Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

#Κερδάμε_σύντροφοι - #4οΜΝΗΜΟΝΙΟ *Του Ξενοφώντα Ε. Μπαραλιάκου

#Κερδάμε_σύντροφοι -  #4οΜΝΗΜΟΝΙΟ
*Του Ξενοφώντα Ε. Μπαραλιάκου

«Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» Αλ. Τσίπρα Εφημερίδα των Συντακτών 25/1/2017 – Η αυταπάτη …

«4Ο Μνημόνιο με 4,9 δισ. νέα μέτρα» Η πραγματικότητα…
Από την «αυταπάτη» στην… πραγματική πραγματικότητα τελικά είναι 4,9 δισ. ευρώ απόσταση. Και εν τέλει είναι το αποτέλεσμα της «σκληρής» διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης μιας και αποφύγαμε τα χειρότερα …. (πόσο χειρότερα ούτε τα μέλη της κυβέρνησης δεν ξέρουν ή μήπως ήταν το mail Χαρδούβελη ;)!
Αύριο ψηφίζεται στην βουλή από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης με 14 μήνες καθυστέρησης λόγω διαπραγμάτευσης! Με νέα μέτρα που δεν ζητούσε κανείς πριν από ένα χρόνο…
Το 4ο μνημόνιο στην ουσία και το 2ο μέσα σε δυο χρόνια της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που περιλαμβάνει νέα μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του τρίτου Μνημονίου.  Τέταρτο και αχρείαστο χωρίς να πάρουμε τίποτα, χωρίς καμία δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Αλλά και πιο βαρύ απ΄ όλα τα προηγούμενα φτάνοντας τον λογαριασμό των 2 μνημονίων στα 14,2 δισ. ευρώ (ίσο με 3.400€ από κάθε νοικοκυριό)  αντί των 12 δισ. ευρώ  παροχών του προγράμματος Θεσσαλονίκης.
Μέτρα που «χτυπούν» ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους,  τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, ισοπεδώνουν την μεσαία τάξη, φτωχοποιούν την κοινωνία, φορτώνοντας με νέα βάρη τους αδυνάτους.
Μέτρα που ξεκινούν από 2017 (περικοπή στα ειδικά μισθολόγια, κατάργηση της μείωσης φόρου εισοδήματος για ιατρικές υπηρεσίες, καταργούνται κοινωνικά επιδόματα 9.000.000€ το ΄17και άλλα 12.000.000€ το ΄18).
Και συνεχίζονται το 2018 (νέα μείωση κατά 58.000.000€ του επιδόματος θέρμανσης,  μειώνετε κατά 1,5% ο φόρος εισοδήματος που παρακρατείται στα εισοδήματα από την μισθωτή εργασία συντάξεις κτλ ) το 2019 και το 2020.
Επιβαρύνονται για πρώτη φορά από τη μείωση αφορολόγητου 1,3 εκ. συμπολίτες μας και αυξάνεται κι άλλο η επιβάρυνση για 1,4 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από την νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Ψαλίδι» θα έχουν και τα ειδικά μισθολόγια στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (αντί για τα αναδρομικά που περίμεναν τους κόβουν και τα τωρινά!).     
Και φέρνουν νέα σκληρά μέτρα στην χειρότερη περίοδο για την χώρα από το 2008 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η ελληνική οικονομία παρέμεινε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε ύφεση πληρώνοντας το κόστος της παράτασης της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 0,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016 ενώ υπήρξε και μείωση 0,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016 που και αυτό ήταν υφεσιακό.
Ο στόχος φανερός : Η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας ώστε και οι μικρές παροχές σε μελλοντικό χρόνο (βλέπε σχολικά συσσίτια) να φαντάζουν σωτηρία !!!  Με αυτό το μείγμα πολιτικής ξεκάθαρα μπαίνουμε ακόμα πιο βαθιά στην δύνη της λιτότητας. 
#Κερδάμε_σύντροφοι !!!

Υ.Γ. Σε ότι αφορά τα αντίμετρα και  μόνο που είναι υπό την αίρεση του «εάν και εφόσον» και απατούν την προηγούμενη έγκριση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ (άρθρο 15) δεν δίνει την δυνατότητα ούτε να τα σχολιάσω. Δεν περιλαμβάνουν κανένα αναπτυξιακό μέτρο και αφορούν μόνο μέρος της υπέρβασης από το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (που το 2021 προβλέπετε στα 5,6% του ΑΕΠ!!! ). Με απλά λόγια αν το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει στο 4% του ΑΕΠ θα εφαρμοστούν αντίμετρα ίσια με την διαφορά   4%-3,5% =  0,5% του ΑΕΠ. Άρα για ποια αντίμετρα μιλάμε;

*Ο Ξενοφών  Μπαραλιάκος είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
fbaraliakos@gmail.com