ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics μιλά στον «Ηλεκτρολόγο» για τις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας που την κατάστησαν ισχυρή εξαγωγική δύναμη και παρουσιάζει τα σχέδιά της για διείσδυση στην αγορά της ναυτιλίας, αλλά και για τη μεγάλη επένδυση επέκτασης των εγκαταστάσεών της.
Ο Νίκος Αρβανιτίδης εκτιμά ως ενθαρρυντικές τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού στη χώρα μας, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες και εξαίρει τη διοργάνωση εκθέσεων όπως η Elec-tec.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Καρύγιαννη
-Κύριε Αρβανιτίδη, θα θέλαμε να μας πείτε πώς το όραμα των ιδρυτών της “Olympia Electronics” αποτέλεσε τον οδηγό για να αναλάβει η δεύτερη γενιά τα ηνία της και να θέσει νέους στόχους. Ποιο είναι το στίγμα και η προοπτική της εταιρείας σήμερα;
-Το όραμα των ιδρυτών της OLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε. του Νικόλαου Λακασά και του πατέρα μου Παναγιώτη Αρβανιτίδη, από την ίδρυση της εταιρίας το 1979 ήταν να δημιουργηθεί μια εταιρεία η οποία θα κατακτήσει την κορυφή της Ελληνικής αγοράς και θα καταφέρει να εξάγει αμιγώς ελληνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Με οδηγό αυτό το όραμα συνεχίζουμε επιτυχώς μαζί με τον Δημήτρη Λακασά, την αδερφή μου Ρένα Αρβανιτίδου, τον Διονύση Λακασά και τον Θωμά Λακασά, χάρη στο πνεύμα ενότητας και δημιουργικότητας και έχοντας σαν κοινό στόχο να αποδεικνύουμε καθημερινά στις διεθνείς αγορές ότι: «Ναι, στην Ελλάδα μπορούμε να ερευνήσουμε, να αναπτύξουμε και να παράγουμε επιτυχημένα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής με έμφαση στην καινοτομία και στην ποιότητα.
Επίσης έχουμε διεισδύσει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ναυτιλίας (ιδρύοντας μαζί με άλλες 21 εταιρείες το cluster HEMEXPO) και έχουμε αποκτήσει πιστοποιητικά για τα προϊόντα μας από το έγκριτο βρετανικό ινστιτούτο πιστοποιήσεων LLOYD’S. Ένα άλλο σημαντικό εγχείρημα της εταιρείας είναι η επέκτασή μας με ένα ακόμη νέο κτίριο συνολικού εμβαδού 5000τ.μ δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, η οποία θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι και είναι μια επένδυση αξίας 3,5 εκατ. ευρώ η οποία θα περιλαμβάνει νέους αποθηκευτικούς χώρους και υπερσύγχρονες αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, για να δώσει λύση στις συνεχώς αυξανόμενες ζητήσεις των προϊόντων μας.
-Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα κρίσιμο ζητούμενο. Άλλοι τη θεωρούν τριβή κι άλλοι δημιουργία, ωστόσο πάντα, το ζητούμενο πρέπει να είναι το αποτέλεσμα. Θα θέλαμε να μας πείτε τι σας έχει διδάξει η καθημερινή ενασχόληση με το επιχειρείν; Υπάρχουν μυστικά «επιτυχίας»;
-H επιχειρηματικότητα στην χώρα μας όντως αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο. Αν όμως δεν επιχειρήσουμε δεν πρόκειται να καταφέρουμε απολύτως τίποτα. Η καθημερινή ενασχόληση με το επιχειρείν μου έμαθε έναν πολύ σημαντικό κανόνα: «ότι ποτέ δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου». Σχετικά με την επιτυχία θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν μυστικά. Η επιτυχία είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Αν επέλεγα όμως ένα τρίπτυχο θα διάλεγα την καινοτομία, την ευελιξία και την εξωστρέφεια.
-Η εξωστρέφεια είναι πράγματι μεγάλο κεφάλαιο. Θα θέλαμε να περιγράψετε προς τους αναγνώστες μας τις δυσκολίες αλλά και τα ωφελήματα από το ρίσκο μιας επιχείρησης να δοκιμαστεί στις διεθνείς αγορές, καθώς και τι προτείνετε στους επιχειρηματίες.
-Είμαστε όλοι υπέρ της εξωστρέφειας αλλά για να γίνουμε εξωστρεφείς πρέπει να ακολουθήσουμε σταδιακά κάποια διαδρομή σε σχέση πάντα με το προϊόν που παράγουμε και εξάγουμε. Η Olympia Electronics A.E. από την ίδρυσή της έως σήμερα παράγει καινοτόμα προιόντα, τα οποία σταδιακά άρχισε να εξάγει σε περισσότερες από 72 χώρες του κόσμου. Σίγουρα τα πρώτα χρόνια των εξαγωγών αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων και με την εμπειρία που αποκτήσαμε, καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να επεκτείνουμε τις εξαγωγές μας σε νέες χώρες και να εδραιωθούμε ως μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές μονάδες ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στον κόσμο.
Για να προχωρήσει κάποια επιχείρηση να εξάγει τα προιόντα της θα πρέπει να έχει γερές βάσεις και να έχει πραγματοποιήσει κάποιες απαραίτητες προεργασίες. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσει το μέγεθος και την ποιότητα της εταιρείας και των προϊόντων της σε σχέση με τις απαιτήσεις και το μέγεθος των διεθνών αγορών. Θα πρέπει να έχει ένα πλήρη και καταρτισμένο σχέδιο εξαγωγών, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να επιλύσει τα προβλήματα που θα βρεθούν μπροστά της. Θα πρέπει να τολμήσουν οι επιχειρηματίες να εξάγουν, αλλά όταν θα είναι ώριμοι πλέον να το πράξουν. Η εξωστρέφεια σήμερα είναι μονόδρομος. Δεν είναι εύκολη αλλά είναι αναγκαία γιατί εκ των πραγμάτων αναγκάζεσαι να δημιουργείς καινούρια καινοτόμα προϊόντα και να βελτιώνεις συνεχώς την ποιότητα, τη διαδικασία παραγωγής, το μάρκετινγκ, ακόμα και τον τρόπο σκέψης σου.
-Πόσο κρίσιμο είναι για μια επιχείρηση να συντηρεί παραγωγικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί μια τέτοια επιλογή;
-Η συντήρηση παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα γίνεται συνεχώς και πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις. Το καίριο χτύπημα σίγουρα είναι η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη χρηματοδότησης, η υπερφορολόγηση κ.ά. Παρατηρούμε ότι έχουν επιβιώσει στον ελλαδικό χώρο οι εταιρείες εκείνες που τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν σωστά και αποδοτικά και δεν τις επηρέασε τόσο πολύ η οικονομική κρίση. Αυτές οι εταιρείες με μικρά αλλά σταθερά βήματα και με τις εξαγωγές των προϊόντων τους, μπορούν και ενισχύουν ακόμη την ελληνική οικονομία δίνοντας εργασία σε ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Από τη μεριά μας έχουμε ταυτίσει την εταιρική μας ταυτότητα με το μότο: «Πιστεύουμε στην Ελλάδα – Παράγουμε στην Ελλάδα».
Θεωρώ ότι στην παρούσα χρονική στιγμή η ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας θα επιτευχθεί μόνο με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος που επικρατεί και με την εισαγωγή νέων και καινοτόμων ιδεών, που θα ενισχύσουν την παραγωγική διαδικασία. Χρειάζονται και επιχειρηματικές αλλά και πολιτικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αντιστραφεί το κλίμα.
-Ποια είναι η εικόνα του κλάδου ηλεκτρολογικού υλικού αυτή τη στιγμή, οι τάσεις αλλά και οι προοπτικές του;
-Η αγορά των καταστημάτων εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού υπέστη μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια. Η εγχώρια ζήτηση του ηλεκτρολογικού υλικού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας και γενικότερα την πορεία των επενδύσεων. Τολμώ να πω όμως ότι παρόλο των υφιστάμενων δυσκολιών οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικές και ευελπιστώ ότι κάθε χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι, παραγωγοί, επαγγελματίες, καταναλωτές και ασφαλώς ο κρατικός μηχανισμός. Η βελτίωση του κλάδου θα αποφέρει οικονομικά οφέλη στο χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού αλλά και στη χώρα μας γενικότερα.
-Κατά την τελευταία διεθνή έκθεση “Elec.tec” παρατηρήθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα συστήματα ασφαλείας. Πού αποδίδετε αυτή την τάση και τι σημαίνει για την εγχώρια βιομηχανία;
-Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ την κ. Βούλα Μουρτά και όσους συντέλεσαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή της Elec-tec 2018, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στον κλάδο του ηλεκτρολογικού υλικού να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ακόμη μια φορά. Όντως κατά τη διάρκεια της Elec-tec παρατηρήθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συστήματα ασφαλείας γενικότερα, είτε αντικλεπτικού συναγερμού, είτε φωτισμού ασφαλείας και συστημάτων πυρανίχνευσης. Σχετικά για το ενδιαφέρον του αντικλεπτικού συναγερμού, συντέλεσε η αύξηση της εγκληματικότητας στην χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και τα νοικοκυριά τους επιλέγοντας συστήματα ασφαλείας και γι’ αυτό τον λόγο η Olympia Electronics. θέλοντας να δώσει λύση στον τελικό Έλληνα καταναλωτή ανέπτυξε το νέο ασύρματο σύστημα συναγερμού. Αναφορικά με το φωτισμό ασφαλείας και τα συστήματα πυρανίχνευσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι νέοι κανονισμοί πυροπροστασίας και ο συνεχώς αυξανόμενoς κλάδος του τουρισμού, εξαιτίας του οποίου δημιουργούνται νέες υποδομές ή ανακαινίζονται οι ήδη υπάρχουσες έτσι ώστε να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ασφαλείας.
http://www.electrologos.gr/