Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ρεσιτάλ πιάνου του Τίτου Γουβέλη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σας προσκαλούν στο ρεσιτάλ πιάνουτου Τίτου Γουβέλη.



Τετάρτη 6 Νοεμβρίουώρα 20:30
Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός Δ.Ε.Θ.)

Εισιτήρια:
Από τα εκδοτήρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (2310 240002)
10 €  -  6€  (φοιτητικόμαθητικό)


Ελεύθερη είσοδος στους φοιτητές του ΑΠΘ για τα ρεσιτάλ του ΜΜΣΤ,
με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 29 Νοεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού πιανιστικού χώρου.
Σπουδαίοι καλλιτέχνες εμφανίζονται κάθε Τετάρτη σε ατομικά ρεσιτάλ και συγκεκριμένα οι Θοδωρής Τζοβανάκης (23/10), Αλεξία Μουζά-Arenas (30/10), Τίτος Γουβέλης (6/11), Αλέξανδρος Σαρακενίδης (13/11) και Δόμνα Ευνουχίδου (20/11) ερμηνεύοντας σημαντικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου.
Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ώρα 20:30

Στην προσπάθεια να αναδειχθούν πρωτοποριακά events με άξονα το πιάνο, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει στις 27/11 και 29/11, μετά από αρκετά χρόνια στην πόλη το πιανιστικό σύνολο Piandaemonium, αποτελούμενο από 6 πιάνα και 12 πιανίστες.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώρα 21:00

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του δράσης, το Φεστιβάλ διοργανώνει τετραήμερο masterclass πιάνου με τον σπουδαίο πιανίστα, μαέστρο και παιδαγωγό Δημήτρη Τουφεξή στο Ωδείο «Μουσικό κολλέγιο» από τις 8 ως τις 11 Νοεμβρίου.
Παράλληλα το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 παρουσιάζει νέους ταλαντούχους πιανίστες στη Θεσσαλονίκη και σε τέσσερις πόλεις της Βορείου Ελλάδας και συγκεκριμένα στις Σέρρες, στη Βέροια, στη Φλώρινα και στη Δράμα.
Καλλιτεχνική Οργάνωση: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Νίκος Κυριόσογλου
Βοηθός Παραγωγής: Διονύσης Παντής



Επικοινωνία:
thessalonikipianofestival@yahoo.gr

Τίτος Γουβέλης, 06/11
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών με τη Σοφία Γαρουφαλή και συνέχισε με τον Άρη Γαρουφαλή στο Ωδείο Αθηνών, από όπου πήρε δίπλωμα το 1996, με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο παμψηφεί με ειδική διάκριση για τα εξαιρετικά μουσικά και δεξιοτεχνικά του προσόντα. Κατά την τριετία 1995 - 1998 ήταν υπότροφος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Υποτροφία Αγνής Μπάλτσα) για σπουδές στο εκκλησιαστικό όργανο με καθηγητή τον διεθνούς φήμης οργανίστα Nicolas Kynaston. Το καλοκαίρι του 1996 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στην Oundle (Αγγλία) και το 1997 συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).
Το 1998 έγινε δεκτός στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου για  μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου στην τάξη του Peter Katin. Αποφοίτησε με το ανώτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα και συνέχισε τις σπουδές του με τον Fali Pavri στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σκωτίας (Γλασκώβη), από όπου πήρε το 2001 Master (MMus) με τιμητική διάκριση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό υπήρξε υπότροφος του Βασιλικού Κολλεγίου, του Ιδρύματος Ωνάση, του Μουσικού Σωματείου «Τζίνα Μπαχάουερ» και του Ι.Κ.Υ. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους Μαρτίνο Τιρίμο, Alexander Jenner, Bernard Roberts και Dmitri Alexeev. Τα τελευταία χρόνια μελετάει τακτικά με τον Dominique Merlet στο Παρίσι.
Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κοντσέρτου για πιάνο που οργάνωσε το Φεστιβάλ Croydon (Αγγλία, 1999), το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Steinway (Αθήνα, 2002) και το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό «Γ. Θυμής» (Θεσσαλονίκη, 2006). To 2004 διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό «Isidor Bajic» στο Novi Sad της Σερβίας αποσπώντας το ειδικό βραβείο «21ος Αιώνας» για την εκτέλεση του έργου της Α. Τζάνου «Motto: Neige». Ως μέλος του Τρίο «Sedna» κέρδισε το Α’ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου του Chieri (Ιταλία, 2004). Το 2006 τιμήθηκε με το Βραβείο «Ελένης Τιμ. Μυκονίου» από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει συμπράξει με την Εθνική Βασιλική Ορχήστρα της Σκωτίας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη Sinfonietta Αθηνών και τις Μαθητικές Ορχήστρες του Ωδείου Αθηνών και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς (E. Tabakov, A. Paris, A. Mitchell, Δ. Χωραφά, Β. Φιδετζή, Μ. Οικονόμου, Γ. Πέτρου, Α. Μπαλτά κ.ά.). Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νιγηρία και Κύπρο), καθώς και για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές. Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος τακτικά με αξιόλογους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Melos Brass, Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. κ.ά.). Με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο συνεργάζονται τακτικά σε ρεπερτόριο για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια.
Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία (έργα άνω των 40 Ελλήνων συνθετών) με αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων των Φ. Τσαλαχούρη, Μπ. Κανά, Σ. Παπάνα, Π. Λιακάκη, Κ. Τσούγκρα κ.ά. Αξιοσημείωτη στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν η ιστορική πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του κολοσσιαίου έργου Vexations του Eric Satie (Απρίλιος 2010) στην Αθήνα, που διήρκεσε 15 περίπου ώρες χωρίς διακοπή και έλαβε διθυραμβικές κριτικές.
Ο Τίτος Γουβέλης είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 2009 είναι υπεύθυνος για τη συγγραφή των μουσικών αναλύσεων για τα προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ άρθρα του έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε μουσικά περιοδικά. Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2009 - 2010 ήταν από κοινού με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη υπεύθυνος καλλιτεχνικής διοργάνωσης του κύκλου συναυλιών «Ένα Μουσείο από Μουσική» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ από κοινού έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί Συν-ΤΟΝισμοί» στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Beton7». Ο Τίτος Γουβέλης είναι επίσης συχνά μέλος επιτροπών σε πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου.
Πρόγραμμα
(Αφιέρωμα στον Johannes Brahms)
J.BRAHMS: 4 Μπαλάντες, έργο 10
  • Andante - Allegro (ma non troppo) - Tempo I
  • Andante - Allegro non troppo - Molto staccato e leggiero - Tempo I
  • Intermezzo: Allegro
  • Andante con moto - Più lento - Tempo I - Più lento - Adagio 
J.BRAHMS: 16 Βαλς, έργο 39 (εκδοχή για σόλο πιάνο)
διάλειμμα
J.BRAHMS: Σονάτα αρ.3, σε φα ελάσσονα, έργο 5                              

  • Allegro maestoso
  • Andante espressivo
  • Scherzo: Allegro energico
  • Intermezzo (Rückblick): Andante molto
  • Finale: Allegro moderato ma rubato