Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Δήμος Κατερίνης: Απονομή Πιστοποιητικών Εκπαίδευσης Ανανήπτη σε δημοτικούς υπαλλήλους

  To Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Ανανήπτη 5ετούς ισχύος απέκτησαν δημοτικοί υπάλληλοι κ.α. ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι τον Οκτώβριο, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής
Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα «Βασική Υποστήριξη Ζωής και Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS/AED)».


Η απονομή των πιστοποιητικών έγινε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο Κατερίνης,  στη διάρκεια μία όμορφης εκδήλωσης, από τον αντιδήμαρχο & υπεύθυνο για θέματα πολιτικής προστασίας, Δημήτρη Βαϊνά, τους εκπαιδευτές του Ε.Κ.Α.Β. και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης.


Όπως επισήμανε ο κος Βαϊνάς: «Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραλαμβάνουν σήμερα το πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Ανανήπτη και θα μπορούν, όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη, να παρέχουν πολύτιμη βοήθεια, προκειμένου να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Σάββα Χιονίδη, θωρακίσαμε τους Δημοτικούς χώρους, με απινιδωτές, η ύπαρξη και γνώση χρήσης των οποίων μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών καρδιακής ανακοπής. Ευχαριστούμε και πάλι  για την ουσιαστική και  γόνιμη συνεργασία  το  Ε.Κ.Α.Β. και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης».


Όπως σημείωσαν τόσο η προϊσταμένη του Ε.Κ.Α.Β. Δέσποινα Χαρίση, όσο και ο Αρχηγός  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - Σώμα  Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης, Δημήτριος Κατιρτζής: «Ο Δήμος Κατερίνης είναι ένας από τους ελάχιστους ανά την Ελλάδα Δήμους, ο οποίος, έχει τοποθετήσει αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε δημοτικούς χώρους και παράλληλα έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει σχετικά δημοτικούς υπαλλήλους».


Γενικότερα, η πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, φιλοδοξεί, να συμβάλλει στη βελτίωση των πολύ χαμηλών ποσοστών ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, η εφαρμογή βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από το 5-10%, που είναι σήμερα, στο 60%.


Σ’ αυτό τον πολύτιμο χρόνο δίπλα στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής θα βρεθεί ο απλός πολίτης. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός, με έμφαση στις ειδικές ομάδες “πρώτης επαφής”, να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στην Απινίδωση.