Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ANOIKTO ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: H υγεία του στόματος σύμμαχος της σωματικής υγείας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....ANOIKTO ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
 Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 18-11-2013 η 4η εκδήλωση  της 18ης περιόδου 2013-14 του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών. Βασική ομιλήτρια  στην  φιλόξενη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πέλλας ήταν  η

καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και Στοματική και Γναθοπροσωπική χειρούργος  . Το κοινό που παρακολούθησε την καταρτισμένη ομιλήτρια, την οποία παρουσίασε στο κοινό, ο υπεύθυνος του Α.Λ.Π. μέλος του Δ…Σ. της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» κ. Τραούδας Βασίλειος, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μεστή, επιστημονικά τεκμηριωμένη και εξόχως ωφέλιμη εισήγησή της. Η μεταδοτικότητα και η αμεσότητα του λόγου της οδοντίατρου έλυσε πολλές απορίες του ακροατήριου και προβλημάτισε με τον πλούτο των εικόνων και του ιατρικού αρχείου της  που παρουσίασε.
Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Ειρήνη Καραμπούτα-Βουλγαροπούλου
    Η στοματική κοιλότητα είναι ένα σύμπλεγμα σκληρών και μαλακών οστών με μορφολογία και διάταξη τέτοια ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.  Υπάρχει μέσα στο κρανίο και είναι το μοναδικό τμήμα του ανθρώπινου σώματος που επικοινωνεί άμεσα με το εξωτερικό περιβάλλον. Είναι η απαρχή του πεπτικού συστήματος και βρίσκεται σε άμεση σχέση  με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η διαχείριση της  στοματικής  κοιλότητας είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί όλες οι στοματικές δομές μπορούν να παρουσιάσουν διάφορα παθολογικά προβλήματα. Όταν αυτό διαπιστώνεται, η εφαρμογή θεραπευτικού σχήματος είναι επιβεβλημένη αναγκαιότητα. Η «συμμαχία» της επιμέρους στοματικής υγείας με την γενικότερη σωματική υγεία ωφελεί πολλαπλώς τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρά την εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης η πλειοψηφία του πληθυσμού παραμελεί τα δόντια της.
     Η έκταση, η θέση και ο χρόνος παρουσίας της βλάβης ευθύνονται για τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου. Απλές ασθένειες όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα,  η φλεγμονή φρονιμίτη κ.ά. ακολουθούνται από σοβαρότερες όπως τοπικές υπερπλασίες που δίχως να οφείλονται αποκλειστικά στα δόντια,  εντοπίζονται στα ούλα, τα χείλη κ.ά. διαταράσσοντας την λήψη, την πέψη της τροφής ακόμη και την αισθητική του προσώπου
     Πολλά είναι τα νοσήματα ή καταστάσεις που επηρεάζουν τις ισορροπίες άλλων συστημάτων ή οργάνων της στοματικής κοιλότητας, και τέτοια είναι:  σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις θυρεοειδή αδένα, οστεοπόρωση, καρδιοπάθειες, αρτηριακή πίεση, νεφρική ανεπάρκεια, αιματολογικά νοσήματα, καρκίνος, διαταραχές δομών από τραύμα, λοιμώξεις δοντιών, λήψη διαφόρων φαρμάκων, ΣΕΑΑ (AIDS), χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα κατάγματα της γνάθου, τα τροχαία ατυχήματα, οι σχολικές δράσεις είναι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο που χρήζει περισσότερης έρευνας.    
      Τα πρώτα σημεία που επηρεάζονται από την στοματική κοιλότητα είναι τα ούλα, η γλώσα και τα χείλη. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η μάσηση σκληρών τροφών κ.ά. είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για ασθένειες σχετικά με την στοματική κοιλότητα. Οφείλουμε να καταφύγουμε αμέσως σε γιατρό εάν προσέξουμε πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται μετά από παρέλευση 15 ημερών, πληγή  στα χείλη που αιμορραγεί, εύσειστα δόντια, αλλαγές περίεργες στα ούλα, διόγκωση στις γνάθους και στον τράχηλο κ.ά.

   Τέλος να θυμόμαστε ότι θα πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια την στοματική υγιεινή, να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μία φορά, τουλάχιστον, το έτος και να εισάγουμε τα παιδιά από τη νηπιακή ηλικία, ακόμη,  σε έναν ποιοτικό τρόπο ζωής και στην απόκτηση συνείδησης κανόνων στοματικής φροντίδας. Η πρόληψη και η συστηματική ενημέρωση μεγάλων και μικρών είναι ένα στοίχημα που θα χρειαστεί να κερδίσουμε ώστε ως κοινωνία να επιτύχουμε από τη μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής για όλους τους συμπατριώτες μας αλλά και από την άλλη,  μια ζωή ποιοτικότερη,  πιο ασφαλή και σαφώς,   ανθρωπινότερη.