Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πατροκοσμάς (1714-1779): «Ποτέ την Κυριακή!».

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Κάθε χρόνο, στις 24 Αυγούστου, η ελληνική Ορθοδοξία γιορτάζει την μνήμη του εθναποστόλου αγιορείτη Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Πατροκοσμά “χτίστη της Ρωμιοσύνης”, όπως έχει μείνει στην μνήμη του λαού μας.
Ο Πατροκοσμάς πρωτοστάτησε στην πατριδογνωσία και την αφύπνιση του σκλαβωμένου γένους οργώνοντας (από το 1760) με μεγάλες περιοδείες όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, από την Θράκη έως την Πελοπόννησο και τα νησιά. Απ' όπου περνούσε έχτιζε σχολεία και αναχαίτιζε την αμάθεια, τον εκτουρκισμό και την εγκατάλειψη της ελληνικής γλώσσας.
Ήταν μια εποχή πολύ πιο βάρβαρη και μια μάχη πολύ πιο δύσκολη από την σημερινή, όπου πάλι και στις δύο κρατικές οντότητες του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρο) ασκείται απροσχημάτιστα μια νέα τρομοκρατία: αυτή της ισοπεδωτικής απατρίας και του νεοφιλελεύθερου «πολυπολιτισμού» για να γονατίσει η ψυχή και το φρόνημα του ελληνικού λαού… Έτσι υπονομεύονται οι αντιστάσεις ώστε τα νεοταξικά ιερατεία, οι υπερεθνικοί τοκογλύφοι και οι μνημονιακοί πολιτικοί να απεργάζονται ανενόχλητοι τις αλυσίδες μας…
Θα πετύχουν τα σχέδιά τους τώρα;
Ναι, λέει η πεσσιμιστική οπτική. Γιατί οι αντίπαλοί μας, όπως οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί, για παράδειγμα, δείχνουν μεγαλύτερη σπουδή «για πατρίδα, ταυτότητα, ευγενική καταγωγή έστω και πλαστογραφημένη, για δική τους γλώσσα, δική τους ιστορία», ανάγκες που στην σημερινή Ελλάδα η προπαγάνδα του εθνομηδενισμού έχει υπονομεύσει και διασύρει. (Χρήστος Γιανναράς, Καθημερινή, 26/10/2008).
Απέναντι, λοιπόν, στην θρασεία παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας που επιχειρείται σήμερα, σας προτείνω να διαβάσετε την εξαιρετική ανάλυση του ιστορικού Στέφανου Σωτηρίου «Πατροκοσμάς: Ποτέ την Κυριακή. Η διδαχή που άλλαξε την Ευρώπη» (Εκδ. ΑΡΜΟΣ, Αθήνα 2008), μια αξιόλογη έρευνα γύρω από την νεώτερη ιστορία μας. Για να θυμηθούμε πώς γίνεται στην πράξη η υπεράσπιση της πατρίδας, με ρεαλισμό αλλά και με πίστη μαζί και ψυχή. Αρετές που διέθετε η ανερχόμενη αστική, εμπορική, τάξη του έθνους μας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και τις οποίες αγνοεί και περιφρονεί η σημερινή λούμπεν, ευρωλιγούρικη «ελίτ».
Ο Πατροκοσμάς ανέτρεψε το κατεστημένο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο!


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ