Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τί είναι η υπερκόπωση και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Η υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση, η οποία προέρχεται από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων.
Σημάδια Υπερκόπωσης

  1. Διαταραχές ύπνου : 
Υπερένταση και αϋπνία είναι κυρία χαρακτηριστικά της υπερκόπωσης. Πολλές φορές υπάρχουν ακριβώς αντίθετα συμπτώματα, με εντονότερο τη διαρκή υπνηλία.
Οι υπερβολικές ώρες εργασίας συχνά σας κουράζουν, σε σημείο που δεν σας επιτρέπουν να κοιμηθείτε. Ένα αίσθημα ανησυχίας σας διακατέχει και διαταράσσει τον ύπνο σας.

Συμβουλή: Διαστήματα, κατά τα οποία αισθάνεστε κούραση αποφύγετε την καφεΐνη μια και αυτό θα δώσει περισσότερο ένταση στον οργανισμό σας παρά χαλάρωση.

  1. Αδυναμία συγκέντρωσης, κακή διάθεση 
Δεν έχουμε καμία απολύτως όρεξη για οτιδήποτε ενώ δεν είμαστε αποδοτικοί σε καμία πνευματική δραστηριότητα. Πολλές φορές η υπερκόπωση δηλώνεται μέσα από αισθήματα απελπισίας αλλά και ευερεθιστότητας. Οι διαθέσεις αυτές εκδηλώνονται με τη μορφή ξεσπάσματος ή κλάματος. Ταυτόχρονα, η υπερκόπωση σε συνδυασμό με το χρόνιο άγχος είναι παράγοντες για την ανάπτυξη της κατάθλιψης.
  1. Αίσθημα Ανησυχίας: 
Το άγχος ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες μέσα στον εργασιακό χώρο πολλές φορές οδηγεί σε αίσθημα ανησυχίας, το οποίο οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία βλάπτει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά.
  1. Πρόβλημα Μνήμης: 
Οι ορμόνες του άγχους φαίνεται σύμφωνα με έρευνες να περιορίζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει αλλά και να ανακαλεί πληροφορίες.
  1. Βουλιμία – ανορεξία 
Έχουν εμφανιστεί και οι δυο διαταραχές.
Ορισμένοι συνήθεις παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στην υπερκόπωση κατά την διάρκεια περιόδων με υψηλές εργασιακές απαιτήσεις.
Οι παράγοντες αυτοί και καταστάσεις της καθημερινότητας είναι:
  1. Η κύηση,
  2. Η εμμηνόπαυση,
  3. Η λοχεία,
  4. Η κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ),
  5. Η ακατάλληλη δίαιτα, Το stress,
  6. Η αϋπνία, Ορισμένα φάρμακα (π.χ. βενζοδιαζεπίνες),
  7. Οι ιώσεις
Τι μπορεί να «κρύβετε» πίσω από την υπερκόπωση;
Ο κατάλογος των νοσημάτων που καθιστούν το άτομο επιρρεπές στην υπερκόπωση είναι μακρύς. Χαρακτηριστικά, νοσήματα που καθιστούν το άτομο επιρρεπές στην υπερκόπωση είναι:
  1. Η αναιμία
  2. Η υπόταση
  3. Οι ορμονικές διαταραχές
  4. Οι λοιμώξεις
  5. Τα καρδιακά νοσήματα
  6. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  7. Ο καρκίνος
  8. Η νεφρική ανεπάρκεια
  9. Τα αυτοάνοσα
  10. Τα εγκεφαλικά νοσήματα
  11. Τα μεταβολικά προβλήματα
  12. Τα ψυχιατρικά νοσήματα
Θεραπεία
Η υπερκόπωση μπορεί να διαγνωστεί από ιατρό άμεσα, αφού τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και στον καρδιακό παλμό. Ενώ τα συμπτώματα της υπερκόπωσης τα έχουμε νιώσει όλοι, δεν είναι κατάσταση που μπορούμε να αγνοήσουμε. Όταν η πτώση του οργανισμού συνεχιστεί, ο τραυματισμός είναι πλέον θέμα χρόνου. Η θεραπεία της υπερκόπωσης γίνεται με φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα. Η σωστή παθολογική εξέταση κατευθύνει την διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Διατροφή 
Προγραμματίστε τη διατροφή σας. Εκμεταλλευτείτε την πρωτεΐνη υψηλής
ποιότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ