν άμεσα και ο σμηνίτης διακομίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τον «Σπάρτακο» οι κομματικές πελατειακές σχέσεις στον Στρατό οδηγούν στην άνιση κατανομή φαντάρων στις στρατιωτικές μονάδες. Αλλες είναι επανδρωμένες 100% και άλλες έχουν μεγάλα κενά. Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση με τις υπηρεσίες να γίνεται αφόρητη για  τους στρατιώτες.
Από τη μία λοιπόν η πίεση που προκαλείται από την ανορθολογική λειτουργία του Στρατού και τη λογική των «βυσμάτων» και από την άλλη το στρες που προκαλεί η κρίση και η εφαρμοζόμενη πολιτική του Μνημονίου. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει έρευνα του κοινωνιολόγου Πέτρου Ιωσηφίδη, ο οποίος πραγματοποίησε συνεντεύξεις με αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Στο ερώτημα «πώς τους επηρέασε η οικονομική κρίση» το 80% αποκάλυψε τεράστια ανατροπή στα οικογενειακά δεδομένα, μεγάλη ματαίωση προσδοκιών και στόχων, με συνέπεια τη σοβαρή ένταση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων, με αύξηση των τριβών μεταξύ των μελών της οικογένειας. Οσον αφορά τους στρατιώτες, η μελέτη καταδεικνύει την αγωνία για το εργασιακό μέλλον τους μετά τη θητεία, καθώς και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι οικογένειες τους, τα οποία τις εμποδίζουν να σταθούν όπως επιθυμούν στα παιδιά τους που
υπηρετούν.
*(ΕφΣυν 2/1/2014)
 Αναρτήθηκε από Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων στις 11:17 π.μ.

http://justiceforgreece.wordpress.com