Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Πάνω από 4,90 ευρώ το κιλό αναμένεται η μέση τιμή για τον Μπασμά

Βάσεις για καλύτερες τιµές, που για την ποικιλία του Μπασµά φτάνει έως και 40 λεπτά το κιλό υψηλότερα από πέρυσι, βάζουν φέτος τα καπνά ανατολικού τύπου, µε τους
παραγωγούς ωστόσο να παραµένουν προβληµατισµένοι, καθώς αφενός η παραγωγή προβλέπεται µειωµένη και αφετέρου τα κόστη έχουν εκτοξευτεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Πιο συγκεκριµένα, στην περίπτωση του Μπασµά όλα δείχνουν ότι η µέση τιµή θα ξεπεράσει τα 4,90 ευρώ το κιλό, ενώ για την Κατερίνη οι προσδοκίες των αγροτών είναι ότι φέτος το προϊόν µπορεί να πιάσει τα 4,60–4,70 ευρώ το κιλό.
Η συγκοµιδή, στα παραδοσιακά καπνοπαραγωγικά κέντρα της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, έχει ήδη προχωρήσει στο «σπάσιµο του δεύτερου χεριού» και τα µηνύµατα που παίρνουν οι παραγωγοί είναι ότι, ποιοτικώς, τα φετινά καπνά είναι άριστα. Σε µεγάλο βαθµό αυτή η ποιοτική υπεροχή, όπως µας εξηγεί ο επικεφαλής της διεπαγγελµατικής καπνού Βασίλης Μελενεκλής, οφείλεται στις υψηλές θερµοκρασίες που επικρατούν στη χώρα όλο το τελευταίο διάστηµα. Το οξύµωρο όµως, είναι ότι ενώ αυτό το θερµικό σοκ βοηθά στην ποιότητα, την ίδια στιγµή αποτελεί µια από τις βασικές αιτίες, που η φετινή παραγωγή καπνού θα παρουσιάσει µείωση σε σχέση µε τις περυσινές επιδόσεις.

Μειωµένη 10-15% η φετινή σοδειά
«Η προσδοκώµενη ποσότητα θα είναι µειωµένη σε ποσοστό πάνω από 10%-15%, διότι τα καπνά λόγω της υπερβολικής ζέστης δεν µπορούν να αναπτυχθούν καλά κι αυτό παρατηρείται και στον Μπασµά και στην Κατερίνη» λέει ο κ. Μελενεκλής. Τα προβλήµατα στον όγκο παραγωγής επιβεβαιώνει µάλιστα και ο πρόεδρος του συνεταιρισµού καπνοπαραγωγών του νοµού Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν, ο οποίος προβλέπει ότι λόγω της ζέστης τώρα, αλλά και των πληµµυρών και του χαλαζιού που έπληξε την παραγωγή τουλάχιστον 10 χωριών της περιοχής, στις αρχές της καλλιεργητικής σεζόν, θα συγκεντρωθούν περίπου 6.200-6.300 τόνοι Μπασµά, έναντι πάνω από 7.000 τόνων πέρυσι.

Οριακά στεκόµαστε όρθιοι
«Τα πράγµατα είναι σκούρα. Το πετρέλαιο έχει πάνω από 1 ευρώ το λίτρο, για ένα τσουβάλι λίπασµα θέλουµε 40 ευρώ και τα φυτοπροστατευτικά κάνουν 150 ευρώ το µπουκάλι, το οποίο µε το ζόρι φτάνει για 10 στρέµµατα. Στεκόµαστε όρθιοι µεν, αλλά οριακά. Η κατάσταση είναι άκρως τραγική και οι βιοµηχανίες πρέπει να µας στηρίξουν», επισηµαίνει χαρακτηριστικά ο έµπειρος συνεταιριστής και πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς στην Πιερίας, Γιώργος Νάτσιος και εξηγεί: «Με το κόστος παραγωγής υπολογισµένο στα 3,30 ευρώ το κιλό, η αύξηση που αναµένεται να δοθεί και που εκτιµώ ότι θα έχουµε µια µέση τιµή στα 4,60–4,70 ευρώ το κιλό, δεν µας καλύπτει. Πρέπει η αφετηρία να είναι στα 5 ευρώ και να πιάνει ακόµη και τα 6 ευρώ  για να κρατήσουµε τουλάχιστον τους παραγωγούς που είναι ήδη στο επάγγελµα, γιατί το να έρθουν και νέοι στον καπνό είναι αδιανόητο τη στιγµή που ο παραγωγός, έτσι όπως είναι τα πράγµατα, πληρώνει στον εργάτη 25 ευρώ και αυτός δουλεύει για 9 ευρώ µεροκάµατο».




∆εν αρκεί η αύξηση
Για απώλειες τουλάχιστον 15% κάνει λόγο και ο πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς στην Πιερίας, Γιώργος Νάτσιος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο να πιαστεί ο στόχος των 7.000 τόνων ποικιλίας Κατερίνη, µε πιο πιθανό ο όγκος της παραγωγής να περιοριστεί στα επίπεδα των 6.500 τόνων. Η συγκοµιδή στην Πιερία αναµένεται να διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεµβρίου, ενώ στη Θράκη θα πάει λίγο πιο πίσω, ίσως και µέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Τα ζυγίσµατα για την ποικιλία Κατερίνη, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν από τις 22-25 Αυγούστου, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Νάτσιος παρότι φαίνεται να υπάρχει συµφωνία κι από τους µεταποιητές να δοθεί µια αύξηση της τάξης του 10%-15% για να στηριχθεί η καλλιέργεια, αυτό δεν αρκεί.

Θέλει κίνητρα για να μη σβήσει η καλλιέργεια

Την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για να παραµείνει ο κόσµος στην καλλιέργεια του καπνού, υπογραµµίζει κι ο πρόεδρος της διεπαγγελµατικής. «Αν δεν υπάρξει µια γενναία αύξηση της τάξης του 35%-40%, να πάµε πάνω από τα 5 ευρώ το κιλό σε µεστοσταθµικό επίπεδο, σε λίγα χρόνια θα φύγουν από το επάγγελµα και αυτοί που έχουν αποµείνει», προειδοποιεί ο κ. Μελενεκλής, προσθέτοντας, πάντως, ότι η πλειονότητα των µεταποιητών έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο και εµφανίζεται διατεθειµένη να βάλει πλάτη.

Στην περίπτωση του Μπασµά, για παράδειγµα, όπως µας αναφέρει ο κ. Χουσεΐν, για την παραγωγή της εσοδείας του 2016, οι µεταποιητικές βιοµηχανίες έκαναν αποδεκτό το αίτηµα των παραγωγών και συµφώνησαν να πληρώσουν πάνω από 4,90 ευρώ το κιλό, µέση τιµή, όταν πέρυσι το ποσό ήταν 4,56 ευρώ το κιλό. «Συµφωνήσαµε τέσσερα επίπεδα τιµών. Για την πιο ποιοτική κατηγορία, η τιµή θα είναι στα 8 ευρώ το κιλό, από 7,40 ευρώ το κιλό πέρυσι και αντίστοιχα για τις τρεις επόµενες στα 5 ευρώ (από 4,60 ευρώ), στα 4 ευρώ (από 3,50 ευρώ) και στα 2 ευρώ (από 1,60 ευρώ) για την πιο χαµηλή ποιοτικά κατηγορία» είπε ο κ.Χουσεΐν.

Άρχισε τις εξοφλήσεις η Καπνική 
Συνεπής εµφανίστηκε αυτή τη φορά η µεταποιητική «Καπνική Μιχαηλίδη» έναντι των παραγωγών στους οποίους χρωστά χρήµατα για πρώτη ύλη από την εσοδεία του 2015, αιφνιδιάζοντας, µάλιστα, ευχάριστα τους πιστωτές της καθώς τέσσερις ηµέρες πριν την εκπνοή της προθεσµίας που είχε θέσει, πλήρωσε ένα σηµαντικό µέρος των οφειλόµενων. Συγκεκριµένα, στις 22 Ιουλίου στους λογαριασµούς όσων παραγωγών συνεχίζουν να έχουν συµβόλαια συνεργασίας µαζί της και για φέτος, η καπνοβιοµηχανία πίστωσε το σύνολο των απαιτήσεών τους, περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική προθεσµία, βάσει των επιταγών που είχε δώσει, ήταν για τις 26 Ιουλίου. 

Επίσης, δόθηκε προκαταβολή 20%, έναντι οφειλόµενων προς τους υπόλοιπους παραγωγούς, οι οποίοι φέτος θα συνεργαστούν µε άλλες επιχειρήσεις και στους οποίους έχουν δοθεί επιταγές µε λήξη στις 26 Αυγούστου. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στην Agrenda παράγοντες της αγοράς, είναι πιθανό οι συγκεκριµένοι παραγωγοί, στους οποίους οφείλονται περί τα 2 εκατ. ευρώ, να έχουν εξοφληθεί το αργότερο µέχρι το ∆εκαπενταύγουστο.

Ποιότητα και τιμή περιμένει φέτος η Ελασσόνα

Κάτι φαίνεται να ξυπνά φέτος για την καλλιέργεια στην επαρχία της Ελασσόνας, µια παραδοσιακά καπνοπαραγωγική περιοχή, µε τους παραγωγούς να περιµένουν πολύ καλή ποιότητα και υψηλότερες τιµές. 

Ειδικότερα η θερµή άνοιξη και η επάρκεια των νερών, σε συνδυασµό µε την τεχνογνωσία των καλλιεργητών της περιοχής έχει δώσει µια πολύ καλή ποιότητα, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της συγκοµιδής, η οποία θα ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου. 

Φέτος στην περιοχή, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισµού Ελασσόνας Γιώργο Γκουτζέλα, καλλιεργήθηκαν πάνω από 5.000 στρέµµατα, από τα οποία περί τα 3.000 στρέµµατα µε την ποικιλία Κατερίνη, περίπου 1.200 στρέµµατα µε την ποικιλία Μπασµά και περίπου 1.000 στρέµµατα µε την ποικιλία Βιρτζίνια. 

Σχετικά µε τις τιµές, φέτος αναµένεται νέα αύξηση της τάξης του 20% από τους εµπόρους, οι οποίοι αγοράζουν µε 5 κλίµακες, ανάλογα µε την ποιότητα. Υπενθυµίζεται ότι το 2015 ο µπασµάς πληρώθηκε 4,15 ευρώ το κιλό, η Κατερίνη µε 3,70 ευρώ το κιλό και τα Βιρτζίνια µε 2 ευρώ το κιλό.  

Βέβαια, αξίζει να σηµειωθεί ότι ο αριθµός των καπνοπαραγωγών από το 2005 και µετά, οπότε και αποδεσµεύτηκε η επιδότηση του προϊόντος από την παραγωγή, έχει µειωθεί σηµαντικά από τους 2.500 καλλιεργητές µόλις στους 450 ενεργούς. 

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι οφειλές µεγάλης µεταποιητικής καπνοβιοµηχανίες προς τους παραγωγούς της Ελασσόνας από την περσινή χρονιά αναµένεται να καλυφθούν µέσα στο πρώτο δεκαπενθήµερο του Αυγούστου και σίγουρα πριν την υπογραφή των νέων συµβολαίων. Σε αυτά που έχουν λαµβάνειν οι καλλιεργητές να προστεθεί και η πληρωµή της δράσης για την ολοκληρωµένη διαχείριση στον καπνό, που ξεκίνησε από το 2012 και αφορά περίπου 1.200 παραγωγούς.


http://www.agronews.gr/