Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Γιώργος Τζιτζικάκης και το «Ένα Δράμι της Δύναμης» στα Public Κατερίνης

Γιώργος Τζιτζικάκης και το «Ένα Δράμι της Δύναμης» στα Public Κατερίνης
Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Οι Εκδόσεις Ωκεανίδα και το Public Κατερίνης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του  βιβλίου Ένα δράμι δύναμης του Γεωργίου Ελ. Τζιτζικάκη στο χώρο του βιβλιοπωλείου τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα .
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ευγένιος Παπαδόπουλος-Ολύμπιος, δημοσιογράφος-συγγραφέας και η Γιώτα Τσερτεκίδου, ποιήτρια.
Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και του Συλλόγου Κρητών Πιερίας "Το Ξαθέρι"
Ο συγγραφέας Γιώργος Τζιτζικάκης μετά το «Τ’ αηδονιού το δάκρυ» έρχεται να ταράξει τα νερά με το « Ένα Δράμι της δύναμης» Ένα βιβλίο που καταγγέλλει, που μεταμορφώνεται σε νυστέρι και χώνεται βαθιά μέχρι το κόκαλο στη βρόμικη, βουτηγμένη σε αίμα, κρυμμένη πλευρά της ελληνικής κοινωνίας. Η γλώσσα κοφτερή λέει τα πράγματα όπως είναι χωρίς να χαϊδεύει τα αυτιά κανενός αναγνώστη. Δε διστάζει να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους, να μιλήσει τη γλώσσα του υπόκοσμου και να βουτηχτεί στα δύσοσμα σκοτάδια τους. Γράφοντας στο α’ ενικό, ο αναγνώστης νιώθει ότι ο ίδιος ο συγγραφέας έχει μπει στον σκοτεινό αυτό κόσμο προκειμένου να μαζέψει εμπειρίες, να νιώσει όπως οι άνθρωποι του υπόκοσμου, να γνωρίσει τις γυναίκες του αγοραίου έρωτα που έρχονται από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, να μιλήσει με την σειρά του τις για τις γυναίκες και για όσα μαρτύρια τράβηξαν, να διεισδύσει στα κυκλώματα των ναρκωτικών και των μπράβων. Διαβάζοντας το ο αναγνώστης νιώθει μια γερή γροθιά στο στομάχι.  Ο συγγραφέας «έχτισε» έναν συγκλονιστικό ήρωα τον οποίο ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα βήμα - βήμα, δημιουργώντας σκέψεις αναζητώντας το ένα δράμι δύναμης που χρειάζεται για την προσωπική του λύτρωση. Να ξεγλιστρήσει από την παγωνιά της μοναξιάς, της προδοσίας και της αχαριστίας.
‘‘Θα τολμήσεις μέσα απ’ το κοπάδι με τ’ αρνιά να σηκώσεις εσύ το κεφάλι σου. Αν δεν σε φάει ο λύκος θα σε φάνε τα υπόλοιπα αρνιά που ζηλεύουν επειδή το τόλμησες »
Σας περιμένουμε για ένα ακόμη λογοτεχνικό ταξίδι..