Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
«Προέρχομαι και κατάγομαι από την Κατερίνη. Και μόνο το γεγονός, ότι σε ένα χωριό της Πιερίας θα πάει ένα ερωτηματολόγιο στο καφενείο, που θα θέτει το ερώτημα, εάν πρέπει να υπάρχει ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και μόνο με το ερώτημα αυτό, θα δημιουργηθεί ήδη ένα γεγονός, και θα αρχίσει να βαθαίνει στην κοινωνική συνείδηση το ευκταίο, που είναι όντως η ισόρροπη συμμετοχή μας σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων» τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην ομιλία της στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που συνεδρίασε την 27/2/2018 με θέμα την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
«Δεν νοείται Δημοκρατία χωρίς ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των πληθυσμιακών ομάδων»
Όπως ανέφερε η κα Σκούφα, η έννοια ισόρροπης συμμετοχής, για την ίδια εκφράζει ένα δημοκρατικό αίτημα και στόχο, με την έννοια ότι δεν νοείται δημοκρατικό πολίτευμα, δεν νοείται δημοκρατία, στην οποία να μην εκπροσωπούνται αναλογικά και ισόρροπα, όλες οι πληθυσμιακές ομάδες.
Αυτό το δημοκρατικό αίτημα της ισόρροπης συμμετοχής είναι ιστορικά αποτέλεσμα αγώνων. «Μου έρχεται για παράδειγμα στο μυαλό, ότι στη Λατινική Αμερική μόλις πρόσφατα κατοχυρώθηκε συνταγματικά το δικαίωμα της πολιτικής συμμετοχής των ιθαγενών, γιατί μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένοι από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων» πρόσθεσε.
➤ Υποεκπροσώπηση των γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 2018
Σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη του 2018 διαπιστώνουμε όλοι τη μη ισόρροπη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων της μεγαλύτερης φυλετικά πληθυσμιακής ομάδας, δηλαδή των γυναικών. Είμαστε κατά πολύ περισσότερες επάνω στον πλανήτη. Αυτό το πράγμα και μόνο, της αριθμητικής δηλαδή υπεροχής του συγκεκριμένου γυναικείου συνόλου, θα έπρεπε a priori και de facto να μεταφράζεται και σε αυξημένο ή ισόρροπο ποσοστό συμμετοχής σε διευθυντικές, διοικητικές θέσεις σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου.
Τουναντίον, βλέπουμε μια υποεκπροσώπηση των γυναικών, η οποία κατά τη γνώμη μου, νομίζω και κατά τη γνώμη των γυναικείων φορέων, ίσως παραβιάζει και βασικό άρθρο του Συντάγματος, άρα είναι αντισυνταγματική, τη στιγμή μάλιστα που το άρθρο 4 παράγραφος 6 του Συντάγματος μιλάει για «κατοχύρωση της ισότητας των φύλων».
➤ Έρευνα για τα αίτια– προτάσεις και μέτρα
Όπως υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας, ένα βασικό εργαλείο που λείπει από τα χέρια των γυναικείων οργανώσεων (πολιτικών, συνδικαλιστικών ή όποιων άλλων), και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, είναι μια έρευνα στον ελλαδικό χώρο, η οποία να καταμετρά με πολύ συγκεκριμένους δείκτες, που θα απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, σε όλη την ελληνική επικράτεια, στο χωριό μέχρι το αστικό κέντρο, έρευνα που θα γίνει στα καφενεία, στα κομμωτήρια, στις πλατείες, στα σχολεία ή όπου αλλού και που θα μετρά - φυσικά απευθυνόμενη και σε γυναίκες και σε άντρες - με πολύ συγκεκριμένους δείκτες ποια είναι τα αίτια αυτής της υποεκπροσώπησης όλων των γυναικών, και πολύ συγκεκριμένα επίσης θα καταδεικνύει βάσει της άποψης του πληθυσμού, ποια θα ήταν ίσως και τα καταλληλότερα μέτρα ή προτάσεις για την εξισορρόπηση αυτής της κοινωνικής ανισότητας.
➤ Ενημέρωση από θεσμικούς φορείς και γυναικείες οργανώσεις
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ένα ευρύ φάσμα θεσμικών φορέων και γυναικείων οργανώσεων. Η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Θεοφανία Παπαδοπούλου, Πολιτική Επιστήμων – Στέλεχος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας , Φωτεινή Βρύνα, Επικεφαλής της Δομής Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Δέσποινα Λογιάδου, Αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Δ.Σ. της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος , Λίλιαν Γαζή, Γενική Γραμματέας της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών, Αθηνά Λαζαρίδου, Μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Ζέττα Μακρή και Έφη Μπέκου, Πρόεδρος και Γραμματέας του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, αντίστοιχα, Μαρία Λιάπη, Κοινωνιολόγος – Νόμιμη Εκπρόσωπος του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «ΔΙΟΤΙΜΑ» και Διονυσία Βωβού, Πρόεδρος της Οργάνωσης Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ».
➤ Δείτε την ομιλία της βουλεύτριας