Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου
Η 29η Απριλίου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στα εκατομμύρια θύματα τουχημικού πολέμου, ενός μαζικού μέσου εξόντωσης, που έκανε την εμφάνισή του τον 20ο αιώνα, στα πεδία των μαχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την ημερομηνία αυτή του 1997 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, την οποία επιβλέπει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟPCW), που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας
Από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Ανοσολογίας στις 29 Απριλίου, με στόχο να ενημερώσει κυρίως τους νέους και τα παιδιά για το σημαντικό ρόλο που είχε η επιστήμη της Ανοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας, στις σύγχρονες κοινωνίες. Από το 2007 η εκδήλωση έχει πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα.
Η Ανοσολογία είναι ειδικός κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και τους τρόπους βελτίωσής τους. Το AIDS, οι ιογενείς ηπατίτιδες, η φυματίωση, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αλλεργία, οι αποβολές, οι ανοσοανεπάρκειες, οι αιματολογικές δυσκρασίες, είναι μερικά από τα νοσήματα που εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι εμβολιασμοί αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης. Πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και η πολιομυελίτιδα, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την Ευρώπη, λόγω επιτυχούς ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται σε σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις. Η μεταμόσχευση οργάνων έγινε πραγματικότητα, καθώς κατανοήθηκε ο ρόλος του ανοσιακού συστήματος στην ανοχή ή απόρριψη του μοσχεύματος.
Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ), μέλος της EFIS, συμμετέχει επίσημα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας, με ενημερωτικές εκστρατείες και επιστημονικές εκδηλώσεις.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
https://www.sansimera.gr/