Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, το οποίο αναφέρεται στον ΕΛ.Γ.Α., στο φύλλο 605 του περασμένου Σαββατοκύριακου 17 & 18 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Θεοφάνης Κουρεμπές δηλώνει τα παρακάτω:

«Το σχετικό δημοσίευμα, αποτυπώνει εύστοχα τις συνθήκες που διέπουν την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής της χώρας, αλλά αναφέρει και αρκετά αβάσιμα σημεία που χρήζουν διόρθωσης.
Καταρχάς, είναι δεδομένο ότι το δημόσιο γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας χρειάζεται αλλαγές και προσαρμογές στις νέες συνθήκες (νέες καλλιέργειες-κλιματική αλλαγή). Το γεγονός όμως, ότι παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, δεν σημαίνει ότι είναι και κρατικοδίαιτο.
Όλα τα έσοδα του ΕΛ.Γ.Α. προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Οι αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού ζητούνται για να καλύψουν αποζημιώσεις σε χρονιές με μεγάλες ζημιές, μέσω χρημάτων όμως, που προέρχονται αποκλειστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και τους αγρότες.
Στην ελληνική αγορά έχουν γίνει και στο παρελθόν, όπως και τώρα, προσπάθειες από ιδιωτικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στην ασφάλιση της παραγωγής.
Πεποίθησή μου είναι, ότι η δομή της ελληνικής γεωργίας είναι τέτοια, που μόνο ένας υπό δημόσιο έλεγχο, μη κερδοσκοπικός ασφαλιστικός φορέας, κοινής ωφελείας, μπορεί να σταθεί πραγματικά αρωγός του Έλληνα αγρότη.
Ενδεικτικό είναι, ότι τα πεδία στα οποία προσπαθούν οι ιδιωτικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν, στηρίζονται στις εκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α. Στην τεχνογνωσία δηλαδή, και την εμπειρία του Οργανισμού και του προσωπικού του.
Ασφαλώς και ο κανονισμός ασφάλισης, με βάση με τις αλλαγές που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή, χρειάζεται αναθεώρηση.
Εκσυγχρονίζουμε τον Οργανισμό ώστε να μπορεί να υπηρετήσει τις όποιες αλλαγές, γιατί δυστυχώς υπήρχε μεγάλο έλλειμμα στις υποδομές του.
Άμεσα, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τους φορείς των αγροτών για να κάνουμε τις προτάσεις μας στο ΥΠΑΑΤ.
Να αναφέρω, ότι πρακτικές εκτός ασφαλιστικής διαδικασίας, επιβάρυναν τον ΕΛ.Γ.Α. το 2010, με χρέος σχεδόν 4 δισ. ευρώ.
Χάρη στη καθιέρωση της ΔΚΕ το 2011 περιορίστηκε η άσκηση «πολιτικής» μέσω του ΕΛ.Γ.Α.
Τέλος, θέλω να τονίσω, ότι η πιστή τήρηση του κανονισμού ασφάλισης, καθώς η διαφάνεια και η προώθηση αλλαγών προς διευκόλυνση των ασφαλισμένων και της ασφαλιστικής διαδικασίας, μέχρις ότου να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, αποτελούν δέσμευση της σημερινής διοίκησης του Οργανισμού για τη σωστή και δίκαιη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελλήνων παραγωγών».