Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η ομιλία του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στη 38η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Κυρίες και κύριοι.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια
της Ελλάδας στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων – κυρίως φρούτων – αλλά και η δεύτερη περιφέρεια συνολικά, καθώς περίπου το 22% των εθνικών εξαγωγών πραγματοποιείται στον τόπο μας. Κορυφαία προτεραιότητα μας είναι, με κάθε μέσο και εργαλείο που διαθέτουμε, να στηρίξουμε τον κλάδο και να ενισχύσουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή:

Ήδη στις πρώτες 100 ημέρες μειώσαμε και μεταβιβάσαμε το 80% των υπογραφών σε επίπεδο διοικητικών στελεχών, χτυπώντας στη ρίζα της τη γραφειοκρατία.

Αποκτήσαμε μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία, με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και την καθιέρωση των Ηλεκτρονικών Υπογραφών και της Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων.

Θωρακίσαμε τη διαφάνεια και την ορθολογική χρήση πόρων και είμαστε σήμερα, στις πρώτες Περιφέρειες, στην πληρότητα στοιχείων και την ενημέρωση του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επενδύουμε στην διεθνή δικτύωση και την ανάπτυξη διεθνών και διασυνοριακών επιχειρηματικών συνεργιών, θεσμοθετώντας πρώτοι, σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών.

Διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα, λειτουργώντας Γραφεία Ενημέρωσης Υποψήφιων Επενδυτών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Τρέξαμε, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Η συμμετοχή είναι τεράστια, γεγονός που μας επιτρέπει την πρόβλεψη ότι θα απορροφηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι.

Αυξάνουμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, εντατικοποιώντας τους ρυθμούς υλοποίησης και ολοκλήρωσης των ενταγμένων έργων, ώστε να αξιοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ, από τα διαρθρωτικά κονδύλια.

Παρεμβαίνουμε πρακτικά και άμεσα για την επίλυση προβλημάτων, με την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας και συμβουλευτικής προς τους Δήμους, καθώς και την τοποθέτηση συμβούλων επιτάχυνσης στα έργα που καθυστερούν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Κυρίες και κύριοι.

Κλείνω με μία τελευταία, αλλά ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο που αφορά στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Ήδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προχωρούμε οργανωμένα και εντατικά το σχεδιασμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου και θέλω να επαναλάβω αυτό που τόνισα και στην εισήγησή μου στην πρώτη αναπτυξιακή ημερίδα που διοργανώσαμε: 


Ο Κεντρικός Άξονας Προτεραιότητας που θέτουμε στο νέο ΕΣΠΑ είναι η επιχειρηματικότητα. Η υγιής, η εξωστρεφής, η δυναμική επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα που φέρνει κεφάλαια, εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας, αλλά και προστιθέμενη αξία για την Κεντρική Μακεδονία. Τελείωσε η εποχή των επιδοτήσεων και του κρατισμού. Τελείωσε και η εποχή της δαιμονοποίησης των επενδύσεων. Αυτά ανήκουν στην Ελλάδα που φεύγει. Η Ελλάδα που έρχεται είναι η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας. Σε αυτή τη νέα Ελλάδα, αλλά και εδώ στον τόπο μας, στην Κεντρική Μακεδονία οι εξαγωγείς καλούνται και θέλουμε να πρωταγωνιστήσουν. Σας ευχαριστώ.