Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Θα ηχήσουν ξανά τα κανόνια στο Ρούπελ- Αναβιώνει η ιστορική μάχη

Κινητικότητα επικρατεί στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, το ελληνικό και το γερμανικό. Οι στρατιώτες πηγαινοέρχονται, ετοιμάζουν τα όπλα τους,
τοποθετούν τα άρματα στη σωστή θέση και ελέγχουν την επάρκεια των πυρομαχικών. Όλοι γνωρίζουν πια ότι σε λίγες ώρες η περιοχή θα συγκλονιστεί από εκρήξεις, μάχες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σε μια προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρό – σύμβολο στο Ρούπελ των Σερρών, στις στιγμές του ηρωισμού και της αυτοθυσίας άλλων οχυρών της “Γραμμής Μεταξά”.

Η αντίσταση όμως θα είναι ισχυρή και λίγο αργότερα, ο εχθρός θα μετακινηθεί στα δυτικά, ώστε να προσπαθήσει να εισέλθει στα στενά του Στρυμόνα. Η εισβολή τελικά θα γίνει μέσω της κοιλάδας του Αξιού και τα γερμανικά στρατεύματα θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Είναι τότε που Γερμανός αξιωματικός – αγγελιοφόρος θα επισκεφθεί τον διοικητή του ελληνικού σώματος, Γιώργο Δουράτσο, στο Ρούπελ για να του ζητήσει την παράδοση των οχυρών. Η απάντηση θα είναι αποστομωτική: “τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται”. Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης θα αποφασιστεί η παύση των εχθροπραξιών και οι εισβολείς θα αποδώσουν τιμή στη φρουρά του Ρούπελ που θα αποχωρήσει αήττητη.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ