Σειρά αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων μεταφέρει την ευθύνη της καταβολής δεδουλευμένων εκτός μητρικών εταιρειών και στις θυγατρικές τους,
ανατρέποντας το καθεστώς που ίσχυε έως σήμερα.
Οι πρώτες αποφάσεις που προέκυψαν αφορούν αγωγές που είχαν κατατεθεί κατά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), του ταξιδιωτικού γραφείουTravelPlan και της εταιρίας ένδυσης και υπόδησης Λολοσίδης. Οι προσφυγές των εργαζομένων που έγιναν στο ειρηνοδικείο και πρωτοδικείο Αθηνών βρήκαν ανταπόκριση, αφού οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι μητρικές επιχειρήσεις είχαν συστήσει θυγατρικές οι οποίες λειτουργούσαν κανονικά και είχαν κερδοφορία.
Οι θυγατρικές είχαν στο διοικητικό τους συμβούλια τα ίδια μέλη που ήταν και στις μητρικές ή συνδεδεμένα με αυτά μέλη. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν μέχρι και ίδιες διευθύνσεις. Διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις, όπου μέλη διοικήσεων μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών σε άλλες, προκειμένου να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το δικαστήριο έδωσε την ευκαιρία να ανατραπεί το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα. Έτσι, εφεξής οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ασκήσουν πίεση και σε θυγατρικές εταιρίες για χρέη που δημιούργησε η μητρική.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη «η νέα γενιά Ελλήνων δικαστών προς τιμήν τους αρχίζει να συστηματοποιεί τα κριτήρια για την καθιέρωση και στη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων για την άρση της αυτοτέλειας των νομικών προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι διαπιστώνεται πια, με ποιες προϋποθέσεις είναι καταχρηστική και κακόβουλη η προσπάθεια αποφυγής υποχρέωσης καταβολής δεδουλευμένων σε απλήρωτους εργαζομένους στα πλαίσια ομίλου επιχειρήσεων ή διασυνδεδεμένων μητρικών – θυγατρικών επιχειρήσεων. Επίσης εντοπίζεται έως και μεταφορά περιουσιακών στοιχείων τους στα φυσικά πρόσωπα (νομίμων εκπροσώπων και μελών διοικήσεων). Στην περίπτωση αυτή ευθύνονται όλοι οι ανωτέρω εις ολόκληρο με τον αρχικό εργοδότη των εργαζομένων».
Copyright © dikaiologitika news