Αισιοδοξία για το φετινό τρύγο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Σαντορίνη, παράλληλα με την κορύφωση του ελληνικού καλοκαιριού, εκφράζουν
μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «άνθρωποι του κρασιού». Την ίδια ώρα, όμως, περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σ έναν κλάδο, ο οποίος παρά την κρίση γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και από 500 οινοποιεία το 2008 σήμερα ο αριθμός τους έχει φθάσει τα 1.000. Εγείρουν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι σύννομοι οινοπαραγωγοί και τονίζουν την ανάγκη της καλύτερης συνεργασίας με την πολιτεία και του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας.
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
«Ο κλάδος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ζήτημα από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης: την παραοικονομία. Σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην επαρχία και στον τουρισμό, διακινείται πολύ κρασί - χύμα σε ασκό αλλά και εμφιαλωμένο- χωρίς παραστατικά. Δεν πληρώνουν ούτε ειδικό φόρο ούτε ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα από τα νέα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ενόψει του τρύγου. Είναι μια στρέβλωση που όσο περνάει ο καιρός παγιώνεται και τώρα, φοβόμαστε ότι θα τροφοδοτηθεί και από νέα σταφύλια, τα οποία δεν θα δηλωθούν ότι πάνε σε οινοποιεία και οινοποιούνται. Ο κύκλος αυτός της παραοικονομίας εξαπλώνεται και αποκτά ρίζες. Δεν κρύβεται πίσω από αυτόν κάποιος μεγάλος απατεώνας, το κάνει και ένας απλός αμπελουργός- παραγωγός, ο οποίος λέει ?δεν μπορώ αλλιώς να βγάλω το ψωμί μου , δεν γίνεται?» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου Οίνου, Γιάννης Βογιατζής.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ