Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο Δήμαρχος Κατερίνης παρουσίασε την πρόταση ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη)

 Μία νέα πλατεία «στολίδι», ένας καταπράσινος χώρος αναψυχής στην καρδιά της πόλης




Σάββας Χιονίδης: «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Δημιουργούμε στην «καρδιά» της Κατερίνης, έναν ακόμη σημαντικό χώρο πρασίνου – αναψυχής, δυόμισι φορές μεγαλύτερο από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, καθώς και μια νέα πρότυπη αστική περιοχή, την οποία έως την άνοιξη του 2018 θα παραδώσουμε στο Δήμο, στην πόλη, στα παιδιά μας».

Ένας καταπράσινος χώρος αναψυχής με το στοιχείο του νερού να ενισχύει το φυσικό του χαρακτήρα, ποιοτικός φωτισμός (σε συνάρτηση με την εξοικονόμηση ενέργειας), σε όλα τα επίπεδα συνθέτουν τους βασικούς άξονες της πρότασης διαμόρφωσης της πλατείας Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη), την οποία παρουσίασε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης.


«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Δημιουργούμε στην «καρδιά» της Κατερίνης, έναν ακόμη σημαντικό χώρο πρασίνου – αναψυχής, δυόμισι φορές μεγαλύτερο από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, καθώς  και μια νέα πρότυπη αστική περιοχή, την οποία έως την άνοιξη του 2018 θα παραδώσουμε στο Δήμο, στην πόλη, στα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης.

Το σχέδιο ανάπλασης, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου τις επόμενες 15 ημέρες, τοπικοί φορείς και δημότες να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση, στο σχέδιο φύτευσης τόσο της πλατείας, όσο και του χώρου στάθμευσης, καθώς και στην πρόταση φωτισμού.


Παράλληλα, έχουν μελετηθεί οι θέσεις του ήλιου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και τα σημεία σκίασης, αξιοποιούνται πλήρως τα υφιστάμενα δέντρα, ενώ στο πάρκο διαμορφώνονται ευχάριστες διαδρομές, χώροι κίνησης και στάσης με φιλοπεριβαλλοντικά υλικά.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται πεζοδρομήσεις, φωτισμός και φύτευση δέντρων σε απόλυτη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, παιδική χαρά, όργανα εκγύμνασης εξωτερικού χώρου, τουαλέτες για παιδιά (μέσα από την περίφραξη) και ενήλικες (έξω από την περίφραξη), αποδυτήρια κ.α.




Νοτιοανατολικά της πλατείας, σχεδιάζεται η δημιουργία ανοικτού βοτανικού κήπου 1.200 τ.μ., με φυτά της περιοχής και ευρύτερα του ελληνικού χώρου. Tαυτόχρονα, μία κατασκευή εσωτερικού βοτανικού κήπου (300 τ.μ. από τα 1200 τ.μ.), με ανάπτυξη φυτών από όλο τον κόσμο, η οποία θα ανοίγει (γυάλινη οροφή κατά το 2/3 και στα πλάγια γυάλινη επιφάνεια), τους καλοκαιρινούς μήνες και θα μπορεί κανείς να βλέπει πώς εξελίσσονται.

Τέλος, σχεδιάζεται η δημιουργία και τοποθέτηση ενός (τεράστιου μεγέθους) έργου τέχνης.



Επιπλέον στοιχεία ταυτότητας της ανάπλασης:

Η κίνηση των πεζών εντός της πλατείας θα γίνεται ευθέως και διαγωνίως, με διαδρόμους σε σχήμα καμπύλης, προκειμένου ο πεζός να έχει την ευχέρεια κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στην οδό Αγίας Λαύρας αποκαθίσταται η κίνηση των πεζών μέσα στο χώρο της πλατείας. Από την είσοδο της πλατείας στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου, η Αγίας Λαύρας συνεχίζει ως πεζόδρομος μέσα στο χώρο της πλατείας και στο χώρο του πάρκινγκ έως τον ημικόμβο στην οδό Τερζοπούλου.

Στόχος είναι η ανάπλαση να γίνει σε όλο το μήκος της οδού Αγίας Λαύρας με κοινά χαρακτηριστικά δεντροφύτευσης και ηλεκτροφωτισμού έως το τέλος της οδού, για να συνδέεται με τη νέα πλατεία.



Επιπλέον, δημιουργείται πεζόδρομος από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως την Τερζοπούλου στο δυτικό άκρο της πλατείας, στον οποίο θα επιτρέπεται η πρόσβαση από και προς το χώρο στάθμευσης, με ηλεκτρονικά μέσα μόνο στους μόνιμους κατοίκους και εφόσον διαθέτουν νόμιμο χώρο στάθμευσης.

Παραμένει ο δημοτικός χώρος στάθμευσης, τον οποίο διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Πάρκινγκ (δίπλα από τον κινηματογράφο Ευκαρπίδη) και δημιουργείται ως συνέχεια στο όλο πάρκο ένα τεράστιο δάσος, με τρόπο ώστε να προκύπτει ένα ενιαίο, αρμονικό σχέδιο με την πλατεία.

Στο κέντρο της πλατείας δημιουργείται ένας χώρος πρασίνου 752 τ.μ. με τα φυλλοβόλα δέντρα που υφίστανται, καθώς και με άλλα που θα φυτευτούν. Προβλέπεται επίσης, η φύτευση δυο μεγάλων δέντρων (έλατα), για την περίοδο των Χριστουγέννων, στην είσοδο από την πλευρά της οδού Αγίας Λαύρας.


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δημιουργείται ένας μεγάλος, ενδιαφέρων χώρος νερού – σιντριβάνι 162 τ.μ. νοτιοανατολικά της πλατείας, ενώ γενικότερα το στοιχείο νερού θα είναι έντονο, καθώς έχει προβλεφθεί και η φύτευση δέντρων, στα επιπλέον στοιχεία του νερού που έχουν σχεδιαστεί π.χ. στο εσωτερικό των λιμνών.

Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων: Προβλέπονται συγκεκριμένοι χώροι, ομοιόμορφα σχεδιασμένοι, καλαίσθητοι, στις τρεις οδούς που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην οδό 25ης Μαρτίου προβλέπεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων απέναντι από την πλατεία, με δεντροφύτευση και μόνο σε εκείνη την κατεύθυνση θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.


Μεταφέρεται η στάση των αστικών λεωφορείων. Θα κατασκευαστεί ένα διάφανο στέγαστρο, προκειμένου να προστατεύονται οι επιβάτες από τις καιρικές συνθήκες και ένας κομψός μικρός χώρος για διευκόλυνση των  τουριστών.

Μεταφέρονται τα δύο υφιστάμενα περίπτερα που βρίσκονται στην οδό 25ης Μαρτίου προς το εσωτερικό της πλατείας σε νέες θέσεις και με νέες προδιαγραφές κατασκευής, προκειμένου να εντάσσονται αρμονικά στο ύφος της πλατείας.