Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον προϋπολογισμό του Δήμου Δίου-Ολύμπου

Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Δίου-Ολύμπου για το έτος 2018. Ένας προϋπολογισμός που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και βασίζεται στη λογική των απευθείας αναθέσεων. Από τη μία προβλέπεται αύξηση των εσόδων (αυτό επιτυγχάνεται με αύξηση των τελών, απόφαση που ποτέ δεν πάρθηκε από το συμβούλιο) και από την άλλη σπατάλη χρήματος για προβολή του Δήμου την οποία χρόνια πληρώνουμε αλλά ποτέ δεν βλέπουμε. Αναλυτικότερα, η δημοτική αρχή προτίθεται να ξοδέψει πάνω από 150.000 ευρώ για την προβολή της περιοχής μας. Κάθε χρόνο το ποσό αυτό αυξάνεται αλλά ούτε η σελίδα του Δήμου δεν λειτουργεί όπως αρμόζει,γραφείο τύπου και ενημέρωσης στην ουσία δεν υπάρχει. Στο τέλος αποδεικνύεται ότι η προβολή είναι συνώνυμη με μερικούς επιπλέον συνεργάτες που γεμίζουν τα γραφεία στο Δημαρχείο. Δεύτερον, στον προϋπολογισμό περιέχονται 75.000 ευρώ για εργασίες αποχιονισμού ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι δαπάνες για προμήθεια αλατιού και αλατοδιανομέων. Ο αποχιονισμός πάντα είναι έκτακτη ανάγκη αλλά την μετέτρεψαν σε τακτική για να μην πάει ούτε μια απευθείας ανάθεση χαμένη... Σύμβουλοι, πρώτα πρέπει να προλαμβάνουμε και μετά αν προκύψουν προβλήματα να αντιμετωπίζουμε.
Τρίτον, ο Δήμος τα προηγούμενα δύο χρόνια χρηματοδότησε το ΚΤΕΛ με 25.000 ευρώ κάθε έτος για να έχει δρομολόγια ΛΙΤΌΧΩΡΟ - ΠΡΙΟΝΙΑ και  ΔΙΟΝ - ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ μόνο για μερικούς θερινούς μήνες. Αυτά τα δύο χρόνια απόσβεση δεν έγινε, δηλαδή η μετακίνηση ήταν ελάχιστη και άδικα σπαταλήθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά. Ωστόσο, για ακόμη μια χρονιά θα χρηματοδοτήσουμε ξανά κάτι που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι είναι ζημιογόνο.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση (130%) του ποσού που αφορά τις αμοιβές νομικών και συμβολαιογράφων ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμος διαθέτει νομική σύμβουλο και έχει δήμαρχο νομικό που φροντίζει να μας υπενθυμίζει σε κάθε συμβούλιο αυτή του την ιδιότητα.
Τα έργα υποδομής που συμπεριλαμβάνονται είναι ελάχιστα και δεν έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν οι επιδιορθώσεις των πολλών  ζημιών που προκλήθηκαν από την τελευταία νεροποντή. 
Τα συμπεράσματα είναι δικά σας...

Βακουφτσή Ειρήνη 
Δημοτική Σύμβουλος