Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ - Δ. Παντερμαλής: “Αυτός ο τόπος συνεχίζει να εξελίσσεται και να εμπνέει”

45ο Φεστιβάλ Ολύμπου
 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ



Δ. Παντερμαλής: “Αυτός ο τόπος συνεχίζει να εξελίσσεται και να εμπνέει”

Το μεγάλο όσο και συναρπαστικό ταξίδι των αρχαιοτήτων του Δίου από τους πρόποδες του Ολύμπου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, την περασμένη άνοιξη, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής στο Αγιονέρι ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής, στην καθιερωμένη εκδήλωση  που εμπνεύστηκε και κάθε χρόνο επιμελείται ο ίδιος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.


Η εκδήλωση ήταν επιπλέον αφιερωμένη στην τιμώμενη χώρα Ρουμανία και στους δικούς της αρχαιολογικούς “θησαυρούς” στους οποίους αναφέρθηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου Emilian Alexandrescu. Συγκεκριμένα η ομιλία του επικεντρώθηκε στα ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής στη Ρουμανία και στον Homo Sapiens Fossilis, έναν από τους παλαιότερους ανθρώπους της Ευρώπης, οστά του οποίου βρέθηκαν σε σπηλιά της Ρουμανίας.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Μάρτιν Λάντισλαου Σάλαμον, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, ο ιστορικός Απόστολος Πατελάκης (έκανε τη μετάφραση του ρουμάνου αρχαιολόγου) αλλά και η διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας. 



ΤΟΛΜΗΜΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΆ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Κυρίως στην προετοιμασία που απαιτήθηκε για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το μουσείο του Δίου στην έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου αναφέρθηκε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής  κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο εγχείρημα, για ένα “τόλμημα”, όπως είπε χαρακτηριστικά. “Μετά από μισό και πλέον αιώνα ανασκαφών σε αυτόν τον τόπο σκεφτήκαμε ότι θα άξιζε τον κόπο να παρουσιαστεί το Δίον σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο περιβάλλον” .


Η περιγραφή του καθηγητή συνοδεύτηκε από φωτογραφίες και βίντεο από την εποχή ακόμα που ο ίδιος βρισκόταν μαζί με την ανασκαφική του ομάδα μπροστά στην ανακάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού δαπέδου έκτασης 100τ.μ, στην έπαυλη του Διονύσου.
Όπως είπε, το πρώτο “ταξίδι” του επιβλητικού ψηφιδωτού ήταν από την έπαυλη, στην αρχαιοθήκη του Δίου, μία διαδικασία που χρειάστηκε να γίνει για να προστατευθεί από τις φθορές της φύσης και στέφθηκε με επιτυχία “χάρη στο χειρουργικό τρόπο συντήρησης αλλά και στην υπομονή και ακρίβεια των συντηρητών”, όπως τόνισε ο κ. Παντερμαλής. Το δεύτερο ταξίδι ήταν φέτος “από τα δέντρα και τα νερά του Δίου στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης”.


Αναφερόμενος στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 23 Μαρτίου παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας, την χαρακτήρισε ολιστικού χαρακτήρα καθώς εκτός από την επαφή με τα πρωτότυπα έργα, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να δουν αναπαραστάσεις αλλά και το φυσικό τοπίο με τη βοήθεια της τεχνολογίας ενώ υπήρχαν και βιντεοπαιχνίδια κατανόησης του αρχαίου Δίου για τους μικρούς επισκέπτες. Επιπλέον η ξενάγηση συνοδευόταν από τους φυσικούς ήχους που είχαν καταγραφεί στο φυσικό περιβάλλον των αρχαιοτήτων. “Δεν ήταν μία ξερή έκθεση αλλά στόχευε στην ερμηνεία και στην κατανόηση αυτού του τόπου και του φυσικού μνημείου που είναι ο Όλυμπος”, υπογράμμισε ο κ. Παντερμαλής σημειώνοντας παράλληλα ότι στόχος αυτής της έκθεσης ήταν να ανανεώσει το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού αλλά και το ίδιο το μουσείο του Δίου.


Στο διάστημα από 23 Μαρτίου έως 18 Ιουνίου οπότε και ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής, την έκθεση επισκέφθηκαν περί τους 24 χιλιάδες επισκέπτες  ενώ φιλοξενήθηκαν 167 άρθρα και παρουσιάσεις στις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες.

 “Αν θα έπρεπε να ευχαριστήσω έναν- έναν όλους τους συνεργάτες απόψε θα έπρεπε να αναφέρω μόνο ονόματα και ευχαριστίες γι’ αυτό και θα το αποφύγω συνειδητά.
Ήταν μία πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων και τεχνικών αλλά και ανθρώπων της διοίκησης, όπως και ανθρώπων που έχουν την ευθύνη στο νομό έτσι ώστε να πετύχει αυτή η έκθεση”   ανέφερε ο καθηγητής στον οποίο η βραδιά επεφύλαξε μία έκπληξη. Ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρης Παπαχρήστος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ να τιμήσει το έργο και την προσφορά του αφιερώνοντας  σε εκείνον το επόμενο, 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο του αφιερώματος θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρόνο.


"Αυτό που τιμά όλους μας και εμένα τον ίδιο προσωπικά είναι ο ίδιος ο τόπος. Είναι ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι αυτός ο τόπος συνεχίζει να εξελίσσεται και να είναι ζωντανός, συνεχίζει να εμπνέει και φαίνεται ότι έχει μέλλον. Γι' αυτό το μέλλον δουλεύουμε όλοι μας και οι τιμές δεν είναι τόσο απαραίτητες" ανέφερε με τη χαρακτηριστική του σεμνότητα ο καθηγητής ευχαριστώντας ωστόσο το Δ.Σ για την απόφαση να τον τιμήσει.


Η βραδιά έκλεισε μουσικά με μελωδίες από τους DIACHRONICO.