Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ;

Καλοκαίρι, θάλασσα, χαρά και ξεγνοιασιά... Όμως σε μια στιγμή μπορεί όλα να αλλάξουν. Κάθε χρόνο καταγράφονται πάρα πολλά περιστατικά όπου άνθρωποι
κινδυνεύουν να πνιγούν ή και πνίγονται στις θάλασσες της πατρίδας μας. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν στο σημείο βρισκόταν ένας επαγγελματίας ναυαγοσώστης.
    Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να γίνει ναυαγοσώστης; Πώς μπορεί να προσφέρει βοήθεια και να σώσει συνανθρώπους του; Επειδή η γνώση είναι δύναμη, κρίνουμε σκόπιμο να ενημερώνονται σωστά όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Το να είναι κανείς ναυαγοσώστης είναι λειτούργημα, σώζει ζωές. Απαιτείται σύνεση, ετοιμότητα αλλά πρώτιστα εκπαίδευση.
    Προκειμένου να εργαστεί κανείς ως επαγγελματίας ναυαγοσώστης απαιτείται η αντίστοιχη πιστοποίηση, αφενός από αναγνωρισμένη σχολή αφετέρου από το αρμόδιο λιμεναρχείο. Πιο αναλυτικά,:
1)      Όσοι επιθυμούν να εργαστούν ως ναυαγοσώστες πισίνας (επόπτες ασφαλείας, σύμφωνα με τον Ε.Ο.Τ.) οφείλουν να έχουν γνώσεις ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών, συνεπώς να είναι κάτοχοι πτυχίου από αναγνωρισμένη σχολή ναυαγοσωστικής.

2)      Όσοι επιθυμούν να εργαστούν ως ναυαγοσώστες σε παραλία (λουτρική εγκατάσταση) οφείλουν σύμφωνα με το Π.Δ. 23/2000 άρθρο 5 να έχουν εφοδιαστεί με τα ακόλουθα:
Α) Πτυχίο από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
Β) Άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους
Γ) Άδεια ναυαγοσώστη από Λιμενική Αρχή (απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα Α και Β)

Αναγνωρισμένη σχολή για το Νομό Πιερίας είναι:
η Lifeguard Patrol (Αρ. Αδείας 2119.4α/01/05-01/2005).
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2351046114.