Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΚΕΑΟ: 1.160 οφειλέτες χρωστούν 3,4 δισ. ευρώ – Ποιοι μπαίνουν στο «κάδρο» των ελεγκτικών μηχανισμών

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 
Το τεράστιο ποσό των 3,4 δισ. ευρώ από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, χρωστούν μόλις 1.160 οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Τα στοιχεία
που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δείχνουν ξεκάθαρα ότι ένας πολύ μικρός αριθμός οφειλετών, χρωστάει ένα πολύ μεγάλο ποσό οφειλής. 

Αν συνυπολογιστεί ότι στο τέλος του 2016, το συνολικό χρέος που έχει εγγραφεί στα μητρώα του ΚΕΑΟ, φτάνει τα 17,5 δισ. ευρώ από περίπου 315.000 οφειλέτες, γίνεται αντιληπτό ότι το 19,42% της οφειλής έχει συγκεντρωθεί στο… 0,36% των οφειλετών! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες μεγαλοφειλετών, ο αριθμός τους είναι αισθητά υψηλότερος και το σύνολο της οφειλής, πολύ χαμηλότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, προκύπτει ότι στην κατηγορία 500 χιλ. ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, υπάρχουν 1.900 οφειλέτες, με χρέος έως 1,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, για οφειλή από 200 χιλ. ευρώ έως 500 χιλ. ευρώ έχουν εντοπιστεί 6.150 οφειλέτες με συνολικά χρέη 1,8 δισ. ευρώ και για χρέη από 100 χιλ. ευρώ έως 200 χιλ. ευρώ, υπάρχουν 4.800 οφειλέτες με συνολική οφειλή 800 εκατ. ευρώ.
Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ επιμένουν ότι οι έλεγχοι που γίνονται θα ενταθούν, αλλά θα είναι στοχευμένοι, σε εκείνες τις περιπτώσεις που το ηλεκτρονικό σύστημα risk analysis που έχουν δημιουργήσει, θα χτυπάει «κόκκινο». Στο πλαίσιο αυτό, όταν αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου θα ασκηθούν πιέσεις για την αποπληρωμή τους. «Όπου τα χρέη έχουν δημιουργηθεί από εργοδότες, θα διεκδικηθούν», επισημαίνουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντας. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν θα κυνηγηθούν ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε αυτοαπασχολούμενοι. Αντίθετα, θα μπουν στο στόχαστρο όσοι επιδιώκουν δια της παραγραφής, μετά από 10ετία, να γλιτώσουν να καταβάλλουν την οφειλή τους.

www.dikaiologitika.gr