Σε δύο με τρεις μήνες θα ξεκινήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας. Αυτό ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ο προϊστάμενος της διεύθυνσης συντονισμού και επιθεώρησης δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Απόστολος Αϊναλής.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πέρα από τις τρεις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών (Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική), για τις υπόλοιπες τέσσερις οι χάρτες είναι έτοιμοι και ελεγμένοι. Ωστόσο, επειδή σε ορισμένες ενότητες υπήρχαν δήμοι στους οποίους δεν είχαν αναρτηθεί οι χάρτες που είχαν συνταχθεί με παλαιότερες μελέτες, γίνεται προσπάθεια αναμόρφωσης των παλιών χαρτών των ΟΤΑ, για να ενταχθούν και αυτοί στη γενική ανάρτηση, στην οποία θα έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι δήμοι.
«Πιστεύουμε ότι είναι ένα άλμα της δασικής υπηρεσίας να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες» είπε ο κ. Αϊναλής. Διευκρίνισε ότι λόγω του νομοθετικού πλαισίου που ανέθεσε τη διαδικασία στην ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.), η δασική υπηρεσία δεν ασχολήθηκε από το 2013 μέχρι το 2016. Ωστόσο, με την τροποποίηση του νόμου επανήλθε η διαδικασία της ανάρτησης των χαρτών στη δασική υπηρεσία, που μπορεί και να δώσει τη σχετική πληροφόρηση στους πολίτες. Εξάλλου, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και ενδεικτικά σημείωσε ότι καθώς προβλεπόταν ένας χαρακτηρισμός, εκείνος του δάσους, το αποτέλεσμα ήταν ότι ως δάσος χαρακτηρίστηκε κάθε μη αγροτική έκταση.
Τα προβλήματα
Προτάσεις για τα ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών σε 33 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας παρουσίασαν οι δήμαρχοι Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς.
«Θέλουμε τους δασικούς χάρτες. Το έργο θα συμβάλλει στην κατάρτιση του εθνικού δασολογίου και είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Ωστόσο επισήμανε ότι παρότι το υπουργείο έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις σε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε η Αυτοδιοίκηση, παραμένουν προβλήματα, για τα οποία πρέπει να υπάρξει άμεση λύση.
Από την πλευρά του ο κ. Τσουκνιδάς έκανε λόγο για στρεβλώσεις που οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όσων είναι διαθέσιμων και απεικονίζουν με σαφήνεια ενδιάμεσες καταστάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε επαρκές και ξεκάθαρο στάδιο διαβούλευσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΕΔ-ΚΜ, στους δασικούς χάρτες παρουσιάζονται ως δασικές κάποιες εκτάσεις που μέχρι σήμερα είχαν γεωργική χρήση και είναι ενταγμένες στο σύστημα επιδοτήσεων. Επιπλέον χαρακτηρίζονται ως δάση ορισμένες εκτάσεις, που παλαιότερα είχαν γεωργική χρήση ενώ εμφανίζονται χονδροειδείς αποτυπώσεις δασικών θεσμικών γραμμών με λεκτικό μόνο τρόπο, χωρίς τις σχετικές οριοθετήσεις επί χάρτου.
Παράλληλα χαρακτηρίζεται ελλιπής η ενημέρωση των πολιτών και των φορέων και μικρό και σχεδόν απαγορευτικό το διάστημα κατάθεσης αντιρρήσεων (μόνο δύο μήνες).
Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αν και μειώθηκαν, τα τέλη υποβολής αντιρρήσεων συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά, κυρίως για τους ΟΤΑ, που έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις. Εκτιμάται, τέλος, ότι θα αναδειχθούν πολλαπλά προβλήματα εξαιτίας των ανεξάρτητων διαδικασιών Κτηματογράφησης και Δασικών Χαρτών.
Ζητούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την πολιτεία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για τις εκτάσεις που ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Ελληνικό Δημόσιο, και φαίνονται ως δασικές, ενώ καλλιεργούνται και έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις να μην κατατίθεται αντίρρηση από τον γεωργό / ιδιοκτήτη, να δίνεται χρόνος για την υπαγωγή της έκτασης στην διαδικασία εξαγοράς ή αλλαγή χρήσης και να απλουστευτούν οι διαδικασίες εξαγοράς και αλλαγής.
Παράλληλα διατυπώθηκαν προτάσεις για τη δραστική μείωση των τελών αντίρρησης για τους πολίτες, την παράταση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων και την οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων σε κάθε δήμο. Το σύνολο των προτάσεων της ΠΕΔ -ΚΜ αποφασίστηκε να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
https://dasarxeio.com/