Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

"Περί της ΑΓΡΟΓΗΣ και των αμαρτωλών γονέων και κηδεμόνων της" -Του Στέργιου Καστόρη

Περί της ΑΓΡΟΓΗΣ και των
αμαρτωλών γονέων και κηδεμόνων της


Του Στέργιου Καστόρη
Βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ


Περίσσεψαν  οι «προσπάθειες» και οι «ενέργειες της δημοτικής αρχής» και οι «πρωτοβουλίες του δημάρχου» στην ανακοίνωση του δήμου Δίου Ολύμπου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και αφορά τη σωτηρία ενός παραλιακού φιλέτου δημόσιας γης, που κόντεψε να φαγωθεί κοψοχρονιά από ιδιώτη για χρέη της «αμαρτωλής» (όπως σωστά χαρακτηρίζεται) εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ.
Καλό είναι που ο δήμαρχος διεκδικεί για λογαριασμό του όλα τα εύσημα για τις όποιες ενέργειες έκανε (ή δεν έκανε, όπως άλλοι λένε), για να σώσει το «φιλέτο» της γης, αλλά, αν ήθελε να αποδώσει ακριβώς τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δεν έπρεπε να παραλείψει και μερικές σημαντικές αλήθειες για το ποιος φταίει που κοντέψαμε να το χάσουμε.
Κατ’ αρχήν γιατί ήταν «αμαρτωλή» η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ; Γιατί αμαρτωλοί ήταν οι γονείς και κηδεμόνες της, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
Για την ιστορία λοιπόν, η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ συστάθηκε επί ΠΑΣΟΚ, ως ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τον υπουργό Γεωργίας να ασκεί  την εποπτεία και τον έλεγχο, με σκοπό να αποτελέσει «εργαλείο» παρέμβασης στην αγορά αγροτικής γης για να συμβάλει «στη μεγέθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης» και με μετοχικό κεφάλαιο (που καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο) 2 δισ. δραχμές.
Με τρεις διαδοχικούς νόμους του 1998, του 2001 και του 2003, η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ  απέκτησε «κατά κυριότητα» δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας.
Στις 17.2.2003 με κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργών παραχωρήθηκαν τρία ακίνητα στην εταιρεία: Δυο στην Κω κι ένα στο Λιτόχωρο 54.000 στρεμμάτων.
Από το 2004 μέχρι το 2009 την εποπτεία και τον έλεγχο της ΑΓΡΟΓΗΣ τον είχε η κυβέρνηση της Ν.Δ, οπότε και ξέσπασαν κάτι σκάνδαλα με υπεξαιρέσεις και παράνομες προσλήψεις, κοντά 270 ατόμων, συγγενών και φίλων υπουργών, βουλευτών  και κομματικών στελεχών της Ν.Δ, σύμφωνα με τις καταγγελίες τότε του Πάγκαλου. «Οι προσλήψεις σε αυτή έγιναν όπως γινόντουσαν έως το 2004», του είχε αντιγυρίσει τότε η Ν.Δ δια στόματος Σωτήρη Χατζηγάκη, υπονοώντας προφανώς ότι κι οι δυο είχαν το ίδιο κριτήριο-το ρουσφέτι.
Το μνημονιακό 2010 στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων - καταργήσεων οργανισμών, η ΑΓΡΟΓΗ  Α.Ε  λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση, προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014.
Το 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παύει οριστικά, με νόμο, η ισχύς του διορισμού και οι εξουσίες των εκκαθαριστών της εταιρείας και οι αρμοδιότητές τους περιέρχονται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση της υπό εκκαθάριση ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ ανατίθεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Και φτάσαμε στο σήμερα.
Αμέσως μόλις οι βουλευτές  Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου και το Σωματείο ΠΟΛΙΣ (όχι από τον δήμο), για τον επικείμενο πλειστηριασμό της επίμαχης έκτασης στο Λιτόχωρο, έσπευσαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατέθεσαν μάλιστα τροπολογία, προτείνοντας να πληρώσει το δημόσιο το χρέος της εταιρείας, για να μη βγει στο σφυρί η παραλιακή έκταση.
Τελικά η τροπολογία πέρασε ως υπουργική, με κάθε επισημότητα και με τη δέουσα βαρύτητα που προσέδωσε στο θέμα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση γενικότερα.
Αυτά για την αλήθεια του πράγματος.
 Όχι γιατί θέλουμε να διεκδικήσουμε τα εύσημα που μας ανήκουν (δεν ήταν όλοι «οι βουλευτές του νομού» που προσέτρεξαν, όπως γράφει η ανακοίνωση του δήμου), παρά γιατί καλό είναι να μην ξεχνάμε ποιοι και πώς ευθύνονται για όσα προσπαθούμε σήμερα να διορθώσουμε.