Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα η νέα διοίκηση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τη νέα ηγεσία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εδρεύει στην Πιερία, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πιερίας και αρμόδιας στον τομέα Παιδείας,
Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ΠΚΜ Σοφίας Μαυρίδου, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο νέος Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ιδρύματος Διονύσης Πασχάλης, η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Ιδρύματος και συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη και μέλη της Ύπατης Αρχής Παμμακεδονικών Ενώσεων –διακεκριμένοι επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που συμμετέχουν στη διοίκηση του Ιδρύματος.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί ζήτημα ύψιστης ιστορικής και θεσμικής σημασίας για μας η ανάδειξη της Μακεδονίας και του πολιτισμού της. Πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι μόνο η προώθηση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και o συγκερασμός της με τη Μακεδονία της σύγχρονης εποχής, τη Μακεδονία της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε τη διοίκηση του Ιδρύματος για την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις δράσεις του, ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να καταρτιστούν συνέργειες μεταξύ των δύο φορέων, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθεί και να προωθηθεί περαιτέρω ο εκπαιδευτικός και πολιτισμικός ρόλος του Ιδρύματος διεθνώς. «Είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία διεθνούς παρουσίας της Περιφέρειάς μας σε διοργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να προωθήσουμε τις βασικές αρχές του Ιδρύματος και να επιτύχουμε εποικοδομητικές συνεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στησυνεισφορά της Παμμακεδονικής Ένωσης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, στον διαρκή αγώνα της για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά και στις εντατικές προσπάθειές της για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας απέναντι στους επίδοξους παραχαράκτες της ιστορίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας και αρμόδια στον τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Π.Κ.Μ. Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της σύγχρονης Μακεδονίας μέσα από την επαναδραστηριοποίηση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στη συναίνεση των τοπικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων της Πιερίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αρχών του Ιδρύματος διεθνώς. «Η επαναλειτουργία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί έναυσμα για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να ενδυναμώσει το ρόλο της στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας», δήλωσε η κ. Μαυρίδου, η οποία συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την πρωτοβουλία του να στηρίξει την προσπάθεια του Ιδρύματος.
Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ο νέος Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύσης Πασχάλης τον ευχαρίστησε για τη στήριξη και δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντική η βούληση και η διάθεση της περιφερειακής αρχής και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα προσωπικά για τη στήριξη και τη συμπαράσταση αυτού του εγχειρήματος». Ο κ. Πασχάλης αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του Ιδρύματος, το οποίο είναι το μοναδικό επιστημονικό κέντρο παγκοσμίως που ασχολείται με το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, ο κ. Πασχάλης τόνισε ότι «το Ίδρυμα αλλάζει σελίδα» και η επαναλειτουργία του «δεν αποτελεί μόνο υπόθεση των ομογενών, αλλά αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τις αρχές της περιοχής», ευχόμενος «να λάβει το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα τη θέση που του αξίζει διεθνώς».
Η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη αναφέρθηκε στην ανάγκη το Ίδρυμα, που εδρεύει στο Λιτόχωρο Πιερίας, να μετεξελιχθεί σε ένα πνευματικό και ακαδημαϊκό κέντρο προβολής της ιστορίας της Μακεδονίας, που αποτελεί εξάλλου βασική προτεραιότητα των απανταχού Παμμακεδονικών Ενώσεων. «Είναι χρέος μας να διδάξουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων την ιστορία της πατρίδας μας. Αυτή είναι η ασφαλιστική δικλείδα για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, τα οποία κατά καιρούς βάλλονται πολλαπλά, και, ταυτόχρονα, να διατρανώσουμε σε παγκόσμια εμβέλεια το έργο και τα οράματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του δασκάλου του, Αριστοτέλη, σπουδαίων Ελλήνων Μακεδόνων», υπογράμμισε η κ. Γκατζούλη.