Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Δήμος Κατερίνης: Εθιμοτυπική επίσκεψη εκπροσώπων σχολικών μονάδων της Ρωσίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Κατερίνης πραγματοποίησαν
σήμερα διευθυντές σχολικών μονάδων της Νότιας Ρωσίας, εν όψει της αδελφοποίησής τους με 10 σχολικές μονάδες της Πιερίας. Τους εκπαιδευτικούς συνόδευε ο Διευθυντής Π.Ε. Πιερίας Δημήτριος Συριανίδης, ενώ την αποστολή υποδέχτηκαν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, Αναστάσιος Παπαζήσης (ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη), η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιόπη Μπατάλα – Τζουμέρκα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Ντούρος, ενώ παρέστη και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας στον τομέα της εκπαίδευσης και των επιστημών Αφλατόν Σαλάχοφ.
«Η επίσκεψη αποτέλεσε μία ευκαιρία να αποτυπωθούν οι θετικές δυνατότητες αξιοποίησης και συνεργασίας στον τομέα της Παιδείας, στο πλαίσιο και των καλών παραδοσιακά σχέσεων των δύο λαών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Παπαζήσης, ο οποίος ευχήθηκε «εποικοδομητικά αποτελέσματα στους νέους ορίζοντες που διανοίγονται από την αδελφοποίηση».
Από την πλευρά της,  η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιόπη Μπατάλα – Τζουμέρκα παρουσίασε συνοπτικά στοιχεία για την ιστορική ταυτότητα, καθώς και για την σύγχρονη εικόνα και λειτουργία του Δήμου, ενώ ο κος Ντούρος αναφέρθηκε «στο υψηλό επίπεδο των υποδομών και της καθημερινής λειτουργίας των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στον Δήμο Κατερίνης».

Η ελληνική γλώσσα στα σχολεία της Ρωσίας
«Όπως είναι γνωστό η δυνατότητα αδελφοποίησης σχολείων της Ρωσίας, στα οποία διδάσκεται η ελληνική γλώσσα με σχολεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  οδεύει στην τελική ευθεία και προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα βρεθήκαμε στο Δημαρχείο Κατερίνης» τόνισε από την πλευρά του ο κος Συριανίδης.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων της Νότιας Ρωσίας ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους του Δήμου Κατερίνης για τη θερμή υποδοχή, ενώ γνωστοποίησαν ότι  «η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως ξένη γλώσσα επιλογής από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε σχολεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με υπουργική απόφαση και συγκεκριμένα στην Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου».