Τα Χανιά επισκέφθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μέθοδοι Βιώσιμης Διαχείρισης για την Ελαιοκαλλιέργεια».
Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας συνόδευσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου.
Η αποστολή, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, κ. Χρήστος Γκουντενούδης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είχε τη δυνατότητα από 9 έως 11 Δεκεμβρίου 2013, να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και να πληροφορηθεί για τα προγράμματα, τις δραστηριότητες και το ερευνητικό του έργο, ενώ διαπίστωσε και τις εξαιρετικές υποδομές και το σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει. Άλλωστε, τα μέλη της αποστολής συζήτησαν με το εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου και τις δυνατότητες συνεργασίας για παροχή τεχνογνωσίας αναφορικά με την ελαιοκαλλιέργεια.
Ενδιαφέρουσα εμπειρία ήταν και η επίσκεψη της αποστολής σε ελαιώνες βιολογικής και ολοκληρωμένης καλλιέργειας, αποκομίζοντας σημαντικές πληροφορίες για την ελαιοκαλλιέργεια, που θα μεταδώσουν στους ελαιοπαραγωγούς των Περιφερειακών Ενοτήτων, με γνώμονα την παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου περιλάμβανε και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, όπου ενημερώθηκαν για τα έργα που πραγματοποιεί όπως, κατασκευή φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων κ.α. , σε σύγχρονες και πρότυπες μονάδες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου με εξαγωγική δραστηριότητα καθώς και σε μια μονάδα κομποστοποίησης ελαιολυμάτων.
Το πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια
Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το
Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, περιελάμβανε σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν το
προηγούμενο διάστημα με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό στις Περιφερειακές
Ενότητες Χαλκιδικής, Σερρών και Πιερίας, όπου επιστήμονες του Ινστιτούτου
παρείχαν χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες στα θέματα της ελαιοκαλλιέργειας, όπως , εγκατάσταση
ελαιώνα, επιλογή κατάλληλων ποικιλιών, κλάδεμα, συστήματα διαχείρισης, λίπανση
ελαιώνα, άρδευση ελαιώνα, ολοκληρωμένη φυτοπροστασία του ελαιώνα, μετα-συλλεκτικοί
χειρισμοί – διαχείριση αποβλήτων και παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.