Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Εξακριβώθηκε από την Ασφάλεια Κατερίνης, η δράση 6μελους κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν σε παράνομες υιοθεσίες σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική

Εμπλέκονται συνολικά σε 13 παράνομες υιοθεσίες βρεφών από άτεκνα ζευγάρια
έναντι χρηματικού ποσού που κυμαινόταν κατά περίπτωση από 6.000 έως 8.000 ευρώ
Εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική κατάσταση γυναικών που επρόκειτο να γεννήσουν τις έπειθαν να παραδώσουν για υιοθεσία τα νεογνά τους έναντι χρηματικής αμοιβής
Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε συμπεριλαμβάνονται και οι 13 βιολογικές μητέρες των βρεφών, όλες υπήκοοι Βουλγαρίας
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα, κατάφερε να εξακριβώσει πλήρως τη δράση δικτύου που οργάνωνε παράνομες υιοθεσίες από τη Βουλγαρία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Αττικής.
Πρόκειται για 4 άνδρες ηλικίας 58, 40, 39 και 32 ετών και 2 γυναίκες ηλικίας 49 και 36 ετών, όλοι τους υπήκοοι Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί υιοθεσίας και σύσταση συμμορίας.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνταν στις παράνομες υιοθεσίες βρεφών. Πιο αναλυτικά, ο 58χρονος, η 49χρονη και ο 39χρονος με τη βοήθεια του 32χρονου, αρχικά εντόπιζαν στη Βουλγαρία γυναίκες που διένυαν τους τελευταίους μήνες κύησής τους και βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, τις οποίες έπειθαν να παραδώσουν έναντι αμοιβής τα νεογνά που θα γεννούσαν.
Στη συνέχεια μετέφεραν τις εγκύους στις οικίες τους ή στο σπίτι του 40χρονου και της 36χρονης στην Κατερίνη, όπου φιλοξενούνταν μέχρι την ημέρα του τοκετού, που πραγματοποιούνταν σε κλινικές στην περιοχή της Πιερίας.
Ακολούθως, παραλάμβαναν τις μητέρες με τα νεογνά τους και τις μετάφεραν σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Αττικής και παρέδιδαν τα νεογνά σε άτεκνα ζευγάρια ημεδαπών, έναντι συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού που κατέβαλλαν και κυμαίνονταν κατά περίπτωση από 6.000 έως 8.000 ευρώ.
Διαπιστώθηκε ότι το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 έως το Μάιο του 2015, οι παραπάνω υπήκοοι Βουλγαρίας, ενέχονται συνολικά σε 13 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Αττικής.
Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, συμπεριλαμβάνονται και οι 13 βιολογικές μητέρες των βρεφών ηλικίας 23 έως 44 ετών, όλες υπήκοοι Βουλγαρίας.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, είχε προηγηθεί σύλληψη και σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος της παραπάνω 36χρονης και του 39χρονου αντίστοιχα, για ακόμη δύο περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών. (Σχετ. τα από 24-10-2016 και 02-12-2016 Δελτία Τύπου)
Η δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης, που παρέπεμψε την υπόθεση στον κ. Ανακριτή για κύρια ανάκριση.