Η έρευνα του υπόγειου πλούτου της περιοχής ξεκίνησε το 2012 από τον ΕΟΣ Βροντούς σε συνεργασία με το σπηλαιολογικό σύλλογο Πρωτέα από τη
Θεσσαλονίκη. Μια έρευνα που συνεχίζεται μέχρι της μέρες μας, μιας και ο αστείρευτος Όλυμπος δεν μας έχει αποκαλύψει ακόμα όλα τα μυστικά του. Η περιοχή της Παλαιάς Βροντούς παρουσιάζει έντονο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, αφού φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα βάραθρα και οριζόντια σπήλαια του Ολύμπου. Ξεκινώντας λοιπόν μία αναφορά για τα σπήλαια της περιοχής, η «Τσαπουρνιά» είναι βάραθρο βάθους 30 μέτρων που φιλοξενεί αρκετά οστά ζώων στον πάτο του και καταλήγει σε ένα στενό διάδρομο. Αρκετά ενδιαφέρον βάραθρο είναι και του «Σάκη το χωράφι». Το βάραθρο παρουσιάζει τρία κομμάτια, με διαδοχικές καταβάσεις στο σχοινί και οριζόντια σημεία. Πολύ κοντά του βρίσκεται και το βάραθρο «Χτένια» που είναι σα μία σχισμή (διάκλαση).
Μετά τη στενή 25μετρη κατάβαση φτάνουμε σε οριζόντιο διάδρομο. Και εδώ θα βρούμε αρκετά οστά ζώων. Άλλο ένα γειτονικό σπήλαιο είναι το «Πεντάστομο», με τέσσερεις κατακόρυφες εισόδους και μία οριζόντια. Με πιο εύκολη πρόσβαση είναι το σπήλαιο «Της Μάρως το Κελί». Μπορεί να θεωρηθεί και ως βραχοσκεπή, με τέσσερεις θαλάμους και όμορφο διάκοσμο. Τέλος κοντά της βρίσκεται και το βάραθρο «Κούτρα», ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια του Ολύμπου και όχι μόνο. Στον πάτο του υπάρχει οργιώδης βλάστηση που παραπέμπει σε τροπικά μέρη, ενώ παρατηρούνται και τα τεμάχια της οροφής που κατέρρευσε.