Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΖΟΡΜΠΑ - ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ

 Στη φιλόξενη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, την Κυριακή 13 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε η 20η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από
τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού και την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού και συνεργάστηκαν επίσης με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο "Ν. Λούσης" και είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μια επιτυχημένη εκδήλωση η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους με την ποικιλία των δρώμενων.


 Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Ν. Καζαντζάκη, αλλά και 160 χρόνια από τη γέννηση του Γ. Ζορμπά. Η χρονολογία 1857 μάλλον θεωρείται η σωστή χρονολογία γέννησής του, όπως αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου του. Με αφορμή αυτές τις επετείους, αποφασίσθηκε και η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.


Θέμα της ήταν:  "Καζαντζάκης και Ζορμπάς μια αληθινή φιλία".


 Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη και πρεσβευτής Ελληνισμού κ. Γιώργος Στασινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία και στις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν μαζί, ο πολυμεταφρασμένος νεοέλληνας λογοτέχνης Ν. Καζαντζάκης και ο ήρωας του  έργου του "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", Γιώργος Ζορμπάς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα.


 Ο κ. Στασινάκης - φέτος εκδόθηκε και το βιβλίο του με τίτλο το θέμα της ομιλίας του - τόνισε ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού που επισκέφθηκε τα τελευταία χρόνια, ξέρουν κυρίως τον Ζορμπά κι όχι τον Καζαντζάκη. Αυτό βέβαια οφείλεται στην πασίγνωστη κινηματογραφική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη  «Αλέξης Ζορμπάς», αλλά και στο γνωστό σ’ όλο τον κόσμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη.

   Ο εισηγητής της εκδήλωσης, μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες, ανασυνέθεσε την πραγματική φιλία ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, τον διανοούμενο και τον εργάτη, που τους ένωσε το πάθος για τη ζωή. Ανέφερε τους τόπους-σταθμούς της σχέσης τους και έδωσε βιογραφικά τους στοιχεία. Ο Ζορμπάς ήταν μερακλής, γλεντζές, φιλόσοφος της ζωής, παρότι δεν γνώριζε γράμματα. Ο Καζαντζάκης, άνθρωπος της ποιητικής και πνευματικής δημιουργίας.

  Με ρίζες του Ζορμπά από τον Κολινδρό Πιερίας αλλά και από το Καταφύγι  Κοζάνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πληροφορίες που δόθηκαν κατά καιρούς από τα παιδιά του αλλά και οι μαρτυρίες ανθρώπων που τον είχαν γνωρίσει, δεν συμφωνούν μεταξύ τους, δυσκολεύουν την έρευνα και τόσο ο τόπος γέννησης (Κολινδρός, Καταφύγι, Ελευθεροχώρι Πιερίας), όσο η χρονολογία γέννησης (1857, 1865), αλλά και ο αριθμός των παιδιών (8, 10, 12) του Ζορμπά, διαφέρουν ανάλογα με τις πηγές.

Στο Παλαιοχώρι  της Χαλκιδικής, όπου ο Γ. Ζορμπάς εργάστηκε σαν μεταλλωρύχος, γνωρίστηκε με την Ελένη Καλκούνη, παντρεύτηκαν κι έκαναν πολλά παιδιά, αλλά ο πόλεμος και ο θάνατος της γυναίκας του Ελένης, έφεραν δυστυχία στην οικογένεια.
  Το 1914 φεύγει για το Άγιο Όρος, με την απόφαση να γίνει καλόγερος. Εκεί γνωρίσθηκε με τον Καζαντζάκη κι από τότε αναπτύχθηκε μια πραγματική φιλία, που δεν έσβησε ποτέ στα επόμενα χρόνια. Πήγαν στη Μεσσηνιακή Μάνη, για να εκμεταλλευτούν τα ορυχεία της Πράστοβας, κοντά στη Στούπα, παραθαλάσσιο χωριό του Δήμου Λεύκτρου. Εδώ εμπνεύστηκε ο Καζαντζάκης το έργο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».


  Η ταραγμένη ζωή του Ζορμπά θα σταματήσει στα Σκόπια, όπου εγκαταστάθηκε, ξαναπαντρεύτηκε, έκανε νέα οικογένεια, ασχολήθηκε και πάλι με την εξορυκτική δραστηριότητα. Όμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατάσχεση των ορυχείων από τους Γερμανούς κατακτητές, η πείνα και η ναζιστική σκλαβιά τον έστειλαν στον τάφο. Πέθανε το 1941 στα Σκόπια, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του, τον οποίο τον ανακάλυψε το 1997 ο Μίκης Θεοδωράκης.

  Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε το βιβλίο για το Ζορμπά στην Αίγινα τα χρόνια 1941-1943 και πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1946 από τις «Εκδόσεις Δημητράκου».

  Ο συντονιστής της ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού Βασίλης Τραούδας, αναφέρθηκε στα στοιχεία που παραπέμπουν την παρουσία της οικογένειας του Ζορμπά στον Κολινδρό, όπως το αρχοντικό της οικογένειας που υπήρχε και κατεδαφίστηκε, τις μαρτυρίες απογόνων της οικογένειας Ζορμπά, τα στοιχεία που ανέφερε η πρωτοθυγατέρα του Ζορμπά στον Μεσσήνιο λογοτέχνη Γιάννη Αναπλιώτη και καταγράφονται στο βιβλίο του "Ο αληθινός Ζορμπάς και ο Ν. Καζαντζάκης", αλλά και η σχετική καταγραφή στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, από τα οποία προκύπτει ότι ο Γ. Ζορμπάς γεννήθηκε στον Κολινδρό. Πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων που έχουν σχέση με τον Ζορμπά (Κολινδρός, Καταφύγι, Στρατονίκη, Παλαιοχώρι, Πραστοβά Μάνης, Σκόπια, Καύκασος και Αίγινα (έγραψε το έργο για τον Ζορμπά)), στις οποίες να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, για την διατήρηση της μνήμης του δημιουργού και του ήρωά του.

  Στην εκδήλωση επίσης παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα με την καλλιτεχνική επιμέλεια του καθηγητή μουσικής Βαγγέλη Μπουσμαλή και την συμμετοχή των Κώστα Μπιλιαδέρη,  Κωστή Χλεμέ και Νίκου Πολυζόπουλου που ενθουσίασε το κοινό με την ποιοτική εκτέλεση και ερμηνεία των επιλεγμένων μουσικών κομματιών.


   Οι θετικές κρίσεις και οι εκφράσεις ικανοποίησης για την όλη παρουσίαση  της εκδήλωσης, όπως και οι αρκετές ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό στον ομιλητή, καταδεικνύουν το έκδηλο ενδιαφέρον που δημιούργησε η παραπάνω επιτυχημένη εκδήλωση, αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιες υψηλού επίπεδου πολιτιστικές δράσεις.

Οι εκδηλώσεις της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, θα συνεχιστούν το φθινόπωρο.

Καλό καλοκαίρι.