Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Δήμος Κατερίνης: Με απινιδωτές και εκπαίδευση σώζονται ζωές!

  Το μήνυμα της ευαισθητοποίησης & της εκπαίδευσης στην πρακτική της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
έστειλε σήμερα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης, με  αφορμή  τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς.


Ειδικότερα, το μήνυμα, ότι, με την τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑED), σε εμφανή σημεία του Δημαρχιακού Μεγάρου και του Δημοτικού Αμαξοστασίου, με την παράλληλη εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων, στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS/AED), μπορεί να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών καρδιακής ανακοπής, στους παραπάνω χώρους.


Το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση διάρκειας 6 ωρών, υλοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (Δημαρχείο, αίθουσα συνεδριάσεων & Χώρος Ερυθρού Σταυρού – δίπλα από την Αγία Παρασκευή), από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ε.Κ.Α.Β. και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης.


Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κατερίνης & υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας, Δημήτρης Βαϊνάς: «Με πρωτοβουλία του δημάρχου Σάββα Χιονίδη, θωρακίζουμε τους Δημοτικούς χώρους, με απινιδωτές, η ύπαρξη και γνώση χρήσης των οποίων κυριολεκτικά μπορεί να σώσει ζωές. Ευχαριστούμε για τη γόνιμη συνεργασία  το Ε.Κ.Α.Β. και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα αποκτήσουν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Ανανήπτη και θα μπορούν, όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη, να παρέχουν πολύτιμη βοήθεια, προκειμένου να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.


Η πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, φιλοδοξεί, να συμβάλλει στη βελτίωση των πολύ χαμηλών ποσοστών ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, η εφαρμογή βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από το 5-10%, που είναι σήμερα, στο 60%.

Σ’ αυτό τον πολύτιμο χρόνο δίπλα στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής θα βρεθεί ο απλός πολίτης. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός, με έμφαση στις ειδικές ομάδες “πρώτης επαφής”, να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στην Απινίδωση.