Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Εκπαιδευτική και Προσκυνηματική Εκδρομή νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου

             Το Σάββατο 12 Μαΐου ομάδα νέων από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους,
Κατερίνης και Πλαταμώνος πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή-προσκύνημα στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου.


            Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 45 νέοι, απόφοιτοι λυκείου, φοιτητές και εργαζόμενοι, όλοι τους μέλη Συνάξεων Νέων που λειτουργούν σε Ενορίες της Κατερίνης.
            Της εκδρομής ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Διονύσιο Γκόλια, Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως και τον Διάκονο Κωνσταντίνο Κοσμά.


            Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.
            Το πρόγραμμα άρχισε από τη Βέροια, περιλαμβάνοντας προσκύνημα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και ξενάγηση στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Τους νέους καλωσόρισε ο Αρχιμ. Ναθαναήλ Καραγέργος. Στη συνέχεια, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον Απόστολο Παύλο, με φροντίδα του Αρχιμ. Ναθαναήλ Καραγέργου.


            Μεγάλη εμπειρία ήταν η επίσκεψη στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Βεροίας, που πρόσφατα αναστηλώθηκε μετά από 580 χρόνια εγκατάλειψης. Οι νέοι εντυπωσιάστηκαν από την επιβλητικότητα της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, την αναστήλωση και τη συντήρηση των τοιχογραφιών.
            Επόμενος σταθμός της εκδρομής υπήρξε ο Κολινδρός, όπου κατέληγε στα ρωμαϊκά χρόνια η αρχαία εμπορική οδός, γνωστή ως Βεροιόστρατα, οδό την οποία ακολούθησε και ο Απόστολος Παύλος κατά τη β΄ ιεραποστολική περιοδεία του.


            Τους νέους υποδέχθηκαν και δεξιώθηκαν οι εφημέριοι της κωμοπόλεως, Πρωτοπρ. Χρήστος Παπαϊωάννου και Πρωτοπρ. Παναγιώτης Τιμαμόπουλος.
            Η εκδρομή κατέληξε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πύδνας, αφού πέρασε από το Αιγίνιο και τη Μεθώνη, οικισμούς που συνδέονται με τη διέλευση και το κήρυγμα του Αποστόλου των Εθνών. Στην Αρχαία Πύδνα οι νέοι ξεναγήθηκαν στον χώρο του λιμανιού απ’ όπου απέπλευσε ο Απόστολος Παύλος, συνεχίζοντας το ταξίδι του προς την Αθήνα. Επίσης, επισκέφθηκαν το επισκοπικό συγκρότημα και την παλαιοχριστιανική βασιλική, που συνδέεται με το μαρτύριο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη.


            Οι νέοι που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική αυτή εκδρομή-προσκύνημα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς συμμετείχαν στις Κατηχητικές Συνάξεις των Πνευματικών Κέντρων «Άγιος Φώτιος» και της ΓΕΧΑ, καθώς και των Ενοριών Αγίας Παρασκευής Κατερίνης και Κορινού.