ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΩΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Για τις δυνατότητες που δίνει η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης
στον αγροτικό πληθυσμό της Ελλάδας να εισέλθει σε μια νέα αγορά και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποφέρει για την ελληνική οικονομία μια τέτοια εξέλιξη, μίλησε πρόσφατα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9FM ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» του δήμου Τοπείρου στην περιοχή της Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης.
Ο κ. Δαλάτσης αναφέρθηκε στην κλωστική κάνναβη που μάλιστα, όπως τόνισε, μέχρι πριν από αρκετά χρόνια αποτελούσε είδος καλλιέργειας που ευδοκιμούσε στην περιοχή της Ξάνθης. «Τις δεκαετίες 1950 ή και 1960 υπήρχαν αυτές οι καλλιέργειες στην περιοχή μας, αλλά από τη στιγμή που χαρακτηρίστηκε η κάνναβη ως ναρκωτική ουσία έπαψε αυτή η καλλιέργεια» εξήγησε ο κ. Δαλάτσης, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως η αναφορά γίνεται για την επονομαζόμενη κλωστική κάνναβη «που είναι διαφορετική ποικιλία απ' αυτήν που έχει χαρακτηριστεί ως ναρκωτική ουσία».
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
«Είναι ένα προϊόν το οποίο σαφώς συνδέουμε με τη συμβολαιακή γεωργία, αλλιώς δεν γίνεται να μιλούμε για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια» σημείωσε, ενώ περιέγραψε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας. «Όταν το φυτό κόβεται από το χωράφι, δεν πετιέται τίποτα, χρησιμοποιείται όλη (σ.σ η κλωστική/βιομηχανική κάνναβη), πάει στην κλωστική βιομηχανία, γίνονται από τα φυτά αυτά τούβλα, γίνονται πατώματα, αξιοποιείται ο σπόρος, είναι δε επιπλέον ένα φυτό το οποίο όταν το παίρνεις από το χωράφι δεν αφήνεις τίποτα στην κυριολεξία μέσα. Οπότε είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο όλο» είπε ο κ. Δαλάτσης.
«Να σημειώσουμε, για παράδειγμα, ότι κάποιες εταιρίες με πολύ ακριβά αυτοκίνητα, όπως για παράδειγμα η γνωστή Buggati, το χρησιμοποιούν. Οι πόρτες, το πλαίσιο (σ.σ μοντέλων της εταιρίας) είναι από κάνναβη. Είναι υλικό ανθεκτικό, είναι ελαφρύ. Το ίδιο γίνεται και με τη χρήση σε πατώματα, κουφώματα κ.ο.κ, η κλωστική/βιομηχανική κάνναβη έχει πάρα πολλές χρήσεις» περιέγραψε ο κ. Δαλάτσης και τόνισε πως υπάρχει ζήτηση για το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν. «Είναι αυτός ο λόγος που βλέπουμε ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη καλλιεργείται η κλωστική κάνναβη, καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα οποία βρίσκονται στη Γαλλία» ανέφερε.
ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2016 μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να καλλιεργηθεί και από Έλληνες παραγωγούς» εξήγησε ο κ. Δαλάτσης, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα νομικό πλαίσιο «που είναι σχετικά αυστηρό, καθώς ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην έχει καταδικαστεί για περιπτώσεις που έχουν σχέση με ναρκωτικά, να έχει λευκό ποινικό μητρώο και φυσικά να είναι σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες».
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
«Αυτά που ξέρουμε για την καλλιέργεια είναι πως έχει (σ.σ το φυτό σε παραγωγή) λιγότερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με το καλαμπόκι, δεν χρειάζεται καθόλου φυτοπροστασία επειδή το αναπτύσσεται πολύ γρήγορα οπότε καταπολεμά τα χόρτα από μόνο του και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει πολύ εύκολα βιολογική καλλιέργεια γιατί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση» και πως δίχως τις ανάγκες για εκτενή φυτοπροστασία «γίνεται ακόμα πιο ευκολότερη η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης με το κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ ανά στρέμμα, ένα κόστος που δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο χωρίς να είναι και πολύ χαμηλό» είπε ο πρόεδρος του Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» Τοπείρου.
Κρίσιμος παράγοντας, πάντως, για την επιτυχία του εγχειρήματος της νέας παραγωγής είναι το πού θα προωθηθεί στη συνέχεια η παραγωγή που θα προκύψει. «Αν δεν δημιουργηθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις ή αν δεν γίνουν συνεταιρισμοί από κάποιους παραγωγούς, τότε θα είναι αδύνατο να καλλιεργηθεί η (κλωστική) κάνναβη. Δεν είναι ένα προϊόν, όπως το καλαμπόκι ή το σιτάρι, που μπορείς ανά πάσα στιγμή να το προμηθεύσεις. Η (κλωστική) κάνναβη έχει ορισμένη επεξεργασία, πρέπει να γίνει από συγκεκριμένη μεταποιητική επιχείρηση, οπότε αν δεν γίνουν μεταποιητικές επιχειρήσεις, αν δεν γίνουν επενδύσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί» τόνισε.
ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ …
«Αν όντως διαδοθεί η καλλιέργεια σε όλη τη χώρα, μιλάμε για περίπου 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός, αρκεί να γίνουν επενδύσεις» είπε ο Έλληνας καλλιεργητής. «Αυτό στο οποίο με βεβαιότητα μπορεί να συμφωνήσει είναι ότι και εμείς θα έχουμε μια εναλλακτική επιπλέον στις καλλιέργειες μας και σίγουρα θα δοθούν και νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως σειρά καλλιεργειών που παρείχαν εισόδημα σε αγρότες ειδικότερα στην περιοχή της Ξάνθης έχουν περιοριστεί ιδιαίτερα. «Παλαιότερα καλλιεργούσαμε βιομηχανική ντομάτα και ζαχαρότευτλα, αυτές οι καλλιέργειες στην περιοχή ήταν δυναμικές καλλιέργειες, τις καλλιεργούσε ο κόσμος σε πολύ μεγάλες εκτάσεις και πλέον έχουν πάψει ή περιοριστεί πάρα πολύ» κατέληξε.