Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

42ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Ακόμη πέντε εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
Και στο Κάστρο του Πλαταμώνα
Εντυπωσιακή η προσέλευση του κοινού
 Με την εντυπωσιακή προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το πρόγραμμά του συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα με άλλες πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Αυτές θα γίνουν στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στην Κονταριώτισσα   και στο γνωστό Κάστρο του Πλαταμώνα. 
Αναλυτικά:

ΤΡΙΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
*  ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ - ώρα 21:00
 «ΠΛΟΥΤΟΣ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
 Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Διονύσης Σαββόπουλος – Χρήστος Λούλης – Αμαλία Μουτούση –     Μάκης     Παπαδημητρίου
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 15€, Μαθητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων & Α.Μ.Ε.Α 10€.
Προπώληση 24 ώρες πριν την εκδήλωση 12€. www.viva.gr

O «Πλούτος» του Αριστοφάνη»
Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος επιφύλαξε μια μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη στο θεατρόφιλο κοινό. Τον Διονύση Σαββόπουλο να έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία αλλά και   πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, πάνω σε δική του καινούργια μετάφραση. Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 13 Αυγούστου, στις 9.00 μ.μ., στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ο «Πλούτος» γράφτηκε το 388 π.Χ. και είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Σε αυτήν ο συγγραφέας σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου αλλά και την διαφθορά που ο πλούτος συνήθως επιφέρει.

Ο φτωχός αγρότης Χρεμύλος μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον τυφλό και τιμωρημένο από τον Δία, θεό Πλούτο, που τυφλώθηκε μικρός για να αποφύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Με τη βοήθεια του Χρεμύλου και του δούλου του, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και όπως σημειώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος «πραγματοποιεί επιτέλους την ανθρώπινη λαχτάρα για έναν γενικευμένο πλούτο. Μόνο που αυτό, ίσως κρύβει πλευρές που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά εν τέλει».

Ο «Πλούτος» είναι ένα από τα δημοφιλή θεατρικά έργα, που μέχρι σήμερα έχουν προσεγγίσει σπουδαίοι σκηνοθέτες, όπως ο Κάρολος Κουν με το Θέατρο Τέχνης στη θρυλική παράσταση του 1957, σε σκηνικά και κουστούμια του Γιάννη Μόραλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο Σπύρος Ευαγγελάτος (Αμφι-θέατρο, 1978), ο Γιώργος Αρμένης (θίασος «Σχήμα» του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, 1990), ο Σταμάτης Φασουλής (Εθνικό Θέατρο, 1994), ο Διαγόρας Χρονόπουλος (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2000), ο Μίμης Κουγιουμτζής (Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», 2001) και ο Νίκος Μαστοράκης (θίασος «Εύμολπις», 2004).

Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον «Πλούτο», ως μουσικοσυνθέτης, το καλοκαίρι του 1985 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, στην Επίδαυρο. Αυτή τη φορά προσεγγίζει το αριστοφανικό κείμενο με τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες: του μεταφραστή, του ηθοποιού, του μουσικοσυνθέτη αλλά και για πρώτη φορά, εκείνη του σκηνοθέτη!

Στη φετινή παράσταση παραγωγής του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου: τον Νίκο Κουρή, τον Χρήστο Λούλη, την Αμαλία Μουτούση και τον Μάκη Παπαδημητρίου.

Η ταυτότητα της παράστασης: Μετάφραση – Σκηνοθεσία - Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος, Παραγωγός: Φάνης Κιρκινέζος, Σκηνικά - Kοστούμια: Άγγελος Μέντης, Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης, Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου.

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου, και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Ηθοποιοί, Μουσικοί, Τραγουδιστές, Χορευτές: Στάθης Άννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας,  Άλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Έντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιoς, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
*  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ - ώρα 21:00
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ «Ι. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ»
Παραδοσιακό μουσικό αφιέρωμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ»
Είσοδος ελεύθερη

Παραδοσιακό μουσικό αφιέρωμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ»

Το δημοτικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική αποτελούν την ιδιαίτερη έκφραση της ψυχής του Ελληνικού λαού και κατέχουν ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία. Αντικατοπτρίζουν κάθε στιγμή της ζωής του Έθνους, τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία και την παράδοση, τα συναισθήματα, τη σκέψη και τη διανόηση με πιστότητα και φραστική δύναμη. Αξιοσημείωτος είναι ο θαυμασμός που προκαλεί το δημοτικό τραγούδι, ιδιαίτερα για την πηγαία του έκφραση, το λιτό και πυκνό στίχο, τα ολοκληρωμένα νοήματα. Δημιουργός του δημοτικού τραγουδιού ο ίδιος ο λαός, ο άνθρωπος που ζει και δημιουργεί, αγωνίζεται, υποφέρει, γλεντά. Το δημοτικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική δεν έχουν ιδιαίτερη πατρίδα, δεν έχουν χωριό, μεταφέρονται από τόπο σε τόπο, από περιοχή σε περιοχή και ριζώνουν, όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Ένα από αυτά τα πρόσφορα εδάφη είναι και η γη της Μακεδονίας. Το παραδοσιακό τμήμα της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» αποδίδει σε έναν διάλογο μουσικής και ποίησης το δημοτικό τραγούδι και τα παραδοσιακά ακούσματα της Μακεδονικής Γη.
Επιμέλεια κειμένων και τραγουδιών, Διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας: Μαρίκα Φωτοπούλου.
Συντελεστές:  Παναγιώτης Μπόρας - Δημοκράτης Τζιρίτης κλαρίνο, Δημήτρης Κατσίβελος τρομπέτα, Γιάννης Πούλιος βιολί, Νίκος Σιδηρόπουλος λαούτο, Γιάννης Γκραίκος κρουστά.
Συμμετέχουν επίσης μαθητές από την τάξη κιθάρας του μουσικολόγου κ. Μπελογιάννη Γιώργου και από την τάξη Βιολιού της κ. Φωτοπούλου Μαρίκας. Αυτοί είναι οι: Μαυρίδης Κωνσταντίνος - κιθάρα, Ελένη Καρλέτσα - κιθάρα, Νεκταρία Πούλιου - κιθάρα, Δημήτριος Πιτσιλής - βιολί, Λυδία Φαργκάνη - βιολί, Ευθυμίου Ιωάννα - βιολί και Μαρία Αικατερίνη - βιολί.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ - ώρα 21:00
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Μαζί του ο Γιώργος Καλούδης
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€. www.viva.gr


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Μαζί του ο Γιώργος Καλούδης

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ανανεωμένος από έναν πλούσιο καλλιτεχνικά χειμώνα παρουσιάζει για αυτό το καλοκαίρι μία διαφορετική και φρέσκια παράσταση.

Παρέα με τον σταθερά μουσικό συνοδοιπόρο του, εξαίρετο τσελίστα και πολυμουσικό Γιώργο Καλούδη ετοιμάζουν ένα πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην εσωτερική ένταση, στην ερμηνευτική λεπτομέρεια και στην ευρυχωρία της ησυχίας.

Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών μετρά αρκετά χρόνια. Έχοντας περάσει μέσα από διαφορετικούς ηχητικούς κόσμους, οι δύο μουσικοί συναντήθηκαν και διαμόρφωσαν μια κοινή αισθητική, με βάση την αυτοσχεδιαστική ελευθερία, τη χαρά της συνύπαρξης, την προσήλωση στην ουσία και τον σεβασμό στην απλότητα και την ευθύτητα του τραγουδιού.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού και με μεγάλη επιτυχία στο μικρό Θέατρο της Επιδαύρου τον Ιούλιο του 2012, όπου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ - ώρα 21:00
ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
«Το Πέρασμα των Μάγων»
Μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου  Ευαγγελάτου
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€. www.viva.gr



ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

«Το Πέρασμα των Μάγων»
Μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη – Γεράσιμου Ευαγγελάτου

Μετά το επιτυχημένο πέρασμά τους από την Αθήνα  αλλά και το Λονδίνο, οι τρεις «Μάγοι»          της ελληνικής δισκογραφίας, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος συνεχίζουν το μαγικό τους ταξίδι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με μια περιορισμένη σειρά  παραστάσεων που αποδεικνύουν ότι η γενιά των τριαντάρηδων μπορεί να ελπίζει και να δημιουργεί ακόμα.

Σε μια αναδρομή από την πρώτη γνωριμία τους το 2003 μέχρι τη «Δεύτερη Ακρόαση» και την «Ασπιρίνη» κι από το «Μέχρι το Τέλος» μέχρι τις πρόσφατες «Ημέρες του Φωτός», η πιο δυναμική τριάδα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού παρουσιάζει μια παράσταση γεμάτη Φως, συγκίνηση, δύναμη, εκρηκτικές διασκευές και  σημαντικές στιγμές από το ρεπερτόριο που καθόρισε την πορεία της έως σήμερα.

Με το “Πέρασμα των Μάγων” – που έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές και αγαπήθηκε από το κοινό -  οι τρεις δημιουργοί, όντας «κιόλας τριάντα», συγκεφαλαιώνουν μια δεκαετία, ολοκληρώνουν έναν μεγάλο κύκλο, αποχαιρετούν προσωρινά το κοινό των live τους και προετοιμάζουν το έδαφος για το επόμενο φιλόδοξο βήμα τους το Φθινόπωρο του 2013.

Επιμέλεια προγράμματος: Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης, Ήχος: Γιάννης Παξεβάνης, Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Προδρόμου, Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς.

Παίζουν οι Μουσικοί:

Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης, Τύμπανα: Φοίβος Κουντουράκης, Κιθάρες: Σωτήρης Καστάνης, Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής, Τσέλο: Άρης Ζέρβας, Βιολί-Μαντολίνο: Δημήτρης Κουζής.

Οργάνωση Παραγωγής: PROSPERO www.prospero.com.gr

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ - ώρα 21:00
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
 Άννα Μάσχα – Φιλαρέτη Κομνηνού – Αργύρης Ξάφης – Γιώργος  Χρυσοστόμου
 Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 15€, Μαθητικό - Ανέργων12€.

Τραχίνιες του Σοφοκλή
 Του Κρόνου ο γιός που κυβερνά
τίποτε δίχως πόνο δεν έχει αφήσει στους θνητούς.
Μα έπειτα έρχεται  χαρά
και όλα κύκλους κάνουν
όπως στον ουρανό γυρνά
ο αστερισμός της Άρκτου.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο μετά την επιτυχημένη Άλκηστη και  σκηνοθετεί έναν 26μελη θίασο σε μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή που παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1970 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.

Μια συγκλονιστική τραγωδία με θέμα το απόλυτο πάθος της  Διηάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του. Ένας κόσμος όπου ο έρωτας κινεί ορμητικά και ανεξέλεγκτα τις πράξεις των ηρώων, αλλά αναδεικνύεται δηλητηριώδης και καταστροφικός, καθώς η θεοί εκδικούνται και η γνώση δεν οδηγεί στο φως. Ένα έργο για τον τρόμο του ανθρώπου μπροστά σε ένα σύμπαν που προσπαθεί να δαμάσει αλλά αποδεικνύεται τελικά πως λίγο κατανοεί. Η Διηάνειρα, ερωτευμένη και απελπισμένη, θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την αγάπη του Ηρακλή, με ένα ερωτικό φίλτρο από το αίμα του Κένταυρου Νέσσου – όμως στην προσπάθειά της να αποτρέψει το αναπόφευκτο θα προκαλέσει χωρίς να το θελήσει το θάνατο του αγαπημένου της.

Περίληψη: Στην Τραχίνα η ερωτευμένη Διηάνειρα περιμένει με αγωνία την επιστροφή του Ηρακλή. Κι ενώ πλημμυρίζει με χαρά όταν ο κήρυκας Λίχας της ανακοινώνει ότι ο Ηρακλής επιστρέφει σώος και νικητής, βυθίζεται στη θλίψη όταν μαθαίνει ότι ο άντρας της είναι ερωτευμένος με τη νεαρή και όμορφη κόρη του Ευρύτου Ιόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις σκλάβες. Απελπισμένη, θυμάται το αίμα που της είχε δώσει ο Κένταυρος Νέσσος για να το χρησιμοποιήσει σαν ερωτικό φίλτρο που θα μπορούσε να ξυπνήσει και πάλι την αγάπη του Ηρακλή. Ποτίζει με το αίμα έναν χιτώνα και τον στέλνει δώρο στον Ηρακλή να το φορέσει στις θυσίες που θα κάνει πριν έρθει στη  πόλη. Το αίμα όμως είναι ποτισμένο με το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας και λιώνει πάνω στις σάρκες του Ηρακλή όταν έρχεται σε επαφή με το φως και τη φωτιά. Τις φριχτές υποψίες της Διηάνειρας επιβεβαιώνει ο γιος της Ύλλος λέγοντάς της πως ο Ηρακλής αργοπεθαίνει με τρομερούς πόνους και έρχεται στην Τραχίνα. Η Διηάνειρα δεν θα τον δει ποτέ – αυτοκτονεί στο νυφικό της κρεβάτι ενώ ο Ηρακλής παραδίδεται στο θάνατο γνωρίζοντας πια πως όλοι οι παλιοί χρησμοί έχουν επαληθευτεί. 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Απόδοση - Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου,
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μιχελή.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Διηάνειρα: Άννα Μάσχα, Τροφός: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ύλλος: Θάνος Τοκάκης, Κορυφαία: Άννα Καλαϊτζίδου, Άγγελος, Γέρων: Κώστας Μπερικόπουλος, Λίχας: Γιώργος Χρυσοστόμου, Ιόλη: Ελένη Μπούκλη, Ηρακλής: Αργύρης Ξάφης.

Χορός: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Ελίνα Μάλαμα, Ηρώ Μπέζου, Νάνσυ Μπούκλη, Ειρήνη Μπούνταλη, Σεβίλλη Παντελίδου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μαρίνα Σάττι, Καλλιόπη Σίμου, Αγγελική Τρομπούκη.

Μουσικοί: Guido de Flaviis (Σαξόφωνα), Θοδωρής Βαζάκας (Κρουστά), Γιώργος Σκριβάνος (Φλάουτα).

Πληροφορίες για τους χώρους των παραστάσεων: