Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Β΄ Σύναξη Κατηχητών της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

 Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, η Β' σύναξη κατηχητών και κατηχητριών του Κατηχητικού έργου του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς
Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Φωτίου.
          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, αφού καλωσόρισε όλα τα μέλη της νεανικής διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης, μίλησε στους κατηχητές για την αξία της Κατήχησης, «το υψηλό αυτό έργο της Εκκλησίας του Χριστού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε τη διαρκή και μοναδική αξία του κατηχητικού έργου στην Εκκλησία, ιδιαίτερα μέσα στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία σε συνδυασμό με την ανάγκη της ενίσχυσης αυτής της ποιμαντικής διακονίας με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις,  και  επικεντρώθηκε στους βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούν οι κατηχητές.


          Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το βιβλίο του κατηχητικού υλικού που ετοίμασε φέτος το Γραφείο Νεότητας. Το βιβλίο που έχει τίτλο «ο Ιησούς μας διδάσκει», περιέχει κείμενα και εικόνες από τη ζωή του Χριστού με τα οποία γίνονται εύληπτα και αντιληπτά από τα παιδιά τα αντικείμενα κατήχησης.
       Προσκεκλημένος ομιλητής της σύναξης ήταν ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Ολυμπίτης, ο οποίος ανέπτυξε το επίκαιρο σε όλους θέμα: «Η προθυμία και η επιμονή του κατηχητή στις κατηχητικές συνάξεις». Ο Αρχιμανδρίτης με λόγο βιωματικό και επίκαιρο εξέθεσε την ιστορία του κατηχητικού έργου και αναφέρθηκε διεξοδικά στους σύγχρονους τρόπους και τα μέσα προσέγγισης των νέων με σκοπό την επανασύνδεσή τους με την εκκλησιαστική κοινότητα. Στο τέλος της ομιλίας αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις και προτάσεις.


          Την Σύναξη έκλεισε η ορχήστρα του τμήματος παραδοσιακών οργάνων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω», παρουσιάζοντας στους κατηχητές ένα δείγμα του καλλιτεχνικού της προγράμματος.