Επειδή πολλά και πολύ παχιά λόγια ακούγονται υπέρ του χειμαζόμενου ελληνικού λαού και υπέρ των εργαζομένων που δουλεύουν απλήρωτοι, αξίζει νομίζω να αναδειχθεί μία περίπτωση, προς ενημέρωση τόσο των άμεσα ενδιαφερομένων, όσο και των υπολοίπων Ελλήνων που θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση των συγκεκριμένων εργαζομένων.
Ο λόγος για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» που έχουν πολύ ταλαιπωρηθεί τόσο από τον σκανδαλώδη τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος επί σειράν ετών, όσο και από τις διαχρονικές κυβερνητικές ολιγωρίες.
Τον περασμένο Οκτώβριο εκδόθηκε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επέτρεπε στους εργαζόμενους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και στο Ίδρυμα να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα (για να συνεχίσει τις συναλλαγές του με τον ΕΟΠΥΥ και όποιες άλλες προκειμένου να μην διακοπεί η λειτουργία του), καθώς και να δοθεί προστασία από κατασχέσεις πιστωτών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και πάλι θα έπαυε η λειτουργία του
νοσοκομείου, αφού θεωρείται βέβαιο ότι οι κατασχέσεις θα αφορούσαν και τα ιατρικά μηχανήματά του.
Οι ρυθμίσεις αυτές (που δεν ήσαν οι μοναδικές τα τελευταία δύο χρόνια) ισχύουν ως την 31ης Ιανουαρίου 2014.
Κι’ αυτό, διότι η διαδικασία μεταβίβασης του (επίμαχου) δανείου από την Τράπεζα Κύπρου στην Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται ότι βρίσκεται στο τελικό της στάδιο – και αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για μια βιώσιμη λύση και επομένως τη συνέχιση της λειτουργίας του και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Νομίζω πως όλα αυτά είναι σαφή και ουδείς διαφωνεί.
Όπως προβλέπεται, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήλθε για κύρωση στη Βουλή, οπότε τα κόμματα κλήθηκαν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν μια ΠΝΠ του Οκτωβρίου που έχει ήδη παραγάγει τα ανωτέρω ευνοϊκά αποτελέσματα για τους εργαζομένους και το ίδρυμα.
Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ – με τις ενστάσεις σχετικά με την ανάγκη να δοθεί τάχιστα μια τελική λύση.
Κατά ψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι.
Εκ του ασφαλούς, βέβαια, αφού αν δεν υπερψηφιζόταν η ΠΝΠ, θα ήταν ωσάν η Βουλή να έλεγε στους εργαζομένους ότι… δεν υπάρχουν από τον περασμένο Οκτώβριο!
Ο καθένας είχε και μια γνώμη και όλοι μαζί διακήρυξαν πως με την ψήφο τους δεν είχαν σκοπό να πλήξουν τους εργαζομένους, αλλά να… κάνουν αντίσταση στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου!
Δηλαδή, είπαν στους εργαζόμενους (εκ του ασφαλούς, επαναλαμβάνω, καθώς γνώριζαν ότι οι ειλικρινείς θα ψήφιζαν) πως μπορεί εσείς να πεθάνετε, εμείς όμως θα έχουμε κάνει αντίσταση στις (καθόλα νόμιμες και συζητούμενες στη Βουλή) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, στην κυβέρνηση, στην τρόικα και στους τοκογλύφους δανειστές – δικούς σας και δικούς μας!
Πέραν της «αντίστασης» στις ΠΝΠ, ακούστηκαν και τα ακόλουθα:
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν ψηφίζει επειδή το ίδρυμα είναι αιχμάλωτο των πιστωτών του, δεν έχει γίνει διαχειριστικός έλεγχος και έχουν συμβεί και διάφορες ατασθαλίες, ενώ, όπως είπαν, η παράταση δεν συνιστά λύση.
Εντάξει, αλλά αυτό θεραπεύεται με το να μείνουν απλήρωτοι και ακολούθως χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι;
Οι (λεγόμενοι) «Ανεξάρτητοι Έλληνες» (που την ίδια ημέρα προσδέθηκαν στο άρμα της Χρυσής Αυγής, δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της αναστολής χρηματοδότησής της, πλην Ν. Μαριά), δήλωσαν πως έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίζουν καμιά ΠΝΠ – οπότε σκασίλα τους για τους εργαζόμενους – και υποστηρίζοντας πως είτε πρέπει να βρεθεί επενδυτής υπό την προϋπόθεση να κρατήσει τους εργαζόμενους (επιτείνοντας έτσι το αίσθημα ανασφάλειας σ’ αυτούς που παριστάνουν ότι προστατεύουν), είτε να περάσει το νοσοκομείο σε άμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.
Και επειδή όλοι γνωρίζουν πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει χτες, η ουσία παρέμεινε: Κακώς δόθηκε λύση για τους εργαζόμενους.
Και το ΚΚΕ αποφάνθηκε πως χρεοκόπησε η… μικτή οικονομία και πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και την αγωνία τους «προκειμένου να εκβιάσει την εκδοχή της επιχειρηματικής λύσης που θα επιδεινώσει ακόμα παραπάνω τη θέση τους».
Οπότε, προτιμότερο είναι να… επιδεινωθεί η θέση τους από τώρα – για την ακρίβεια, αναδρομικά από τον Οκτώβριο!
Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει.
Και τέλος, η Χ.Α. δήλωσε πως «δεν προκύπτει έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επειγούσης και απρόβλεπτης ανάγκης για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του, αλλά μόνιμη κάλυψη του Ιδρύματος από τους πιστωτές του».
Αυτά!
Για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι και να θυμούνται…
Για τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα…