Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Αδιαφορία της ΠΚΜ για τις παράνομες αμμοληψίες στον ποταμό Πέλεκα

Γενικά με τον όρο αμμοληψία χαρακτηρίζεται η εξόρυξη και αφαίρεση ποσότητας άμμου από παραλίες ή κοίτες ποταμών ή όχθες ποταμών και λιμνών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χώροι
αυτοί ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εμπίπτουν στο χαρακτηρισμό των δημοσίων κτημάτων, η αμμοληψία εξ αυτών υπόκεινται σε έλεγχο και μόνο κατόπιν σχετικής άδειας. Οι αμμοληψίες και η παράνομη εκμετάλλευση των δημοσίων αγαθών του τόπου μας είναι άλλη μια αφορμή για σκέψη. Οι φυσικοί πόροι, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί κεφάλαιο για την πρόοδο του τόπου μας, ιδιαίτερα στη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε.
Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Κατερίνης στο ποταμό Πέλεκα συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Η περιοχή έχει δεινοπαθήσει και συνεχίζει να δεινοπαθεί από παράνομες αμμοληψίες, όπως έχουν καταγγείλει κάτοικοι της περιοχής και όλα αυτά δημιούργησαν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση η οποία φάνηκε και από την  κατάρρευση της γέφυρας του ποταμού  που σημειώθηκε στις αρχές του Μάρτη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η απόληψη τεράστιας ποσότητας υλικού (υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια κυβικά μέτρα) από τον Πέλεκα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ροή του ποταμού και αυτή αποτέλεσε και την αιτία κατάρρευσης της γέφυρας που συνδέει τη μία όχθη με την άλλη.
Πάρα ταύτα οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά στην περιοχή, κατά μήκος του ποταμού, από την ανάδοχο κοινοπραξία τού έργου Περιφερειακή Οδός Κατερίνης χωρίς κανείς να γνωρίζει τον τελικό σχεδιασμό αφού την επίβλεψη αυτού του έργου την έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ουσία  από ότι μαρτυρούν τα γεγονότα πρόκειται για ένα έργο που καμιά σχέση δεν έχει με την προστασία του πολύπαθου Πέλεκα.
Η Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία θεωρώντας  επιτακτική ανάγκη την άμεση προστασία του ποταμού Πέλεκα από την ανεξέλεγκτη λεηλασία, κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να εξακρίβωση τις «παράνομες» εργασίες που υποβαθμίζουν το οικοσύστημα του Πέλεκα με τρόπο ανεπανόρθωτο επαυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών.
Έτσι κατέθεσε σχετική επερώτηση όσο αφορά τα Αντιπλημμυρικά έργα και την προστασία του ρέματος Πέλεκας Κατερίνης, θέτοντας ουσιαστικά ερωτήματα για την φάση ολοκλήρωσης του έργου και για την κατ' ουσία παράνομη αμμοληψία που συντελείται στην περιοχή, με την απάντηση της περιφέρειας να δίδεται στην συνήθης τακτική του ελληνικού δημόσιου ότι όλα συντελούνται βάσει εγκεκριμένης μελέτης γενικά και αόριστα! Τα γεγονότα βέβαια μαρτυρούν άλλα και εμείς από την πλευρά μας  θα σταθούμε αρωγός σε κάθε ενέργεια προστασίας της δημόσιας περιουσίας μας στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής.
Χρυσομάλλης Νίκος
Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία