Προβλήθηκε πρόσφατα στην Κατερίνη η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «το τελευταίο σημείωμα»
Στην ταινία γίνεται λόγος για την εκτέλεση 200 ελλήνων κομμουνιστών από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την πρώτη του Μάη του 1944.
Σε μία εποχή και σε μία καπιταλιστική κοινωνία που έχουν στερέψει από ιδανικά και αξίες, όπως η αλληλεγγύη , η αυτοθυσία, ο αγώνας για δικαιοσύνη, η αγάπη για την πατρίδα, η ανάδειξη αυτών των ιδανικών συμβάλλει καίρια στην συνειδητοποίηση της δύναμης τους από το λαό και τη νεολαία.
Χιλιάδες ήσαν οι νεολαίοι σ΄ολη την Ελλάδα που παρακολούθησαν την ταινία άφωνοι και συγκινημένοι από τη θυσία των 200 κομμουνιστών.
Για την ιστορία ας σημειωθεί ότι τους διακόσιους πολιτικούς κρατούμενους παρέδωσε το εθνικιστικό καθεστώς Μεταξά στους Γερμανούς κατακτητές ως μία ακόμη απόδειξη της ταύτισης του καθεστώτος με τον γερμανικό ναζισμό και την προδοσία του ελληνικού λαού
Ήταν το καλύτερο μάθημα Ιστορίας που μπορούσε να γίνει στα ελληνικά σχολεία. Μπροστά στη ναζιστική θηριωδία ξεπρόβαλε η αγωνιστική αλληλεγγύη των διακοσίων, η θαυμαστή συντροφικότητα , η περιφρόνηση του θανάτου και η ακλόνητη πίστη για ένα καλύτερο μέλλον του λαού μας.
Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα στους διακόσιους εκτελεσμένους Έλληνες κομμουνιστές ήταν και ο Διαμαντής Καραβοκυρός από την Πιερία, μικρασιάτης πρόσφυγας που γεννήθηκε στη Σάμο και ασχολήθηκε με την καπνοπαραγωγή στην Κατερίνη, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και αγωνιστής για το δίκιο των εργατών.
Κάποτε η τοπική κοινωνία και το λαϊκό κίνημα θα στήσουν το άγαλμα του ήρωα στην πόλη μας, θα ονοματίσουν κάποιο δημόσιο χώρο με το όνομά του και δεν θα αποσιωπούν την ηρωική πράξη του Διαμαντή Καραβοκύρου.
Νίκος Σαλπιστης