Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΠΙΕΡΙΑΣ


1.
Στόχοι
1.1
Το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Πιερίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2
Αφορά το διάστημα μέχρι την έναρξη του σταδίου της εμφάνισης των πρώτων χτενιών και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3
Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση. Συστήνεται στους παραγωγούς συστηματική παρακολούθηση της καλλιέργειας δύο φορές την εβδομάδα.
2.
Διαπιστώσεις
2.1
Η σπορά έγινε  σε όλες τις περιοχές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
2.2
Αυτή τη στιγμή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης, τα φυτά έχουν ύψος 10-15 εκ. και 4-6 πραγματικά φύλλα. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 18-22 φυτά ανά μέτρο επί της γραμμής.
2.3
Από επιβλαβείς οργανισμούς διαπιστώθηκαν μόνο μικροί πληθυσμοί αφίδων  και σε ορισμένες περιοχές έναρξη προσβολών από τετράνυχους. Στην περιοχή του Αιγινίου υπήρξαν μεμονωμένες αναφορές συμπτωμάτων προσβολής από θρίπα
3.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
3.1
Την περίοδο αυτή συστήνεται στους παραγωγούς να κάνουν  σκαλίσματα για τη βελτίωση του αερισμού του εδάφους και την αποφυγή σηψιρριζιών, οι οποίες προκαλούν καθυστέρηση στην ανάπτυξη των νεαρών φυταρίων ή ακόμα και ξήρανσή τους.
3.2
Την περίοδο αυτή βασικό μέλημα των παραγωγών πρέπει να είναι η προστασία των φυσικών εχθρών κατά το στάδιο της εγκατάστασης και ανάπτυξης τους, οπότε πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί. 
3.3
Εφαρμογή ψεκασμών ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις που η πληθυσμιακή πυκνότητα ανά επιβλαβή οργανισμό υπερβαίνει το κατώφλι της οικονομικής ζημίας. Τα κατώτατα όρια ανά επιβλαβή οργανισμό είναι:
Αφίδες: πρώιμες προσβολές στις οποίες οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για τουλάχιστον επτά (7) συνεχείς ημέρες.
Θρίπες: 1-2 άτομα σε μόνιμα φύλλα , σε δείγμα 20-40 φυτών
Τετράνυχος: πληθυσμοί που αρχίζουν να προκαλούν φυλλόπτωση
4.
Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
4.1
Την περίοδο αυτή δεν απαιτείται καμία χημική επέμβαση. Τα βαμβακόφυτα είναι ακόμα προστατευμένα από τα εντομοκτόνα εδάφους και ανακάμπτουν γρήγορα. Στην παρούσα φάση σκοπός είναι η εγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων ωφέλιμων εντόμων για την αντιμετώπιση των εχθρών (π.χ. πράσινο σκουλήκι) σε μεταγενέστερα στάδια της καλλιέργειας. Εντούτοις συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν τακτικά την βαμβακοκαλλιέργειά τους για τυχόν προσβολές κυρίως από αφίδες, θρίπα ή τετράνυχο.
4.2
Στην περίπτωση που θεωρηθούν επιβεβλημένοι κάποιοι ψεκασμοί λόγω υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας τότε αυτοί πρέπει να γίνουν με βιολογικά σκευάσματα ή εκλεκτικά εντομοκτόνα για να περιοριστούν οι συνέπειες στα ωφέλιμα έντομα.

Πριν από οποιοδήποτε ψεκασμό οι παραγωγοί πρέπει να διαβάζουν και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος



Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
                                                                    



   ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΚΙΤΣΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ