Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Κάψιμο του Ιούδα - Μεγάλη Παρασκευή στη Γανόχωρα

"Κάψιμο του Ιούδα" - Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 

Ο Μ.Σ. Θρακικός Γανόχωρας σας προσκαλλεί στο έθιμο του Καψίματος του Ιούδα στην Γανόχωρα. Ένα έθιμο αιώνων που ακόμη διατηρείται στις μέρες μας παρά τις προσπάθειες να παυθεί!

Κάψιμο του Ιούδα

Ο Μορφωτικός μας σύλλογος και η νέα διοίκηση, σας ενημερώνει ότι για άλλη μια χρονιά μας έχει απαγορευτεί από την Μητρόπολη να τηρήσουμε το έθιμο της καύσης του Ιούδα. Με γνώμονα το καλό του χωριού μας, την ομαλή διεξαγωγή της Επιτάφιας Τελετής και Περιφοράς, προτρέπουμε όλους τους κατοίκους του χωριού να μην προβούν φέτος σε κάποια αυτόβουλη καύση Ιούδα.

Παράλληλα, σας καλούμε ΟΛΟΥΣ όσους είστε υπέρ της διατήρησης του εθίμου να έρθετε, μετά το πέρας της Περιφοράς του Επιταφίου και της Ιερής Ακολουθίας, έξω από το κτίριο του Μορφωτικού συλλόγου για να κάψουμε τα ομοιώματα του Ιούδα. Η πράξη αυτή δεν αποτελεί ‘’τροποποίηση του εθίμου΄΄ αλλά την έναρξη μιας σειράς από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα πάρει ο σύλλογος με στόχο από το 2018 να γίνεται κανονικά το έθιμο, όπως το μάθαμε από τους προγόνους μας και μεταφέρθηκε από την Θράκη.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ.