Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Αποζημίωση ύψους 2,77 εκατ. από το δημόσιο στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου για τα διόδια Αιγινίου

Αποζημίωση ύψους 2,77 εκατ. από το δημόσιο στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού υποδομών, το ΤΕΟ - αν και τελεί υπό εκκαθάριση - θα πρέπει να αποζημιώσει τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου


Αποζημίωση ύψους 2,77 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το δημόσιο, μέσω του Ταμείο Έργων Οδοποιίας, στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου για την καθυστερημένη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Κλειδί, ο οποίος βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού, λίγο πριν τη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού υποδομών, το ΤΕΟ - αν και τελεί υπό εκκαθάριση - θα πρέπει να αποζημιώσει τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, την εταιρεία δηλαδή που διαχειρίζεται το τμήμα της Εθνικής Οδού από τον Μαλιακό έως το Κλειδί στην Εγνατία Οδό. Κι αυτό, διότι με απόφαση της κυβέρνησης το 2012 είχε καθυστερήσει η λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Κλειδί, υπό το φόβο της κλιμάκωσης των αντιδράσεων για τις υψηλές τιμές διοδίων. 

Το 2012 ήταν το έτος που οι κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών, όπως το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, έφθασαν στο απώγειό τους. Υπό το φόβο των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση τότε είχε ζητήσει από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου να μην προχωρήσει η λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Κλειδί. 

Συγκεκριμένα το ΤΕΟ καλείται να αποζημιώσει τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, λόγω της μη είσπραξης διοδίων κατά τα χρονικά διαστήματα από την πρώτη Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, από τις 13 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και από την πρώτη Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου του 2012. 

Η αποζημίωση προβλέπεται από απόφαση του υπουργού Υποδομών το 2013, η οποία όριζε ότι μέρος των επιπλέον εσόδων του ΤΕΟ από το μετωπικό σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα, αντιστοιχούσε στα έσοδα που θα είχε ο παραχωρησιούχος από το σταθμό στο Κλειδί. 

Η ίδια απόφαση καθόριζε το ποσό της αποζημίωσης στα 2,77 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στα διαφυγόντα έσοδα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω της μη είσπραξης διοδίων. 

Τα 2,77 εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του υπό εκκαθάριση Ταμείου Έργων Οδοποιίας.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/343146/apozimiosi-upsous-277-ekat-apo-to-dimosio-ston-autokinitodromo-aigaiou/#ixzz4dHfrStqW
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook