Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Airbnb: Σαφάρι από την εφορία – Οι «πελάτες» που καίνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Αν δείτε μήνυμα από πελάτη που θέλει να ενοικιάσει το ακίνητό σας, που το έχετε σε κάποια πλατφόρμα Airbnb, Booking μην είστε απόλυτα σίγουροι πως δεν πρόκειται για ελεγκτή της εφορίας. Οι αρμόδιες αρχές έχουν εξαπολύσει κυνηγητό και παριστάνοντας τους πελάτες προσπαθούν να εντοπίσουν περιπτώσεις που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους, ενώ τα ενοικιάζουν.
Ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει επικίνδυνα γύρω από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Airbnb, Booking κλπ). Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει στις περιοχές που κυριαρχεί το φαινόμενο Airbnb με τους φοροελεγκτές να προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες. Για όσους υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις ότι κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους ο έλεγχος συνεχίζεται με τη διασταύρωση των στοιχείων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στα εμβάσματα που έχουν πληρωθεί. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται από την εφορία προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των εμβασμάτων που απέκτησαν από την Airbnb για την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους.
Οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.
Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ιλίσια, Μετς) έχει επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500 – 600 ευρώ το μήνα. Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.

Οι υποχρεώσεις των Διαχειριστών


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ