Με αφορμή τα 35 χρόνια λειτουργίας του λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας και την έκθεση με χειροποίητες κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές και από
επαγγέλματα που χάνονται μέσα στον χρόνο, συνειδητοποίησα πόσο σπάνιος είναι πλέον ο συνδυασμός ζωγράφου, εικαστικού χειροτέχνη και κουκλοενδυματολόγου. Ένας συνδυασμός που ούτως ή άλλως είναι σχεδόν άγνωστος στο ευρύτερο κοινό, έχοντας εξοστρακιστεί από την βιομηχανοποίηση της παραγωγής για τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες του «καταναλωτικού κοινού».
Είναι ευτύχημα που υπάρχουν ακόμα καλλιτέχνες, άνθρωποι με ευαισθησία, πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και παράδοση κρατώντας ζωντανή την λαϊκή τέχνη που υπηρετούν με πάθος για ολόκληρες δεκαετίες. Μια τέτοια περίπτωση, και μάλιστα ξεχωριστή, είναι η Ειρήνη Πρίντεζη-Φράγκου η έκθεση της οποίας («Οι κούκλες της Ειρήνης») θα εγκαινιάσουν τις εκδηλώσεις του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας στις 17 Μαΐου 2017, ώρα 19.00 στην αίθουσα Αριστοτέλης του Δημ. Μεγάρου Κότσικα.
Η Ειρήνη Πρίντεζη-Φράγκου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από τεσσάρων ετών άρχισε να φτιάχνει φορέματα για τις κούκλες της ενώ, λίγο αργότερα, να τα ζωγραφίζει. Στα δεκαέξι της χρόνια είχε ήδη προσανατολιστεί σε αυτό που αγαπούσε και ήθελε να υπηρετήσει με όλη της την καρδιά. Αφού τελείωσε το περίφημο Κεντρικό Παρθεναγωγείο της Πόλης, σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή Γραμμάτων και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης όπου έμαθε την τεχνική κατασκευής της κούκλας με βαμβάκι, σύρμα και κόλλα.
Κάθε κούκλα της Ειρήνης αποτελεί ένα κομμάτι του εαυτού της, ένα κομμάτι της ψυχής της. Η Ειρήνη πριν δημιουργήσει μια κούκλα ασχολείται με την προσωπικότητα της. Τις φορεσιές της εποχής της, τις συνήθειες, την ιστορία και την πορεία της. Συγκεντρώνει με σχολαστικότητα κάθε πληροφορία για το φόρεμα με το οποίο θα «ντύσει» την κούκλα της για το ύφασμα, το χρώμα του, τον τρόπο που ράβονταν, τα κεντήματα του και πολλές άλλες λεπτομέρειες από διάφορα μουσεία, από ειδικές εκδόσεις σπάνιων βιβλίων, από επισκέψεις στον τόπο «καταγωγής» της κούκλας κ.ο.κ.ε.
Η μοναδική εικαστική της ικανότητα «παντρεύεται» αρμονικά με την παράδοση και την ιστορία προσφέροντας δημιουργήματα τέχνης, έξω από κάθε έννοια συμβατικού ή πεπατημένου. Οι δημιουργίες της εντάσσονται σε γενικές κατηγορίες όπως «παραδοσιακές κούκλες» ή «επαγγέλματα που χάνονται» και διατηρούν, κάθε μια ξεχωριστά, την δική τους αυθεντικότητα.
Τυχεροί όσοι καταφέρουν να βρεθούν 17 – 21 Μαΐου 2017 στην Χαλκίδα απολαμβάνοντας «από πρώτο χέρι» την μοναδική τέχνη της Ειρήνης Πρίντεζη-Φράγκου η οποία απλώνεται σε περισσότερες από 120 κούκλες – δημιουργίες της!