Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ακυρώνονται από την ανακοίνωση της ΤτΕ που μιλά για έλλειμα 3,2 δισ. ευρώ (!) - για εσωτερική στάση πληρωμών με οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Τελικά ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα ή πλεόνασμα; Μάλλον η απάντηση κρύβεται κάπου μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ. Τα όσα έγιναν με τις διαδοχικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος θύμισαν κάτι από “βαβέλ”. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε το πρώτο οκτάμηνο του έτους πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος όμως είχε διαφορετική άποψη. Λίγο μετά σε ανακοίνωση της υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός εμφάνισε για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου έλλειμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Οι διαφορετικές ανακοινώσεις προκάλεσαν σάλο και έδωσαν την εικόνα αλαλούμ στην κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση. Με αυτήν υποστήριξε ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα είναι τα ίδια με αυτά της ΤτΕ. Η διάφορα του αποτελέσματος προέκυψε, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, επειδή στους υπολογισμούς που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται δαπάνες ύψους περίπου 4.632 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για αυτό προκύπτει έλλειμμα. Όμως, το ποσό αυτό των 4,6 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και για αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Από την πλευρά της η ΤτΕ αναφέρει στις υποσημειώσεις της, πως οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στο Δελτίο της Τράπεζας είναι αυξημένες κατά 4,6 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι δαπάνες αυτές εξισορροπούνται από την ισόποση μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης, τα έσοδα που περιλαμβάνονται στο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μειωμένα κατά 1,5 δισ. ευρώ και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τη απόδοση των ελληνικών ομολόγων που μας αποδίδουν οι Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (Securities Market Programme – SMP). Ανεξάρτητα από το μπαράζ ανακοινώσεων, η όλη υπόθεση προκάλεσε ρήγμα στην εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν ΤτΕ και υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάζουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στα στοιχεία που παρουσιάζουν (πηγή: koutipando ras.gr).
ΣΥΡΙΖΑ: Το πρωτογενές πλεόνασμα, αποτέλεσμα εσωτερικής στάσης πληρωμών
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του για τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέρεται στη διαφορετική εκτίμηση της ΤτΕ και αναφέρει τις επιπτώσεις από την εμμονή του υπουργείου Οικονομικών στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με κάθε κόστος. Αναλυτικά το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Πίσω από τους αριθμούς που παραθέτει η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει για ένα πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο δεν συμφωνεί ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις για το μέλλον, βρίσκεται η πραγματικότητα της μνημονιακής κατάρρευσης της κοινωνίας και των ανθρώπων της. Το πλεόνασμα υποκρισίας των υποστηρικτών του μνημονίου ξεπερνιέται μόνο από το πλεόνασμα εμμονής τους στην ολοκλήρωση με κάθε κόστος ενός προγράμματος που στην πορεία του αφήνει μόνο συντρίμμια. Η πραγματικότητα είναι πως το υποτιθέμενο για την κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της οποίας οι επιπτώσεις είναι δραματικές.
Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, ο ακρωτηριασμός της δημόσιας περιουσίας είναι η νέα Ελλάδα που οραματίζεται ο κ. Σαμαράς. Στον αντίποδα ενός διαρκούς εγκλήματος εις βάρος της χώρας, οι αγωνιστικές και ενωτικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας, οι μάχες για την υπεράσπιση της παιδείας, της υγείας, των δημόσιων αγαθών είναι ο μόνος δρόμος ελπίδας και ανατροπής».
Ε. Τσακαλώτος: "Η μικρή βελτίωση που μπορεί να φέρει το πλεόνασμα δεν αντιστοιχεί με την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει"
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλά «στο Κόκκινο» (105,5) για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τη στοχοπροσήλωση της στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος:
Σε χθεσινή του δήλωση, ο Ε. Τσακαλώτος ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τις μεθόδους δημιουργικής λογιστικής που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα:
«Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει κατ’ αρχήν με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής.
Το Υπουργείο κερδίζει:
- 683 εκατ. ευρώ από τη μη επιστροφή φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις
- 800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ).
Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του ΠΔΕ, δηλαδή, οι δημόσιες επενδύσεις είναι μικρότερες κατά 1,3 δις ευρώ έναντι του στόχου. Μόνο από τη χειραγώγηση του ΠΔΕ, το Υπ. Οικονομικών κερδίζει συνολικά 2,1 δις ευρώ. - 2 δις ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες, γεγονός που έχει φέρει τη λειτουργία του κράτους σε οριακό σημείο. Το Υπ. Οικονομικών, δεν έμεινε όμως σε αυτά. Προχώρησε και στην εγγραφή ποσού 1,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό από την επιστροφή των εσόδων των Κεντρικών Τραπεζών. Φαίνεται ότι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει διαβάσει το Μνημόνιο. Διότι στο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «μεταβιβάσεις που συνδέονται με την απόφαση του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012 σε σχέση με το εισόδημα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ … δεν θα πρέπει να μειώνουν την απαιτούμενη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν θα υπολογίζονται στην αξιολόγηση αυτών των στόχων.» (σελ. 7, Μνημόνιο στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής)».