Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τα αστικά λύματα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας στο θέμα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων.

Μάλιστα η εισήγηση της Επιτροπής είναι για επιβολή προστίμου κατ΄αποκοπή ύψους 11,5 εκατ

ευρώ και ημερήσιο χρηματικό πρόστιμο ύψους 47.462 ευρώ. Και στο παρελθόν υπήρξε καταδικαστική απόφαση για τη χώρα, χωρίς όμως να επιβληθεί πρόστιμο, καθώς δόθηκε διορία για την συμμόρφωση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές υποδομές για 17 από τους 23 οικισμούς της δικαστικής υπόθεσης. Από τους 6 οικισμούς που αναφέρονται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκίμμη της Κέρκυρας ήδη υλοποιούνται έργα ενώ για τους υπόλοιπους 5 που βρίσκονται στην Ανατολική Αττική υπάρχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης.

Για παράδειγμα σε Μαρκόπουλο και Κορωπί έχουν ξεκινήσει κάποια έργα, στη Νέα Μάκρη η υλοποίηση της λύσης είναι σε πρώιμο στάδιο ενώ σε Αρτέμιδα και Ραφήνα δεν υπάρχει καν αφετηρία, λόγω μη συναίνεσης των τοπικών αρχών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Πάντως από το ΥΠΕΚΑ τονίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία σύγχρονων υποδομών διαχείρησης αποβλήτων και ότι η Πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να γλυτώσει η χώρα την καταδίκη και τα υψηλά πρόστιμα.


http://agrocapital.gr/