Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Από το Αγαπάτε Αλλήλους στο όλοι οι πρόσφυγες είναι λαθρομετανάστες;

Μια οφειλόμενη απάντηση στο Μητροπολίτη Χίου
                                          
                                           του Αντώνης Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
                                           πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης


Μετά το σάλο που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Χίου ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι λαθρομετανάστες http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500096011   και σε συνδυασμό με την φωτογραφία του μικρού Σύρου, θύμα του πολέμου στο Χαλέπι της Συρίας, αποστείλαμε σχετική διαμαρτυρία στη Μητρόπολη Χίου από την οποία και λάβαμε σχετική απάντηση όμοια με την δημοσιευόμενη στην ιστοσελίδα http://www.huffingtonpost.gr/2016/08/20/koinonia-mitropolitis-hiou_n_11624856.html  σύμφωνα με την οποία η Μητρόπολη ισχυρίζεται ότι έγινε μια φιλολογική ! ερμηνεία της λέξης και παράλληλα επικαλείται κάποιες άλλες δραστηριότητες της Μητρόπολης υπέρ των προσφύγων.
Θα περιμέναμε από την Μητρόπολη της Χίου να ζητήσει συγνώμη μετά το σάλο που δημιουργήθηκε έστω  και άθελά της αντί να επιμείνει στις απόψεις της. Και αυτό γιατί αυτές οι δηλώσεις και μάλιστα από άμβωνος δεν συνάδουν με την διδασκαλία του Χριστού, με το αγαπάτε αλλήλους, αγάπα τον πλησίον ως εαυτόν, διδασκαλία που το νόημά της κατέστησε σαφές ο Χριστός τόσο με την παραβολή του καλού Σαμαρείτη όσο και με την επί του Όρους Ομιλία ενώ φαίνεται να λησμονείται  ότι ο ίδιος ο Χριστός κατέφυγε ως πρόσφυγας στην Αίγυπτο για να αποφύγει τις σφαγές από την Ηρώδη. 
Από την άλλη δεν συνάδουν ούτε με την πατροπαράδοτη Ελληνική φιλοξενία (φιλοξενία που τον επέδειξαν πρόσφατα οι Έλληνες  με το πρόσφατο πρωτοφανέρωτο κύμα προσφύγων) αλλά ούτε φυσικά και με τον Ξένιο Δία.
Και επί της ουσίας όμως με ποια ιδιότητα κρίνει ότι είναι λαθρομετανάστες και  γιατί χρησιμοποιεί ένα αδόκιμο διεθνώς πολιτικό όρο;  Δεν έχουμε την υποχρέωση και από τους διεθνείς κανόνες αλλά και με όρους ανθρωπισμού, να υποδεχθούμε αυτούς που καταφεύγουν στην χώρα μας, να εξετάσουμε τυχόν αίτημα πολιτικού ασύλου, να τους παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μέχρις ότου είτε πάρουν άσυλο, είτε μεταφερθούν σε χώρα της προτίμησής του, είτε να επιστρέψουν στην χώρα τους;
Πώς συμβαδίζει η επικαλούμενη βοήθεια προς τους πρόσφυγες με την ξενοφοβική άποψη ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι λαθρομετανάστες; Και αν είναι λαθρομετανάστες τότε μήπως το να τους ρίξουμε στη θάλασσα είναι η μη διατυπωμένη πρόταση;
Η επίκληση των όποιων φιλοπροσφυγικών δράσεων απλά θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι αποτελεί διγλωσσία και δεν μπορεί να φυσικά συμψηφιστεί  με τις ξενοφοβικές απόψεις.
Απόψεις που διχάζουν το πλήρωμα, είναι αντίθετες με τον πυρήνα της Χριστιανικής Θρησκείας και απέχουν παρασάγγας από τις δηλώσεις των επικεφαλής των Χριστιανικών Θρησκειών κατά την επίσκεψή τους στους πρόσφυγες της Μυτιλήνης.
Υποστηρίζουμε  ότι ο Μητροπολίτης ως δημόσιος λειτουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του μιας και η Μητρόπολη είναι Ν.Π.Δ.Δ. χρηματοδοτούμενη από το κράτος και μισθοδοτούμενος  ο ίδιος και μάλιστα πλουσιοπάροχα χωρίς οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις, δεν έχει δικαίωμα να υπεισέρχεται από άμβωνος στην πολιτική με την στενή έννοια εκφράζοντας στενά κομματικά απόψεις, διχάζοντας το πλήρωμα και το λαό. Άλλωστε αν θέλει να πολιτευτεί μπορεί εύκολα αρκεί να παραιτηθεί των εκκλησιαστικών του ιδιοτήτων.
Περιμένουμε από την πολιτεία και οφείλει να το πράξει, να στηλιτεύσει ανάλογες δηλώσεις θρησκευτικών παραγόντων, να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου, την μη ανάμειξη των θρησκευτικών λειτουργών στην πολιτική με την στενή έννοια και επιτέλους να προχωρήσει στον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος αποδίδοντας τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Το προσφυγικό είναι το μεγάλο στοίχημα της κοινωνίας μας σήμερα σε μια συγκυρία δύσκολη για την πατρίδα μας και μπορεί να επιδεινωθεί αν σπάσει η συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας.
 Οφείλουμε ψύχραιμα με όρους ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, φιλοξενίας και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις  να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα προσφύγων παλεύοντας παράλληλα για την παύση των πολέμων στη Μ. Ανατολή αλλά και για την οικονομική χρηματοδότηση των χωρών της Αφρικής, την στήριξη της οικονομίας τους και την παραμονή των κατοίκων στη χώρα τους.
Από την άλλη ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος από της εμφανίσεως του στη γη, μεταναστεύει αναζητώντας τη τύχη του σε νέες πατρίδας στο αέναο αγώνα του για καλύτερη μοίρα.
Πάντα σε αυτή την πορεία θα υπάρχουν και ξενοφοβικές, οπισθοδρομικές απόψεις, απόψεις που οφείλουμε να καταδικάσουμε  και να παραμείνουν μειοψηφικές .
Κατερίνη 22/8/2016.
Υπό την σκέπη του Ολύμπου, αναπολώντας την όμορφη Χίο και τους φιλόξενους κατοίκους της όπως τους γνώρισα κατά την εκπλήρωση εκεί της 20μηνης στρατιωτικής μου θητείας.
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης