Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ο Παπαπιγκουίνος συναντά τη σταχτοπούτα στο θέατρο Commedia….

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Γέλιο, χρώμα, μουσική, πρωτότυπα κοστούμια, υπέροχο σενάριο! Μ’ αυτές τις λέξεις θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη παιδική θεατρική παράσταση του θεάτρου Commedia που απόλαυσα με το γιο μου
το απόγευμα της περασμένης Κυριακής.!
Και δεν είναι υπερβολικές αυτές οι λέξεις! Από τη στιγμή που άρχισε το έργο μικροί και μεγάλοι θεατές «κτυπιόταν» στο γέλιο. Ένας υπέροχος Θανάσης Μαργαρίτης που σκηνοθέτησε, έπαιξε και περιφερόταν ανάμεσα στο κοινό με τόση άνεση που σε άφηνε κατάπληκτο. Άλλωστε οι θεατρικές παραγωγές του Θανάση Μαργαρίτη είναι γνωστές στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας αφού όλες οι παραστάσεις του ήταν γεμάτες από κόσμο. Έχει αποδείξει άλλωστε ότι μπορεί να φέρει στη σκηνή από όλα τα είδη θεάτρου, κωμωδία, δράμα και δραματοποιημένη ποίηση. Φέτος η χρονιά θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες πολλή κωμωδία και παιδική σκηνή.
Οι εποχές δεν σηκώνουν δράμα! Ο κόσμος πρέπει να βγει από τους τέσσερις τοίχους, να κλείσει τη τηλεόραση και να βρεθεί με άλλο κόσμο. Έχει ανάγκη να γελάσει το χειλάκι του κι αυτή την ανάγκη, τον σφυγμό και τη θέληση του κοινού ο Θανάσης Μαργαρίτης θα τη μετουσιώσει σε θεατρική πράξη. Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά να γράφει σενάρια αξιοποιώντας όλους τους μαθητές του. Παιδιά και ενήλικοι δίπλα του έμαθαν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους και να παίζουν υπέροχα…
Τρία παιδιά και τέσσερις μεγάλοι ήταν οι πρωταγωνιστές αυτής της παράστασης. Η μικρή νεράιδα η Κατερίνα Ζάρα ,που υποδύεται τη νονά της Σταχτοπούτας γοήτευσε το κοινό με τη τσαχπινιά της παρά τη μικρή της ηλικία. Δεν ξέρω σε πόσες παιδικές παραστάσεις έχει παίξει αλλά ο αέρας και το θάρρος της πάνω στη σκηνή δίνει την εντύπωση ότι έχει χρόνια  εργαστήρι. 
Η Σταχτοπούτα, η Αλεξάνδρα Δάφνη, δεύτερη μικρή της παρέας έχει παίξει και στο περσινό χριστουγεννιάτικο έργο αλλά η βελτίωση της είναι αισθητή. Για τον μικρό Σάββα Σαμψόνογλου, που έπαιξε τον μικρό πρίγκιπα τα λόγια είναι περιττά…..
Ξεχωρίζει πάνω στη σκηνή με τη σοβαρότητα και συνάμα τον αέρα που έχει. Τα μαθήματα δεν τον εμποδίζουν να είναι και σωστός πάνω στη σκηνή. Η συνεργασία των παιδιών με τους μεγάλους ήταν άψογη. 
Η Αρχοντία Σαμαρά αν δεν κάνω λάθος παίζει πρώτη φορά σε παιδικό αλλά τα κατάφερε τέλεια και σ’ αυτό το είδος. Έπαιξε δυο ρόλους, της μαμάς Σταχτοπούτας και της κακιάς αδελφής χαρίζοντας στον κόσμο πολύ γέλιο. Θέλετε η ηθοποιία, τα κουστούμια, οι γκριμάτσες, ο αέρας πάνω στη σκηνή το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Τώρα για τον Γιάννη Ζαβανδία και τον Αντρέα Γεωργιάδη τι να πω…
Σε μερικούς ανθρώπους το ταλέντο βγαίνει από κει που δεν το περιμένεις. Η πρώτη παρουσίαση του Γιάννη Ζαβανδία ήταν το καλοκαίρι, στο θέατρο του δημοτικού μας πάρκου. Μια άλλη συνεργασία παιδιών και μεγάλων για τον ελληνικό κινηματογράφο. Εκεί είχε ένα μικρό ρόλο. Στον Παπαπιγκουίνο όμως έπαιξε δυο ρόλους, του κομμωτή αχινών και του τελάλη του βασιλιά.. 
Σ’ αυτή τη περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι αν κάνεις παρέα με τον Θανάση Μαργαρίτη σου κολλά το μικρόβιο του θεάτρου και μετά δεν μπορείς να φύγεις. Για τον Αντρέα Γεωργιάδη που ήταν απολαυστικός ήταν η τρίτη του θεατρική παρουσίαση. Μετά το «Ωραίος και Σέξι»και τη καλοκαιρινή «Ότι αγαπήσαμε» έδωσε τον καλύτερο του εαυτό και στη παιδική σκηνή  …………………….
Για το τέλος άφησα τον Θανάση Μαργαρίτη που εκτός την συγγραφή του σεναρίου, τη σκηνοθεσία έπαιξε κι αυτός δυο ρόλους. Τον Παπαπιγκουίνο  και την άλλη κακή αδελφή της Σταχτοπούτας, τη ξανθο περίφραξη.
Για μια άλλη Σταχτοπούτα διαφορετική από εκείνη που μας έμαθαν στα παραμύθια οι γιαγιάδες μας μίλησε ο Θανάσης Μαργαρίτης.  
Δεν σας λέω τα υπόλοιπα μυστικά της παράστασης για να σας τσιγκλήσω να πάτε να δείτε τη παράσταση. Μόνο που θα σας βγάλει τη κατήφεια από τη ψυχή σας  και θα νιώσετε πάλι παιδί, που θα βρεθείτε και θα χαρείτε το παιδί σας να γελά αρκεί …..
Γι αυτό άλλωστε πήγαμε στη παράσταση. Αλλά μη στενοχωριέστε που δεν προλάβατε τις παραστάσεις. Θα ανεβούν πάλι στη σκηνή τη δεύτερη μέρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ώρα έναρξης 6 το απόγευμα Τα εισιτήρια της κρίσης είναι πέντε ευρώ για τα παιδιά και επτά ευρώ για τους γονείς. 
Το τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων είναι 6985688550 και η θεατρική σκηνή βρίσκεται στη Σβορώνου 40 δίπλα από το δημοτικό ωδείο. Στις επόμενες παραστάσεις στη θέση του Αντρέα Γεωργιάδη θα παίξει η Αβραμίδου Μελίνα.


Και μη ξεχνάμε…Το θέατρο δεν βλάπτει την υγεία ενώ η τηλεόραση….ναι λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω, είναι το καλύτερο για την κατάθλιψη!