Ευρωπαϊκή Ένωση, προέβαλε με ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος. Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως οι εκατέρωθεν κυρώσεις αυξάνουν την ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο των πολιτικών επιλογών σε οικονομικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι περιορισμοί αυτοί υπολογίζεται πως είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών χωρίς ιδιαίτερο κέρδος σε πολιτικό επίπεδο, με τους παραγωγούς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να δέχονται μεγάλο πλήγμα λόγω της μείωσης των εξαγωγών. Παράλληλα κάλεσε την Επιτροπή να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη επιλέγει τη στρατηγική των κυρώσεων αλλά και να παρουσιάσει ένα πλάνο στήριξης των πολιτών που πλήττονται.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να παρατείνει το εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2017, σε αντίποινα για τις αντίστοιχες κυρώσεις που είχε επιβάλει η ΕΕ, αυξάνει την ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο των πολιτικών επιλογών σε οικονομικό επίπεδο[1]. Οι εκατέρωθεν περιορισμοί υπολογίζεται πως επέφεραν μείωση των εμπορικών συναλλαγών, σε σύνολο άνω των 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τα τελευταία τρία έτη. Αντιθέτως σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη που να δικαιολογεί το οικονομικό κόστος. Ιδιαίτερο πλήγμα μάλιστα δέχονται οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς η Ρωσία αποτελούσε τον κύριο προορισμό των σχετικών εξαγωγών.
Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Ποια είναι η αντίδρασή της απέναντι σε όσους τονίζουν την ανάγκη επανεξέτασης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας;
β) Τι σκοπεύει να κάνει ώστε να υποστηρίξει τους ευρωπαίους πολίτες που καταστρέφονται οικονομικά λόγω των κυρώσεων αυτών;