Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Δήμος Κατερίνης – Καλοκαιρινή Εκστρατεία στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (αναλυτικό πρόγραμμα)

Δήμος Κατερίνης – Καλοκαιρινή Εκστρατεία στις  Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού:

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Από τις 20 Ιουνίου έως τις 07 Σεπτεμβρίου

Στις δημοτικές βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού ξεκινά με ενθουσιασμό για μια ακόμη χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.
Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.
Πληροφορίες για την ταυτότητα του προγράμματος δίνει το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, η οποία όπως σημειώνει: «Στα εργαστήρια αυτά, οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά - ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων»
Παράλληλα όπως επεξηγεί η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου «Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε Βιβλιοθήκη».
Ακόμη, τα παιδιά θα αξιολογήσουν την εμπειρία τους, καταγράφοντας σε αριθμούς τους συμμετέχοντες, τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία. Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.
Για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία, η Εθνική Βιβλιοθήκη παρέχει για μια ακόμη φορά στις Βιβλιοθήκες υποστηρικτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτές να μεταμορφωθούν σε χώρους εξερεύνησης και πειραματισμού, όπου τα παιδιά αρχίζουν να ξαναβλέπουν τα βιβλία ως ένα παράθυρο σε νέους κόσμους.
Με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία και με άλλες δράσεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, με σκοπό την εδραίωση συνεργασιών ανάμεσα στις Βιβλιοθήκες της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό. Η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr και μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η γιορτή έναρξης στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης και Κορινού  είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη 20 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ.
Eπικοινωνία – Εγγραφές (από αύριο)
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης
7ης Μεραρχίας 3
23510-24594

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορινού (εγγραφές σε εξέλιξη)
2351 350 919
δίπλα από το Δημοτικό Κατάστημα
(παλαιό αρχοντικό «ΚΟΝΑΚΙ» της περιοχής)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
A/A
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΩΡΑ
ΤΙΤΛΟΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΗΛΙΚΙΑ
1
Τετάρτη 20 Ιουνίου
10:00-12:00
ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Το ημερολόγιο του Ιουνίου
Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε, να κόψουμε, να κρεμάσουμε, να ψάξουμε στα λεξικά, να ψάξουμε στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι.

Για όλα τα
παιδιά
2
Πέμπτη 21 Ιουνίου
10:00-12:00
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ:
Όλα αρχίζουν από δω: Ο εγκέφαλος
Θυμόμαστε, σκεφτόμαστε, μετράμε με αυτό το καταπληκτικό όργανο μέσα στο κεφάλι μας. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα.
8- 12 ετών
3
Παρασκευή 22 Ιουνίου
10:00-12:00
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ:
Το παλάτι της μνήμης
Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα!

8- 12 ετών
4
Τρίτη 26 Ιουνίου
10:00-12:00
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες
Οι μέλισσες έχουν φυτά που τα προτιμούν για το νέκταρ τους. Φτιάχνοντας έναν μικρό κήπο με φυτά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα ή τριφύλλι τις προσκαλείτε να βρουν μέσα στην πόλη έναν τόπο για να συλλέξουν την τροφή τους.
Για όλα τα παιδιά
5
Τετάρτη 27 Ιουνίου
10:00-12:00
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ:
Τι κάνω κάθε μέρα
Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί;
7-12 ετών
6
Πέμπτη 28 Ιουνίου
10:00-12:00
ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ
Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας.
6-12 ετών
7
Παρασκευή 29 Ιουνίου
10:00-12:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΙΑ: Ντετέκτίβς
Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ.
7-12 ετών
8
Τρίτη 3 Ιουλίου
10:00-12:00
«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα ρούχα
Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη.
6-9 ετών
9
Τετάρτη 4 Ιουλίου
10:00-12:00
ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ
Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία.
8-14 ετών
10
Πέμπτη 5 Ιουλίου
10:00-12:00
ΤΑ «ΘΑΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα
Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε.

6-12 ετών
11
Παρασκευή 6 Ιουλίου
10:00-12:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα
Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους;
7-12 ετών
12
Τρίτη 10 Ιουλίου
10:00-12:00
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ:
Το παλάτι της μνήμης
Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα!

8-12 ετών
13
Τετάρτη 11 Ιουλίου
10:00-12:00
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ:
Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω
Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος
για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε.
4-7 ετών
14
Πέμπτη 12 Ιουλίου
10:00-12:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Τόποι Εγκλήματος
Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης;
7-12 ετών
15
Παρασκευή 13 Ιουλίου
10:00-12:00
«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις
Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε!
6-12 ετών
16
Τρίτη 17 Ιουλίου
10:00-12:00
«ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ»:
Βόλτα στην πόλη - καταγραφή συμπεριφορών
Βγαίνουμε βόλτα στην πόλη και καταγράφουμε ανθρώπους που γελάνε, που συζητάνε, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, θυμώνουν. Οι συμπεριφορές τους δίνουν τον τόνο στο ρυθμό της πόλης.
7-12 ετών
17
Τετάρτη 18 Ιουλίου
10:00-12:00
ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ
Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας.
6-12 ετών
18
Πέμπτη 19 Ιουλίου
10:00-12:00
«ΔΟΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Οι άνθρωποι της πόλης μου - μια έρευνα
Έξω από τη βιβλιοθήκη καταγράφουμε τους ανθρώπους της πόλης μας: άντρες – γυναίκες, παιδιά, μεγάλοι, παππούδες και γιαγιάδες, μελαχρινοί – ξανθοί, τι δουλειές κάνουν. Μέσα από τα δεδομένα που συλλέγουμε έχουμε μια πειστική εικόνα της πόλης σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και μπορούμε να την περιγράψουμε με κλειστά τα μάτια.

7-12 ετών
19
Παρασκευή 20 Ιουλίου
10:00-12:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Έντομα, τη θάλασσα, τους ανθρώπους, τα σπίτια. Είναι οι ήρωες στις ιστορίες που δεν κάνουν ηρωικές πράξεις, αλλά παρατηρούν τον κόσμο για να τον καταλάβουν και να τον εξηγήσουν.
7-12 ετών
20
Τρίτη 24 Ιουλίου
10:00-12:00
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου
Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν
μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος να με γνωρίσουν οι φίλοι μου.

6-12 ετών
21
Τετάρτη 25 Ιουλίου
10:00-12:00
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Πειράματα με το νερό
Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας.

8-12 ετών
22
Πέμπτη 26 Ιουλίου
10:00-12:00
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Η χρονογραμμή της μέλισσας
Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια εμφανίστηκαν οι μέλισσες στη γη; Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος άρχισε να συλλέγει το μέλι και πώς εξελίχτηκαν οι τρόποι αυτοί. Ελάτε να βάλουμε τα δεδομένα στη γραμμή του χρόνου.
7-12 ετών
23
Παρασκευή 27 Ιουλίου
10:00-12:00
«ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Από το μηδέν ως το δέκα
Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα.

4-6 ετών
24
Τρίτη 31 Ιουλίου
10:00-12:00
«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Η λεία ενός πειρατικού πλοίου
Το 1602 ένα πειρατικό πλοίο επιτίθεται σε ένα εμπορικό πλοίο κάπου στο Αιγαίο. Μετά την επίθεση οι πειρατές καταγράφουν τη λεία τους και ζωντανεύουν έναν κόσμο με διαφορετικά νομίσματα, αγάπη για τα μπαχαρικά και τα μεταξωτά υφάσματα, τα πολύτιμα κοσμήματα.

7- 12 ετών
25
Τετάρτη 1 Αυγούστου
10:00-12:00
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ/ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ετοιμάζουμε το ημερολόγιο του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Ποιες δράσεις θα αρέσουν περισσότερο στα παιδιά; Ποια μέρα θα δανειστούν τα περισσότερα βιβλία; Τα παιδιά συμμετέχουν και αξιολογούν την καλοκαιρινή εκστρατεία.
Για όλα τα παιδιά
26
Πέμπτη 2 Αυγούστου
10:00-12:00
ΤΑ «ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η ιστορία, οι ήρωες
Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή, υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος;
6-12 ετών
27
Παρασκευή 3 Αυγούστου
10:00-12:00
«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ»ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα ρούχα
Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη.
6-9 ετών
28
Τρίτη 7 Αυγούστου
10:00-12:00
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία.
7-14 ετών
29
Τετάρτη 8 Αυγούστου
10:00-12:00
«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Η ζωγραφική του Oliver Jeffers
Ένας τρόπος να ζωγραφίζεις και ταυτόχρονα να δίνεις στοιχεία για το βάθος της θάλασσας, το ύψος του βουνού, το ύψος ενός δέντρου, τη θερμοκρασία της ημέρας.

7-12 ετών
30
Πέμπτη 9 Αυγούστου
10:00-12:00
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τα ρούχα μου
Ντύνουμε μια χάρτινη κούκλα στο μπόι μας με τα αγαπημένα μας ρούχα.
4-7 ετών
31
Παρασκευή 10 Αυγούστου
10:00-12:00
«ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Το άπειρο
Μετρώντας τον κόσμο μαθαίνουμε γι’ αυτό που είναι αμέτρητο.
4-7 ετών
32
Τρίτη 21 Αυγούστου
10:00-12:00
«ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Το μήκος και το πλάτος της Γης
Δύο πολύ σημαντικά δεδομένα αν θες να ξεκινήσεις για ένα μεγάλο ταξίδι στη στεριά και στη
θάλασσα.
8-12 ετών
33
Τετάρτη 22 Αυγούστου
10:00-12:00
ΤΑ «ΘΑΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα
Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε.

6-12 ετών
34
Πέμπτη 23 Αυγούστου
10:00-12:00
«ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ποίηση με δεδομένα
Γίνεται να φτιάξεις ένα ποίημα αξιοποιώντας μια λίστα δεδομένων που έχεις καταγράψει; Στη βιβλιοθήκη πειραματιζόμαστε με ποιήματα που μοιάζουν με λίστες.
6-12 ετών
35
Παρασκευή 24 Αυγούστου
10:00-12:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Ντετέκτιβς
Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ.
7-12 ετών
36
Τρίτη 28 Αυγούστου
10:00-12:00
ΤΑ «ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΑ» ΚΑΙ ΤΑ «ΚΛΕΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Στις μέρες μας όλοι παράγουμε δεδομένα. Είμαστε εργοστάσια παραγωγής δεδομένων που υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας να ελεγχθούν, να αλλοιωθούν και να γίνουν εργαλείο για την επίτευξη διάφορων στόχων, διάφορων ομάδων. Για όλα αυτά πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Η βιβλιοθήκη είναι το σωστό μέρος γι’
αυτό.
10-14ετών
37
Τετάρτη 29 Αυγούστου
10:00-12:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα
Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους;
7-12 ετών
38
Πέμπτη 30 Αυγούστου
10:00-12:00
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο.
Πάνω στο χάρτη σημειώνουμε τόπους που συλλέγουν το μέλι με διάφορους τρόπους, τόπους που οι μέλισσες κινδυνεύουν, χώρες που κινητοποιούνται για να σώσουν τις μέλισσες από την εξαφάνιση.
7-12 ετών
39
Παρασκευή 31 Αυγούστου
10:00-12:00
«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία
Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μετρούν τα κοπάδια τους, να καταγράφουν τη σοδειά τους; Ποια ανάγκη τους οδήγησε; Ποιοι ήταν οι τρόποι καταγραφής στο παρελθόν και πώς εξελίχθηκαν μέχρι τις μέρες μας;
7-12 ετών
40
Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου
10:00-12:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Τόποι Εγκλήματος
Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης;
7-12 ετών
41
Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου
10:00-12:00
«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»:
Η λεία ενός πειρατικού πλοίου
Το 1602 ένα πειρατικό πλοίο επιτίθεται σε ένα εμπορικό πλοίο κάπου στο Αιγαίο. Μετά την επίθεση οι πειρατές καταγράφουν τη λεία τους και ζωντανεύουν έναν κόσμο με διαφορετικά νομίσματα, αγάπη για τα μπαχαρικά και τα μεταξωτά υφάσματα, τα πολύτιμα κοσμήματα.

7- 12 ετών
42
Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου
10:00-12:00
«ΜΕΛΩΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Τα πάντα με μέλι για την αυριανή γιορτή
Το αφιέρωμα στις μέλισσες και τα δεδομένα τους τελειώνει με την Παρασκευή γλυκών με μέλι για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης.
Για όλα τα παιδιά
43
Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου
18:00-20:00
ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ
Καταγράφουμε τους αποχαιρετισμούς και τα «του χρόνου» και γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί.
Για όλα τα παιδιά








ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΡΙΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Α/Α
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΤΙΤΛΟΣ
ΗΛΙΚΙΑ
1
20-06-2018
ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ: Το ημερολόγιο του Ιουνίου
Όλα τα παιδιά
2
21-06-2018
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ :Όλα αρχίζουν από εδώ: Ο εγκέφαλος
8-12 ετών
3
22-06-2018
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Το παλάτι της μνήμης
8-12 ετών
4
23-06-2018
«ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ» : Από το μηδέν ως το δέκα
4-6 ετών
5
26-06-2018
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες
Όλα τα παιδιά
6
27-06-2018
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι κάνω κάθε μέρα;
7-12 ετών
7
04-07-2018
ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ
8-14 ετών
8
05-07-2018
Τα «ΘΑΜΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα
6-12 ετών
9
11-07-2018
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω
4-7 ετών
10
13-07-2018
«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις
6-12 ετών
11
16-07-2018
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα
7-14 ετών
12
19-07-2018
«ΔΟΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Οι άνθρωποι της πόλης μου – μια έρευνα
7-12 ετών
13
24-07-2018
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου
6-12 ετών
14
25-07-2018
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το νερό
8-12 ετών
15
06-08-2018
« ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η Κωνσταντινούπολη το 17ο αι.
8-12 ετών
16
20-08-2018
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Παιχνίδια και σπορ
Όλα τα παιδιά
17
23-08-2018
«ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ποίηση με δεδομένα
6-12 ετών
18
30-08-2018
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο
7-12 ετών
19
06-09-2018
« ΜΕΛΩΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα πάντα με μέλι για την αυριανή γιορτή
Όλα τα παιδιά
20
07-09-2018
ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ
Όλα τα παιδιά
  

Οι Δράσεις θα πραγματοποιηθούν 11:00 – 13:00 το πρωί.
Για συμμετοχή στις Δράσεις θα πρέπει να καλέσετε

 στο τηλ. Της Βιβλιοθήκης 2351 350 919.