Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Εντατικοποίηση ελέγχων της αγοράς ενόψει των εορτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
 Επιτόπιο έλεγχο στη λαϊκή αγορά Κατερίνης πραγματοποίησαν κλιμάκια ελέγχου της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας και σε επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστικής εργαστήρια ζαχαροπλαστικής,
 μανάβικα-οπωροπωλεία, κρεοπωλεία και σουπερ μάρκετ της πόλης πραγματοποίησαν  κλιμάκια  του Τμήματος Εμπορίου, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της  Π.Ε.Πιερίας καθώς και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της  Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  τις τελευταίες ημέρες,  ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία και να αποφευχθούν  φαινόμενα  αισχροκέρδειας.
Τα κλιμάκια διενήργησαν εκτενείς  ελέγχους σε  παραγωγούς και εμπόρους για την ποιότητα των αγαθών πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την προστασία του πολίτη και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Οι   έλεγχοι  αφορούσαν  στην τυποποίηση, στη σήμανση και στη συσκευασία των αγροτικών προϊόντων, καθώς και στη συμμόρφωση με τις ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας και διακίνησης νωπών οπωρολαχανικών.

Συγκεκριμένα, στον έλεγχο τυποποίησης παρατηρείται η κατάταξη προϊόντων σε ποιοτικές κατηγορίες με κριτήρια το βαθμό ωριμότητας, την ποικιλία, το μέγεθος, το χρώμα, την ομοιογένεια και την φυσική κατάσταση των προϊόντων. Παράλληλα, ελέγχονται οι συσκευασίες αλλά και η ύπαρξη σήμανσης στα προϊόντα με την οποία υποχρεωτικά πιστοποιείται ο αριθμός μητρώου του εμπόρου, το προϊόν, η προέλευση του προϊόντος και η ποιοτική του κατάταξη.
Για την ενημέρωση των εμπόρων και των παραγωγών για τα παραπάνω διανεμήθηκε ειδικό έντυπο από το κλιμάκιο. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων τα κλιμάκια διαπίστωσαν παρατυπίες και προχώρησαν στις ανάλογες συστάσεις.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας πραγματοποίησαν  συντονισμένους ελέγχους και σε συσκευαστήρια ακτινιδίων της Πιερίας.

Αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αρτοποιεία και υπεραγορές διενήργησε  η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της  Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας αλλά και σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορίου της  Διεύθυνσης Ανάπτυξης της  Π.Ε.Πιερίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και σούπερ μάρκετ  για την τήρηση  των υγειονομικών διατάξεων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Την ίδια ώρα,  επιθεωρήσεις στη λαϊκή αγορά, κρεοπωλεία, μανάβικα- οπωροπωλεία κι σουπερ- μάρκετ διενήργησαν  υπάλληλοι του τμήματος  Εμπορίου της Π.Ε. Πιερίας  τόσο για την ποιότητα όσο και  τις τιμές των προϊόντων. Αναλυτικότερα, οι επιτηδευματίες ελέγχθηκαν ως προς την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις, την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) – ενδείξεις, την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων, την έκδοση νόμιμων παραστατικών στοιχείων, την ελλιπή στάθμιση-ζύγιση όπως και για κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στο  Ν.4177/2013.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου συστήνει στους εμπόρους να τηρούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και στους καταναλωτές να προβαίνουν σε προσεκτικές αγορές, προτιμώντας τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα ενισχύοντας την τοπική  οικονομία. Άλλωστε, αναφέρθηκε στους συνεχείς εξονυχιστικούς ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με σκοπό  τη διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων καθώς και των συμφερόντων των πολιτών κυρίως σ΄αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που ζούμε.